Economia

Verema en crisi

Els excecdents de l'any passat i la caiguda de vendes poden arrossegar els pagesos de la vinya a la pitjor campanya en molts anys

El sec­tor viti­vinícola tra­vessa una situ­ació de crisi que, en plena verema, està cre­ant ten­si­ons i agu­dit­zant els pro­ble­mes que ja fa temps que s'arros­se­guen. Els page­sos estan molt pre­o­cu­pats i ja han anun­ciat mobi­lit­za­ci­ons per recla­mar que les admi­nis­tra­ci­ons adop­tin mesu­res con­cre­tes.

Per la seva banda, l'Incavi -que dos mesos després que el Direc­tor Gene­ral Joan Aguado deixés el càrrec per motius per­so­nals segueix sense cap visi­ble- i el Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura asse­gu­ren que han reco­llit les quei­xes dels viti­cul­tors i que estu­di­a­ran què s'hi pot fer. I els cellers embo­te­lla­dors ja han anun­ciat que es veuen obli­gats a com­prar menys raïm i que en redui­ran el preu. Els motius són, d'una banda, els exce­dents de raïm i, de l'altra, la cai­guda de les ven­des de vi i cava.

Les peti­tes i mit­ja­nes empre­ses, les que es dedi­quen a vins de nivell mig-alt ja han anun­ciat que bai­xa­ran un 25% la com­pra de raïm com a con­seqüència de la cai­guda en les ven­des. Tot i això, segons el pre­si­dent de Pime­cava, Xavier Nadal, seran les grans empre­ses qui tin­dran més difi­cul­tats que no pas les peti­tes perquè "les peti­tes grans mar­ques no van diri­gi­des al gran públic i poden ajus­tar millor els preus".

De fet, mar­ques com Tor­res i Frei­xe­net ja han anun­ciat reta­lla­des. La pri­mera pel que fa les quan­ti­tats -ha anun­ciat que com­prarà la mei­tat de raïm negre que l'any pas­sat i un 30% menys de raïm blanc- i la segona pel que fa el preu -pagarà 8 cèntims menys que la verema pas­sada per cada quilo de raïm-.

"Amb aquests preus no val la pena ni anar a reco­llir el raïm", denun­cia Joan Santó, res­pon­sa­ble del sec­tor de la vinya i el vi del sin­di­cat Unió de Page­sos, que dimarts es va reu­nir en assem­blea amb una cin­quan­tena de viti­cul­tors per pre­pa­rar una trac­to­rada per aquest dis­sabte a Vila­franca. Segons estu­dis rea­lit­zats pel mateix sin­di­cat, pro­duir un quilo de raïm té un cost de 40 cèntims, molt per sobre de les xifres que s'acos­tu­men a pagar els últims anys -uns 25 cèntims de mit­jana- i que aquest any encara bai­xa­ran més. Segons Joan Santó, dife­rents viti­cul­tors van expli­car durant l'assem­blea que "algun celler ja ha dit que com­pra­ria raïm a 9 cèntims el quilo".

En aquest sen­tit, els sin­di­cats agra­ris Asaja, Asso­ci­ació de Viti­cul­tors, Jarc i Ura­pac han fet públic un mani­fest con­junt en el qual dema­nen als ela­bo­ra­dors que a la verema d'aquest any paguin als page­sos "com a mínim" el mateix preu que en la cam­pa­nya de l'any pas­sat. Asse­gu­ren que no es tracta d'una crisi con­jun­tu­ral, sinó estruc­tu­ral, ja que fa "més de 10 anys" que el pagès no veu aug­men­tar el preu mitjà del raïm. És per això que dema­nen suport als con­su­mi­dors i que com­prin pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat.


Dese­qui­li­bri
El pro­blema prin­ci­pal és el dese­qui­li­bri que hi ha, d'una banda entre l'oferta i el con­sum de vins, i de l'altra entre l'oferta de raïm i les neces­si­tats dels cellers. Davant d'aquesta situ­ació "els page­sos estan molt espan­tats", segons explica Santó, i recla­men a les ins­ti­tu­ci­ons que auto­rit­zin la des­til·lació de crisi de 140.000 hec­to­li­tres per eli­mi­nar exce­dents. L'Incavi ja va reco­llir aquesta petició al mes de juny i, a través del Depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, ho va fer arri­bar al Minis­teri d'Agri­cul­tura, que no va con­si­de­rar neces­sari fer els tràmits perquè la Unió Euro­pea ho aprovés.

Durant l'última taula sec­to­rial del 7 d'agost els page­sos van recla­mar a l'Incavi que insis­teixi davant el minis­teri, però, de moment, “no hi ha una posició presa”, segons ha infor­mat al VADEVI.cat el coor­di­na­dor gene­ral de l'Incavi Xavier Agell. Asse­gura que s'ha pres nota de les deman­des plan­te­ja­des i que no hi ha cap data pre­vista per pren­dre la decisió.

Agell ha mati­sat que, tot i haver-hi exce­dents de raïm perquè no té sor­tida al mer­cat, “el volum de varema hi cap als cellers perquè hi ha entre un 10 i un 15% menys de raïm que l'any pas­sat”. Agell ha expli­cat que, com que en un con­text de lliure mer­cat no es poden esta­blir preus mínims de com­pra de raïm, la solució passa per fer aug­men­tar el con­sum mode­rat de vi entre els ciu­ta­dans.

Unió de Page­sos, però, denun­cia que no s'esti­guin empre­nent mesu­res con­cre­tes. "Ja fa dos mesos que vam dema­nar for­mal­ment i per carta reu­nir-nos amb el con­se­ller d'agri­cul­tura per expli­car-li la pro­blemàtica i no hem rebut cap res­posta", ha expli­cat Joan Santó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.