Opinió

Una moneda forta per a la guerra de divises

Mentre no tinguem un FMI reformat, és molt probable que la volatilitat i les estratègies dels estats s'imposin sobre un nou ordre econòmic internacional
La guerra de divises no és la lluita i el triomf de les ‘monedes fortes' contra les ‘monedes dèbils', sinó un intent sistemàtic d'abaratir el preu de les exportacions

En les dar­re­res set­ma­nes els mit­jans de comu­ni­cació han par­lat molt

de mone­des for­tes i dèbils i de la pos­si­bi­li­tat d'una ano­me­nada guerra de divi­ses. La con­fusió ha estat nota­ble i la dar­rera reunió del G-20 no ha afa­vo­rit pre­ci­sa­ment la com­prensió del que està suc­ceint.

Pri­mer cal defi­nir què és una moneda forta. Sen­zi­lla­ment la que pateix poca inflació (o deflació) i la que dar­rere seu té un banc cen­tral que es com­porta de forma pre­vi­si­ble i cohe­rent. Per tant, una moneda forta no és la que s'apre­cia con­tra el dòlar ni, en sen­tit con­trari, una moneda dèbil no és la que perd valor res­pecte a una altra. De fet, una moneda pot apre­ciar-se res­pecte a la moneda A i al mateix temps depre­ciar-se res­pecte a la moneda B. L'apre­ci­ació o depre­ci­ació d'una moneda no la con­ver­teix en forta o dèbil, ja que aquesta vari­ació depèn del que costa res­pecte d'una altra. Per exem­ple, el fet que el banc cen­tral d'un país apugi el tipus d'interès pot apre­ciar la seva moneda res­pecte d'una divisa d'un altre país sense que aquest sigui la causa d'una pos­si­ble depre­ci­ació. O el fet, real i actual, que la Reserva Fede­ral nord-ame­ri­cana aug­menti el diner en cir­cu­lació no la con­ver­teix en una moneda dèbil, lle­vat que aquesta acció pro­vo­qui un aug­ment de la inflació als EUA i que, en con­seqüència, els agents econòmics con­si­de­rin que el dòlar perdrà poder adqui­si­tiu.

Fins i tot el més cor­rent és que ara es per­se­gueixi una depre­ci­ació de les dife­rents divi­ses per afa­vo­rir l'expor­tació. Aquesta és la recepta uni­ver­sal per sor­tir de la crisi i, com es pot enten­dre fàcil­ment, si tot­hom exporta en ter­mes nets és gai­rebé impos­si­ble que tin­gui èxit aquesta estratègia.

Per tant, la guerra de divi­ses, en con­tra de la creença popu­lar, no és la lluita i el tri­omf de les mone­des for­tes con­tra les mone­des dèbils, sinó un intent sis­temàtic d'aba­ra­tir el preu de les expor­ta­ci­ons pro­cu­rant que la teva moneda no s'apreciï gaire res­pecte a les mone­des dels com­pe­ti­dors.

En aques­tes cir­cumstàncies, els grans ope­ra­dors dels mer­cats de canvi espe­cu­len sobre la pos­si­ble sor­tida de tot ple­gat i –en no tenir una infor­mació que per­meti fer pre­vi­si­ons rao­na­bles– poden pro­vo­car entra­des o sor­ti­des mas­si­ves de capi­tal i deses­ta­bi­lit­zar els flu­xos finan­cers i comer­ci­als inter­na­ci­o­nals res­pecte a uns bancs cen­trals amb unes reser­ves que no poden con­tra­res­tar els movi­ments a curt ter­mini i de gran ampli­tud dels esmen­tats grans ope­ra­dors.

És per això que tant l'FMI com el G-20 i també la UE inten­ten evi­tar per sobre de tot movi­ments sob­tats en els mer­cats de can­vis. De fet, des de la cimera del G-20 a Pitts­burgh, a final del setem­bre del 2009, fins a la cimera del G-20 a Seül del prop­pas­sat 12 de novem­bre no s'ha avançat gaire. En la pri­mera, els líders de les naci­ons par­ti­ci­pants rea­fir­ma­ven la neces­si­tat que els bancs cen­trals con­tro­les­sin la inflació i que el tipus de canvi reflectís de veri­tat la situ­ació econòmica de cada país. En la dar­rera cimera, a més de repe­tir els objec­tius ja esmen­tats, s'invi­tava que s'evités l'exces­siva vola­ti­li­tat de les mone­des i els movi­ments desor­de­nats dels tipus de canvi i que l'FMI tre­ballés de valent en aquests temes.

Malau­ra­da­ment és l'enèsima vegada que es for­mu­len aquests desit­jos sense gaire èxit, sobre­tot perquè tot depèn que el Fons Mone­tari Inter­na­ci­o­nal, l'únic orga­nisme mul­ti­la­te­ral que se'n pot encar­re­gar, es renovi de veri­tat, es demo­cra­titzi i tin­gui l'auto­ri­tat moral per pro­po­sar refor­mes pro­fun­des. El G-20 és una mena de club pri­vat d'una sèrie de països, més vari­ats òbvi­a­ment que l'ino­pe­rant G-8, però que no té, per la seva pròpia natu­ra­lesa, cap auto­ri­tat més enllà d'unes decla­ra­ci­ons que, a mesura que passa el temps, sem­blen allu­nyar-se cada cop més de la volun­tat real dels països que el for­men.

Men­tre no tin­guem un FMI refor­mat és molt pro­ba­ble que la vola­ti­li­tat i les estratègies dels estats s'impo­sin sobre un nou ordre econòmic inter­na­ci­o­nal que no té ni les ins­ti­tu­ci­ons ni els ins­tru­ments que li cal­drien.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.