Opinió

Dret de la competència i mercats financers

El pas­sat 4 de novem­bre el vice­pre­si­dent de la Comissió Euro­pea res­pon­sa­ble de la política de com­petència, Joaquín Almu­nia, va inter­ve­nir en un fòrum de la Fede­ració Ban­ca­ria Euro­pea per ana­lit­zar el paper de la política de com­petència en els mer­cats finan­cers durant la crisi i les con­clu­si­ons em por­ten a veure que el que deu ser excep­ci­o­nal en un sis­tema de lliure com­petència, com és la matèria de les aju­des públi­ques, s'ha con­ver­tit en la regla gene­ral, ja que els agents que actuen en els mer­cats i els pro­pis estats han rebut xifres astronòmiques de diners sota aquest con­cepte. Almu­nia va fer un repàs de les prin­ci­pals actu­a­ci­ons rea­lit­za­des bàsica­ment des de l'any 2008, en què des­ta­quen que s'han fet 44 sol·lici­tuds d'inter­venció en el sal­va­ment d'enti­tats finan­ce­res, a través de la sol·lici­tud d'aju­des econòmiques o d'aju­des per a la seva rees­truc­tu­ració.

Aques­tes parau­les del vice­pre­si­dent arri­ben en un moment en què s'està estu­di­ant un nou paquet d'aju­des impor­tant per a Irlanda, que òbvi­a­ment pot afec­tar igual­ment la com­petència en el sec­tor finan­cer. El col·lapse del mer­cat immo­bi­li­ari irlandès i el des­cens de la seva eco­no­mia ha pro­vo­cat que tot el seu sis­tema ban­cari quedi afec­tat. Les aju­des auto­rit­za­des per la UE són enor­mes, 286.000 mili­ons d'euros, és a dir, més del 170% del PIB irlandès, equi­va­lent a 60.000 euros per per­sona. A més, la Comissió està estu­di­ant els plans de rees­truc­tu­ració dels prin­ci­pals bancs irlan­de­sos (Allied o l'Anglo).

D'aquesta forma, sem­bla ser que l'excep­ci­o­na­li­tat de les aju­des públi­ques per evi­tar situ­a­ci­ons de risc sistèmic s'ha ins­tal·lat com a cosa quo­ti­di­ana, però què pas­sarà una vegada es comen­cin a nor­ma­lit­zar els mer­cats i ja hagi des­a­pa­re­gut la urgència o les situ­a­ci­ons excep­ci­o­nals en per­ju­dici de l'efec­tiva com­petència? És a dir, com evo­lu­ci­o­narà en els pro­pers anys el dret de la com­petència en el sec­tor finan­cer euro­peu?

Els objec­tius de la Comissió al res­pecte són, segons el vice­pre­si­dent Almu­nia, tor­nar gra­du­al­ment al fun­ci­o­na­ment nor­mal del mer­cat en el sec­tor finan­cer. En aquest sen­tit es pre­veu ampliar l'actual sis­tema en règim de crisi fins al pro­per 31 de desem­bre del 2011 de forma que es pro­du­eixi una esta­bi­lit­zació, amb el segui­ment de les enti­tats que han estat res­ca­ta­des. Així, a par­tir del pri­mer de gener del pro­per any, les enti­tats res­ca­ta­des han de pre­sen­tar un pla de rees­truc­tu­ració i, a la vegada, s'estan pre­pa­rant noves nor­mes per al sal­va­ment i rees­truc­tu­ració dels bancs, apli­ca­bles a par­tir del pri­mer de gener del 2012.

La qüestió que se sus­cita és si exis­tirà un dret de la com­petència efec­tiu en matèria finan­cera, després de les mesu­res ja adop­ta­des i les que s'adop­ta­ran en el futur, o l'efec­tiva com­petència en el sec­tor finan­cer ha de que­dar en un segon pla en bene­fici de prin­ci­pis que essen­ci­al­ment trac­tin d'evi­tar situ­a­ci­ons de risc del sis­tema com les ocor­re­gu­des. Men­tres­tant, les aju­des hi seguei­xen sent i la pre­tesa esta­bi­lit­zació no acaba d'arri­bar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.