Economia

Aturats 2.0

La crisi econòmica i el boom de les xarxes socials impulsa arreu d’Europa els currículums audiovisuals. L’AVUI.cat convida als usuaris a enviar el seu currículum 2.0 per aconseguir visibilitat i provar sort

Ser ori­gi­nal és un actiu a l’alça. Tant, que pot ser la qua­li­tat que per­meti als tre­ba­lla­dors sor­tir de l’atur o gua­nyar una beca per començar a tre­ba­llar.

I és que la crisi i el boom de les xar­xes soci­als per inter­net han des­fer­mat els ano­me­nats currículums 2.0, que fan de les noves tec­no­lo­gies, en totes les seves ves­sants, i de la cre­a­ti­vi­tat el seu prin­ci­pal actiu.

Nico­las Catard, un cap de pro­jec­tes de comu­ni­cació francès, de 37 anys, va deci­dir que crear un vídeo musi­cal era la millor manera de tro­bar feina. I ho va acon­se­guir. A Cata­lu­nya, Mic­hel Patrick Lutun ha sub­has­tat el seu currículum per inter­net. A Luxem­burg, Chris­tophe Dau­tre­mont, ha difós les seves qua­li­tats a través del canal de vídeos més cone­gut, You­Tube. I, a Madrid, Ibay Pri­eto, ha pen­jat una crida en una cone­guda publi­cació de comu­ni­cació per inten­tar sobre­sor­tir de la resta.

La idea s’escampa com una taca d’oli. Una cone­guda agència de publi­ci­tat ultima la con­vo­catòria d’un con­curs per esco­llir el currículum més cre­a­tiu. El premi: una beca de 3 mesos per tre­ba­llar amb ells.

L’AVUI.​cat també ha con­vi­dat els seus usu­a­ris a enviar el seu currículum 2.0 per posar-lo a la web del diari i pro­var sort. Per enviar-lo, cal escriure a l’adreça electrònica avui­cat@​avui.​cat o bé ferar­ri­bar un DVD al car­rer Enric Gra­na­dos, 84. 08008.

De fet, el direc­tor de comp­tes on line de Grey a Bar­ce­lona, Xavier Fisa, asse­gura que cada cop més, en lloc de rebre PDF’s o docu­ments de Word, els currículums que els pre­sen­ten arri­ben a través d’adre­ces web o enllaços a les xar­xes soci­als pro­fes­si­o­nals com Linke­dIn. Al seu enten­dre, és un feno­men que no es limita a cap grup pro­fes­si­o­nal “hi ha molta gent que s’atre­veix” i, així, “el pri­mer impacte és qua­li­ta­ti­va­ment molt més posi­tiu”.

En parau­les de Wawi Górriz, res­pon­sa­ble de l’àrea digi­tal de Bas­sat & Ogilvy, un currículum cre­a­tiu és un plus afe­git per a la per­sona que l’envia, i és “evi­dent que la crisi agu­ditza l’enginy de les per­so­nes”.

Dit això, però, pun­tu­a­litza: “De la mateixa manera que es diu que no cal obrir un blog si no tens coses interes­sants per expli­car, no has d’embo­li­car-te amb un currículum dife­rent si no tens una bona idea”. Arri­bats a aquest punt, reco­mana als aspi­rants “espon­taneïtat, natu­ra­li­tat i demos­trar allò que dius que saps fer”.

Chris­tophe Dau­tre­mont, for­mat en el sec­tor de la publi­ci­tat i la comu­ni­cació, va pen­jar la seva vida pro­fes­si­o­nal a You­Tube el maig del 2008. L’agost d’aquell mateix any va començar a tre­ba­llar com a con­sul­tor de comu­ni­cació amb un con­tracte per a un any, i a un mes per què se li acabi ja l’han avi­sat que, “degut a la crisi”, no el podran reno­var.

Per això, Dau­tre­mont ha enviat el seu currículum 2.0 a l’AVUI.​cat. Asse­gura que està dis­po­sat a tras­lla­dar-se on sigui per tal de tre­ba­llar, tot i que reco­neix que “sense par­lar català ni cas­tellà, ho té difícil”.

Ibay Pri­eto, un cre­a­tiu madri­leny de 31 anys, porta 9 mesos a l’atur i des de fa una set­mana ha pen­jat un vídeo pro­mo­ci­o­nant-se a la revista Brand­life, espe­ci­a­lit­zada en publi­ci­tat i comu­ni­cació, i al seu per­fil de Face­book. De moment, només l’han feli­ci­tat però no perd l’opti­misme.

Recent­ment, ha sal­tat a la fama Nico­las Catard fent el mateix. Es coneix arreu de França com a ‘Sti­vos­tin’. Amb 37 anys, aquest cap de pro­jec­tes de comu­ni­cació francès va deci­dir el març pas­sat ela­bo­rar un vídeo musi­cal per bus­car una nova feina.

Catard tenia una fita clara: crear repe­cussió i tro­bar feina en menys d’un mes. Va com­pon­dre la cançó, la va escriure i va gra­var el vide­o­clip amb mètodes caso­lans. Va afe­gir l’enllaç del vídeo al seu per­fil de Face­book i el va enviar a tots els seus con­tac­tes de les xar­xes pro­fes­si­o­nals Linke­dIn i Via­deo. Va arri­bar als mit­jans de comu­ni­cació. I voilà! En un nou vide­o­clip, un mes després, Catard expli­cava que ja té nova ocu­pació.

Per al pro­fes­sor del depar­ta­ment de lingüística gene­ral de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona Xavier Laborda, Catard recrea amb aquesta història el mite del Robin­son Cru­soe, “aban­do­nat a l’illa de l’atur”. La satis­facció de veure com se’n surt i l’empenta que rep dels mit­jans de comu­ni­cació és, segons Laborda, el secret del seu èxit.

“És un relat eufo­rit­zant”, però que, en el fons, amaga “un miratge”, argu­menta Laborda. Al seu enten­dre, el mite del Robin­son és un mite burgès, perquè el per­so­natge està molt pre­pa­rat i té mit­jans per ensor­tir-se’n.

Un cas simi­lar és el de Mic­hael Patrick Lutun, de 37 anys, ori­gen francès i resi­dent a Cata­lu­nya des de fa 17 anys. Al març va deci­dir sub­has­tar el seu currículum a eBay per tal d’ofe­rir “la seva força de tre­ball”. A Lutun, però, no li ha anat tan bé. En el moment que la seva ini­ci­a­tiva va tenir ressò mediàtic, eBay li va comu­ni­car que el que pre­te­nia era il·legal i que al por­tal no es per­me­ten els inter­can­vis.

Tot ple­gat, per inten­tar cap­tar l’atenció de la per­sona que selec­ci­ona per­so­nal, ja que, segons els experts, tri­garà una mit­jana de 50 segons en deci­dir si l’aspi­rant que l’escriu li interessa o no a la seva empresa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.