Economia

Caixes: nova era

Les assemblees segellen el naixement de la nova Caixa Catalunya i d'Unnim. El mapa català passa de deu entitats a sis. La crisi financera força unions per tancar oficines i reduir costos

El mapa de les cai­xes d'estal­vis va fer ahir un tomb històric amb la fusió de sis enti­tats, uns can­vis que enter­ren un model comar­cal que va començar a néixer a finals del segle XIX. Les res­pec­ti­ves assem­blees de les cai­xes de Cata­lu­nya, Tar­ra­gona i Man­resa, per una banda, i les de Saba­dell, Ter­rassa i Man­lleu, per una altra, van donar l'apro­vació defi­ni­tiva a uns pro­ces­sos de fusió que en tots dos casos han durat gai­rebé un any. La nova Caixa Cata­lu­nya, que en els pròxims dies farà pública la futura deno­mi­nació comer­cial, i Unnim seran ins­cri­tes el mes vinent i ini­ci­a­ran la seva acti­vi­tat al juliol.

Aques­tes fusi­ons arri­ben en un moment en què el sec­tor finan­cer tra­vessa una dura crisi, amb reduc­ci­ons dels bene­fi­cis i repunts de la moro­si­tat. Després d'una dècada de fort crei­xe­ment del crèdit, les enti­tats afron­ten ara una etapa que es pre­veu llarga, amb menys demanda de préstecs davant l'ele­vat endeu­ta­ment d'empre­ses i par­ti­cu­lars. Això suc­ce­eix, a més, després d'un període de gran expansió de les cai­xes d'estal­vis que les ha por­tat a obrir ofi­ci­nes arreu del Prin­ci­pat.

Les fusi­ons, doncs, com­por­ta­ran una ràpida reducció de la xarxa d'ofi­ci­nes i de per­so­nal perquè les enti­tats es puguin adap­tar millor al des­cens de la demanda de crèdit. Per això el govern cen­tral va apro­var a prin­ci­pis d'any el Fons de Rees­truc­tu­ració Orde­nada Bancària (FROB), del qual la nova Caixa Cata­lu­nya uti­lit­zarà 1.250 mili­ons i Unnim dema­narà 350 mili­ons. Nei­xen, així, unes cai­xes de dimen­si­ons més grans que poden acce­dir amb més garan­ties als mer­cats inter­na­ci­o­nals de finançament, alhora que acon­se­guei­xen unes siner­gies que els per­me­ten reta­lla­des de des­pe­ses. Com a con­tra­par­tida, les inte­gra­ci­ons posen punt final al tra­di­ci­o­nal model de cai­xes cata­la­nes de peti­tes dimen­si­ons però molt arre­la­des al ter­ri­tori que les havia vist néixer i on exer­cien una forta influència econòmica i social a través de les seves fun­da­ci­ons.

El nou mapa ini­ciat ahir per aquests dos grups es podria com­ple­tar les pròximes set­ma­nes per les tres enti­tats que encara no han tro­bat un aliat per evi­tar aquesta crisi: Penedès, Laie­tana i Girona. Les dues pri­me­res fa dos mesos que inten­ten sege­llar sense èxit la seva unió, men­tre que Girona ha mos­trat el seu interès de con­ti­nuar en soli­tari després d'aban­do­nar en l'últim moment el pro­jecte tan­cat ahir per Unnim. D'altra banda, La Caixa, per la seva dimensió, s'ha man­tin­gut al marge dels pro­ces­sos.

El con­se­ller d'Eco­no­mia i Finan­ces, Antoni Cas­tells, va expres­sar ahir la seva satis­facció per les fusi­ons ja tan­ca­des, que "per­me­tran a Cata­lu­nya man­te­nir el seu pes finan­cer".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.