Opinió

‘Forever' Neil, ‘forever' Young

se'ns acaba el 2010. I, com tots els anys, fem balanç. Recor­dem els que ens han dei­xat i ens plan­te­gem què ens ve en el nou any. És també època de regals en la qual inten­tem gau­dir no pen­sant en la futi­li­tat del temps, cre­ient que sem­pre serem joves. Fore­ver Young. Estava jo escri­vint l'arti­cle quan vaig començar a pen­sar en aques­tes coses. Vaig pen­sar en Steve Jobs quan diu, en la xer­rada de Stan­ford, que la mort és bona com a ele­ment puri­fi­ca­dor i inno­va­dor i que, encara que ha pas­sat tota la vida pre­nent deci­si­ons tenint en compte que hi ha un final, fins que no va tenir la parca davant no en va ser cons­ci­ent. El mateix Jobs que ha con­ver­tit Apple en la segona empresa per capi­ta­lit­zació borsària del món, amb 300.000 mili­ons de dòlars, gai­rebé un terç del PIB d'Espa­nya. No està mal ges­ti­o­nada, no. I ho ha acon­se­guit com­pe­tint en el sec­tor de la música, un sec­tor que s'està morint des dels anys vui­tanta i on dis­cogràfiques com Sony Music patei­xen perquè mal­vats pro­duc­tors de hardware com Sony fabri­quen gra­va­dors de CD i DVD. A iTu­nes, d'Apple, un troba gran quan­ti­tat de música de tot tipus per a les fes­tes. Música que la gent paga. Entre els autors hi ha Neil Young. Per saber més d'ell, res millor que Wikipèdia, el pro­jecte que demos­tra que “sol no puc, però amb amics sí”. Milers d'autors volun­ta­ris, i amb només neces­si­tats de patro­cini, satis­fe­tes per micro­do­na­ci­ons de 16 mili­ons de dòlars aquest any, dóna ser­vei a milers de mili­ons de per­so­nes. Jo conei­xia Young molt tan­gen­ci­al­ment, fins que un com­pany em va dema­nar de regal un arti­cle sobre ell. Vaig pen­sar que no tin­dria molt a dir-ne, però Young és una tro­ba­lla. Fore­ver Neil.

Cana­denc, va ser immi­grant il·legal als Estats Units, com tants d'altres avui dia. Va revo­lu­ci­o­nar la música popu­lar, un inno­va­dor en molts aspec­tes. Con­si­de­rat padrí del grunge, Kurt Cobain estava molt influ­en­ciat per ell. Fins i tot Sweet Home Ala­bama va ser cre­ada a par­tir de dos temes seus, Sout­hern Man i Ala­bama. També va fer cinema, amb apa­ri­ci­ons com a actor (poques) o direc­tor, i va ser nomi­nat a un Oscar per Phi­la­delp­hia. I, és clar, està adap­tat al món digi­tal, així que no neces­si­tem sis graus per saber que el tro­bem a inter­net i a la botiga d'Apple. Té una comu­ni­tat de fans impres­si­o­nant i diversa; tant, que un biòleg ha posat el seu nom a una ara­nya (Myr­meki­ap­hila Neilyoungi). Aixeca pas­si­ons i no (només) pel fet de ser un pro­ducte de màrque­ting, sinó per la capa­ci­tat per inno­var. Young va fer 65 anys al novem­bre. El 2011 hau­ria d'estar jubi­lat, però segueix al peu del canó i és un exem­ple de com rein­ven­tar-se i influ­en­ciar gent de tota mena. Un exem­ple a seguir, un espe­rit ple d'ener­gia i capa­ci­tat d'adap­tació als temps. Fore­ver Neil Young. I feliç any 2011 a tots.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.