Opinió

Governs ‘ni-ni'

Per quina raó els que han deixat els estudis haurien de voler tornar-hi?

És ine­vi­ta­ble comen­tar el tema dels con­trac­tes ni-ni del pre­si­dent Mon­ti­lla, perquè una vegada més carac­te­rit­zen la forma habi­tual de resol­dre els pro­ble­mes dels nos­tres governs: ni els pre­ve­uen a temps, ni els reso­len a llarg ter­mini.

Els con­trac­tes s'ofe­ri­ran a joves d'entre 18 i 24 anys que no estu­dien ni tre­ba­llen, en total 154.000, el 30% dels cata­lans en aquesta edat. L'ajut cobrirà part del sou de les empre­ses que els con­trac­tin després d'un cert període de for­mació. Mal­grat que és evi­dent l'opor­tu­nisme de la mesura, just a l'inici de la cam­pa­nya elec­to­ral, també és cert que el pro­blema és greu i no podem igno­rar-lo, i a més té efec­tes a llarg ter­mini del tot inde­sit­ja­bles: des de l'exclusió social fins a la incògnita de com podrem man­te­nir el 30% de la població sense for­mació ni experiència sense haver d'anar a estàndards labo­rals pro­pis de la Xina.

Però tam­poc és nou: lamen­ta­ble­ment, les taxes d'aban­do­na­ment esco­lar a Cata­lu­nya ja fa molts anys que superen les espa­nyo­les i dupli­quen les de la UE. I les refor­mes dels sis­te­mes edu­ca­tius en els dar­rers vint anys no han acon­se­guit millo­rar aquesta situ­ació. Què ha can­viat, doncs, perquè tot d'una ens fem cons­ci­ents d'aquest pro­blema? De fet es tracta de la con­junció de dos fac­tors: el man­te­ni­ment d'aquest nivell de fracàs esco­lar i la pèrdua contínua de llocs de tre­ball a la indústria (en tres anys s'han per­dut més de 180.000 llocs de tre­ball a Cata­lu­nya), que fa que els joves que aban­do­nen els estu­dis no puguin tro­bar una ocu­pació. Però el fet és que la mesura dels con­trac­tes tem­po­rals no altera cap dels dos ele­ments que són l'ori­gen del pro­blema: de quina manera aquest pro­grama inci­deix sobre les cau­ses de l'aban­do­na­ment esco­lar i les modi­fica? Per quina raó els que han aban­do­nat els estu­dis fa dos, tres o qua­tre anys hau­rien de voler tor­nar-hi? Si ho volen fer, per què no poden anar a matri­cu­lar-se en un cicle de For­mació Pro­fes­si­o­nal, que ja estan públi­ca­ment finançats? En defi­ni­tiva, un cop enge­gat el pro­grama, com acon­se­gui­rem que els interes­sats s'hi apun­tin? Per altra banda, si les empre­ses no estan en con­di­ci­ons de crear llocs de tre­ball, per què hau­rien d'aga­far aquests tre­ba­lla­dors, que mal­grat totes les sub­ven­ci­ons no estan sufi­ci­ent­ment for­mats? Millora aquesta mesura la seva com­pe­ti­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal?

És a dir, el pro­grama ni can­via les cir­cumstàncies glo­bals per les quals les indústries tan­quen a Cata­lu­nya, ni afecta les raons per les quals els joves dei­xen els estu­dis... i ens costa 20 M d'euros.

Pot­ser no és una gran des­pesa, però vista la manca de recur­sos en tots els nivells de ser­veis públics cata­lans, costa d'enten­dre que es des­tini qual­se­vol quan­ti­tat a una mesura que té tan poc recor­re­gut. Tot això men­tre les uni­ver­si­tats públi­ques cata­la­nes acu­mu­len un dèficit de més de 150 mili­ons d'euros o els estu­di­ants de doc­to­rat cata­lans veuen com els aug­men­ten les taxes, fins i tot més que a cap altre lloc d'Espa­nya. Per tant, en rea­li­tat la pro­posta té un efecte clara­ment nega­tiu: trans­met la des­con­si­de­ració del govern per tots aquells que sí que s'han esforçat. I lamen­ta­ble­ment, aquest és l'únic que que­darà per al llarg ter­mini.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.