Opinió

Editorial

LA INDÚSTRIA ESTIRA EL CARRO

Si s'escol­ten tertúlies, comen­ta­ris de tre­ba­lla­dors –i dels que estan a l'atur– o con­ver­ses de cafè, la temàtica sol anar en la línia de quan aca­barà aquesta crisi. L'any vinent arri­barà l'espe­rada recu­pe­ració econòmica? Per què a Cata­lu­nya i a l'Estat hi ha el doble de per­so­nes sense feina que a Europa? La res­posta a aquests inter­ro­gants no amaga cap secret, i més o menys tot­hom pot donar la seva opinió –com en el fut­bol–, però ningú té la solució màgica per saber quina serà la rea­li­tat econòmica a Cata­lu­nya, posem per cas, l'any 2012.

Però sí que s'albira una pre­visió clara. Els experts vati­ci­nen que la indústria esti­rarà el carro de l'acti­vi­tat econòmica que ser­virà per dei­xar enrere la recessió i començar a esca­lar per­cen­tat­ges de crei­xe­ment. La majo­ria d'eco­no­mis­tes con­sul­tats con­si­de­ren que, tot i les incer­te­ses que pla­nen sobre el futur de l'eco­no­mia, el model de crei­xe­ment ha de tenir una base manu­fac­tu­rera. Només cal posar un exem­ple prou evi­dent. Fa pocs dies l'Ides­cat publi­cava un brot verd, el crei­xe­ment de l'acti­vi­tat indus­trial en un 2,1% el segon tri­mes­tre d'enguany. Una xifra que con­trasta, i molt, amb l'obtin­guda en el mateix període de l'any pas­sat, que es movia en un retrocés d'un 15%.

En algun moment s'havien sen­tit veus que ana­ven amb la idea de fer creure que la indústria era una acti­vi­tat del pas­sat i que pot­ser cal­dria apos­tar per altres seg­ments emer­gents. Segu­ra­ment el que caldrà d'ara en enda­vant és valo­rar més la riquesa que suposa tenir un bon patri­moni indus­trial a Cata­lu­nya, evi­dent­ment, posant al dia tot allò que reforça la com­pe­ti­ti­vi­tat i la inno­vació per ser forts aquí i a fora. D'aquesta manera, encara s'incre­men­ta­ran més les expor­ta­ci­ons, un indi­ca­dor que marxa a tota vela i que pot aju­dar a créixer més i, sobre­tot, a reduir l'ele­vat nom­bre de per­so­nes que no tenen feina.

L'EMPRE­SA­RIAT CATALÀ ES FA SEN­TIR

Que en pre­cam­pa­nya elec­to­ral, a pocs dies de les elec­ci­ons a la patro­nal cata­lana Foment del Tre­ball i en plena crisi econòmica, el Cer­cle d'Eco­no­mia doni a conèixer un docu­ment en què clama per un govern efec­tiu i per un pacte dels par­tits cata­lans en temes clau i demana la neces­si­tat de rede­fi­nir la relació Cata­lu­nya-Espa­nya és sinònim de reflexió, però també d'haver-se tan­cat en fals la res­posta del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre l'Esta­tut. En el docu­ment de tres fulls pre­sen­tat per la ins­ti­tució pre­si­dida per Sal­va­dor Ale­many es poden lle­gir expres­si­ons com ara “refer el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal”, “ rede­fi­nir les rela­ci­ons entre Cata­lu­nya i Espa­nya” o que “Cata­lu­nya neces­sita una efec­tiva gestió de govern”.

El docu­ment expressa la situ­ació de males­tar que hi ha a Cata­lu­nya així com una idea estesa pel ter­ri­tori –des de fa uns quants anys– que aquest país rep un tracte injust de l'Estat. I pre­ci­sa­ment en aquest moment que tant el pre­si­dent Mon­ti­lla com l'expre­si­dent Pujol han dit públi­ca­ment que Cata­lu­nya es troba en una dis­jun­tiva, ara més que mai, una de les pri­o­ri­tats del govern haurà de ser “cen­trar la seva acció prin­ci­pal en la gestió de la crisi”. El docu­ment també demana “refor­mu­lar sense renúncies l'acord ins­ti­tu­ci­o­nal amb Espa­nya”. Per avançar cal esta­bi­li­tat en tots els nivells, en l'econòmic també.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.