Economia

Arenys queda lluny

La Ribera d’Ebre, la Terra Alta i la Vall d’Aran són les tres úniques comarques que no convoquen referèndums sobre la independència de Catalunya. A la Terra Alta una plataforma planteja desvincular la comarca del Principat perquè se senten menystinguts

La can­di­da­tura d’Ascó a aco­llir el cemen­tiri nuclear o la llei de vegue­ries per­me­ten enten­dre per què la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i l’Aran són les úniques comar­ques que no han cele­brat ni segu­ra­ment cele­bra­ran cap con­sulta sobi­ra­nista. La sin­gu­la­ri­tat naci­o­nal de l’Aran s’ha fet més visi­ble que mai amb l’amenaça del seu síndic, Francés Boya, de des­vin­cu­lar-de de Cata­lu­nya si els inclo­uen a la vegue­ria de l’Alt Piri­neu.

A les dues comar­ques ebren­ques, la llei de vegue­ries és dels pocs pro­jec­tes del govern que ava­len. Tan­ma­teix, el sen­ti­ment d’inde­fensió i d’enuig amb el model de país dis­se­nyat pels dife­rents governs s’han vist agreu­jats amb el magat­zem nuclear. L’his­to­ri­a­dor Josep Maria Solé i Sabaté, gran conei­xe­dor d’aques­tes con­tra­des com a expert de la Bata­lla de l’Ebre, explica que “la Ribera d’Ebre i la Terra Alta, a diferència del Baix Ebre i del Montsià, no poden suplan­tar la crisi amb el turisme”. L’his­to­ri­a­dor lamenta que se les hagi tin­gut “poc en compte amb les inver­si­ons” i que “acu­llin les infra­es­truc­tu­res que la resta del país no vol”. Tot ple­gat pro­voca que “se sen­tin menys­tin­guts i igno­rats, com si no se’ls reco­negués la seva cata­la­ni­tat, supe­rior a la de bona part de les altres comar­ques”.

En aquest con­text, no és estrany que el 13 de desem­bre cap poble de l’Ebre con­voqués referèndums sobre la inde­pendència. El pri­mer muni­cipi que ho farà serà Xerta (Baix Ebre) el 28 de febrer i en la ter­cera onada s’hi suma­ran Alca­nar i Ull­de­cona (Montsià) i l’Aldea i Camar­les (Baix Ebre). Lluc Ull­de­mo­lins, por­ta­veu de la Coor­di­na­dora per a les Con­sul­tes a l’Ebre, deixa clar que “la cata­la­ni­tat se sent, però històrica­ment les Ter­res de l’Ebre s’han vist mar­gi­na­des”. A la Ribera d’Ebre i la Terra Alta sí que es parla de referèndums, però d’un altre tipus. ERC està pro­mo­vent, amb enti­tats eco­lo­gis­tes, con­sul­tes a les qua­tre comar­ques per atu­rar el cemen­tiri. A la Terra Alta es plan­te­gen fer referèndums per segre­gar-se de Cata­lu­nya i unir-se al Matar­ra­nya, més sen­si­ble a les seves rei­vin­di­ca­ci­ons. Ger­vasi Aspa, pre­si­dent d’ERC de l’Ebre i alcalde de Del­te­bre, remarca que “hi ha molts muni­ci­pis afec­tats pel cemen­tiri i tots els esforços s’han con­cen­trat en atu­rar-lo”. L’alcalde de Ras­quera, el també repu­blicà Ber­nat Pellisa, cor­ro­bora que ara per ara les “pri­o­ri­tats de la població són les medi­am­bi­en­tals i econòmiques”.

La Terra Alta, en peu de guerra
A la Terra Alta, l’incendi d’Horta de Sant Joan no és el seu únic mal­de­cap. L’explo­tació d’una mina als Ports i sobre­tot la pro­li­fe­ració de parcs eòlics ha pro­vo­cat que la comarca esti­gui en peu de guerra. La Pla­ta­forma en defensa de la Terra Alta plan­teja fer con­sul­tes per inde­pen­dit­zar-se tem­po­ral­ment de Cata­lu­nya perquè el govern modi­fi­qui la seva acti­tud i dei­xin de ser “la part obli­dada de Cata­lu­nya”. Un dels seus pro­mo­tors, Txus Carbó, regi­dor inde­pen­dent d’Horta, asse­nyala que “la con­sulta no està obli­dada, sinó apar­cada per l’allau de con­flic­tes medi­am­bi­en­tals que tenim, però no volem estar amb un govern que no ens fa cas i que ens menys­prea”. Xavi Fortuño, pre­si­dent de la Pla­ta­forma d’Horta, sen­ten­cia que “les Ter­res de l’Ebre són el femer de Cata­lu­nya i no ens sen­tim iden­ti­fi­cats amb aquest model de país”. L’acti­vista afirma que “ens sen­tim cata­lans i amb orgull, però les agres­si­ons medi­am­bi­en­tals fan que no hi hagi sen­sació de país”.

Òmnium de l’Ebre con­si­dera que hi ha un clima de pes­si­misme col·lec­tiu per la crisi indus­trial i les mobi­lit­za­ci­ons con­tra el tan­ca­ment de Lear a Roque­tes han fre­nat el con­reu del sobi­ra­nisme. Tot ple­gat no amaga el con­ser­va­do­risme d’unes ter­res amb una impor­tant tra­dició de cen­tre­dreta i la ine­xistència d’un movi­ment inde­pen­den­tista orga­nit­zat. Sense cap nucli de la CUP, només ERC ha acon­se­guit arre­lar-hi per la seva opo­sició al trans­va­sa­ment de l’Ebre, que va com­por­tar que el PP perdés un dels seus feus històrics, però el cor­rent repu­blicà no és prou madur. Fortuño subrat­lla que “la gent ja no sap a qui votar”. Ho demos­tra que la Pla­ta­forma en Defensa de l’Ebre demanés el vot nul a les elec­ci­ons euro­pees. Al sud, on la cata­la­ni­tat és latent, el cata­la­nisme es va mar­cint.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.