Opinió

La negociació col·lectiva

La taxa de cobertura de la negociació col·lectiva a Espanya, és a dir, el percentatge de treballadors afectats pels convenis col·lectius, se situa per sobre del 80%, una xifra que segons l'OCDE només superen Àustria, Bèlgica, Finlàndia, França, Holanda i Suècia. Aquesta elevada taxa de cobertura és conseqüència d'un dels principis bàsics de la negociació col·lectiva, la seva eficàcia general automàtica, ja que, en canvi, el grau de densitat sindical és
molt escàs

Quan està a punt d'esgo­tar-se el ter­mini que ha donat el govern de Zapa­tero perquè els agents soci­als arri­bin a un con­sens sobre com s'ha de dur a terme la tan espe­rada reforma de la nego­ci­ació col·lec­tiva, l'evo­lució del nos­tre mer­cat de tre­ball con­ti­nua sense mos­trar clars sig­nes de millora. L'exces­siva vola­ti­li­tat de la nos­tra taxa d'atur tant durant les eta­pes d'expansió com durant les eta­pes de recessió ens dife­ren­cien clara­ment dels nos­tres veïns.

Sovint, s'ha des­ta­cat com a causa prin­ci­pal d'aquest fet l'ele­vada uti­lit­zació dels con­trac­tes tem­po­rals per les nos­tres empre­ses com a con­seqüència dels ele­vats cos­tos que han de supor­tar en cas d'haver d'ajus­tar les seves plan­ti­lles, però és cert que hi ha altres trets ins­ti­tu­ci­o­nals del nos­tre mer­cat de tre­ball que també con­tri­bu­ei­xen a expli­car aquest com­por­ta­ment dife­ren­cial. En con­cret, el model de nego­ci­ació col·lec­tiva a Espa­nya és únic a Europa en qua­tres aspec­tes molt con­crets.

En pri­mer lloc, la taxa de cober­tura de la nego­ci­ació col·lec­tiva a Espa­nya, és a dir, el per­cen­tatge de tre­ba­lla­dors afec­tats pels con­ve­nis col·lec­tius, se situa per sobre del 80%, una xifra que segons l'OCDE només superen Àustria, Bèlgica, Finlàndia, França, Holanda i Suècia. Aquesta ele­vada taxa de cober­tura és con­seqüència d'un dels prin­ci­pis bàsics de la nego­ci­ació col·lec­tiva, la seva eficàcia gene­ral automàtica, ja que, en canvi, el grau de den­si­tat sin­di­cal, és a dir, el per­cen­tatge d'assa­la­ri­ats sin­di­cats, és molt escàs (prop del 15%, men­tre que la mit­jana de l'OCDE supera el 30%). En altres països desen­vo­lu­pats, els con­ve­nis només afec­ten els tre­ba­lla­dors afi­li­ats als sin­di­cats, men­tre que els tre­ba­lla­dors no afi­li­ats poden nego­ciar les seves con­di­ci­ons labo­rals direc­ta­ment amb l'empresa, fet que dóna més fle­xi­bi­li­tat als seus mer­cats labo­rals.

En segon lloc, els con­ve­nis col·lec­tius de sec­tor (per exem­ple, els vin­cu­lats al sec­tor del metall) obli­guen totes les empre­ses i els tre­ba­lla­dors de l'àmbit ter­ri­to­rial cor­res­po­nent (majo­ritària­ment pro­vin­cial), inde­pen­dent­ment que les empre­ses i els tre­ba­lla­dors esti­guin asso­ci­ats/afi­li­ats a les patro­nals i sin­di­cats que sig­nen els acords. Això implica que mol­tes empre­ses, sobre­tot les més peti­tes, es veuen obli­ga­des a res­pec­tar aquests acords sense que els seus tre­ba­lla­dors par­ti­ci­pin en les elec­ci­ons sin­di­cals, ni elles tin­guin pes en les patro­nals que nego­cien l'acord. És a dir, el mateix que he des­ta­cat com a pri­mer punt, però ara des de la pers­pec­tiva de les empre­ses. Aquest tipus de con­ve­nis són els pre­do­mi­nants a Espa­nya, ja que, tot i que els con­ve­nis d'empresa repre­sen­ten més del 75% del total de con­ve­nis, només afec­ten el 0,3% del total de les empre­ses amb con­veni i un 10% dels tre­ba­lla­dors, men­tre que els con­ve­nis sec­to­ri­als repre­sen­ten menys del 25% del total dels con­ve­nis però cobrei­xen el 99,7% de les empre­ses i gai­rebé el 90% dels tre­ba­lla­dors amb con­veni. En altres països pre­do­mi­nen els con­ve­nis d'empresa i, a més, l'apli­cació dels con­ve­nis d'àmbit supe­rior no és automàtica com a Espa­nya, sinó que es fa a través d'un procés específic d'extensió dels acords en el qual es té en compte la situ­ació par­ti­cu­lar de les empre­ses que els subs­cri­uen. Aquest meca­nisme dóna una garan­tia per als no sig­na­ta­ris, ja que no se'ls impo­sen con­di­ci­ons que els puguin afec­tar nega­ti­va­ment i en la ges­tació de les quals no han par­ti­ci­pat, i també con­tri­bu­eix a fer que els nego­ci­a­dors dels con­ve­nis tin­guin en compte els interes­sos de totes les empre­ses del sec­tor si volen que tin­guin una apli­cació gene­ral. Una con­seqüència addi­ci­o­nal del model de nego­ci­ació col·lec­tiva a Espa­nya és l'escassa dis­persió sala­rial exis­tent en ter­mes rela­tius. En con­cret, les tari­fes sala­ri­als que es pac­ten en la nego­ci­ació sec­to­rial es carac­te­rit­zen per la seva homo­geneïtat tant en l'estruc­tura com en l'evo­lució tem­po­ral, fet que difi­culta un ajus­ta­ment fle­xi­ble dels sala­ris rela­tius dels dife­rents sec­tors i ter­ri­to­ris.

ULTRA­AC­TI­VI­TAT.

En ter­cer lloc, un altre tret dife­ren­cial dels con­ve­nis col·lec­tius a Espa­nya és la seva ultra­ac­ti­vi­tat, és a dir, la seva pròrroga automàtica quan fina­litza el període de vigència fins que se subs­cri­gui un nou con­veni. Aquesta carac­terística, com­bi­nada amb les des­cri­tes ante­ri­or­ment, afe­geix un nou ele­ment dis­tor­si­o­na­dor a la capa­ci­tat d'ajus­ta­ment sala­rial de l'eco­no­mia espa­nyola.

Un dar­rer aspecte que cal esmen­tar és el rela­tiu a les clàusu­les de revisió sala­rial. La nego­ci­ació col·lec­tiva a Espa­nya pren com a pri­mera referència per fixar els crei­xe­ments sala­ri­als la pre­visió d'inflació del govern de l'any per al qual es pac­ten, que des de l'any 2000 s'ha man­tin­gut cons­tant en el 2%, en coin­ci­dir amb l'objec­tiu de crei­xe­ment dels preus del BCE per a la zona de l'euro. Ara bé, davant la pos­si­bi­li­tat que la inflació final de l'any es desviés de la pre­vista ini­ci­al­ment, més del 70% dels con­ve­nis sig­nats incor­po­ren clàusu­les de garan­tia o sal­va­guarda sala­rial. La base del model és, doncs, la inflació pre­vista i no la pas­sada, però assu­mint la pos­si­bi­li­tat d'incom­pli­ment de la citada pre­visió de la inflació amb les clàusu­les de revisió sala­rial.

ACORDS INSEN­SI­BLES.

En síntesi, aquests trets dife­ren­ci­a­dors del model de nego­ci­ació col·lec­tiva espa­nyol, fan que els acords entre patro­nal i sin­di­cats siguin insen­si­bles a la situ­ació par­ti­cu­lar de cada empresa, i per tant, con­tri­bu­ei­xen a un fun­ci­o­na­ment del mer­cat de tre­ball espa­nyol més ine­fi­ci­ent que els d'altres països desen­vo­lu­pats. Per tant, la reforma de la nego­ci­ació col·lec­tiva és un aspecte clau per a poder evi­tar que la des­trucció de llocs de tre­ball en moments de crisi sigui la via d'ajust pre­do­mi­nant en la nos­tra eco­no­mia.

Caldrà espe­rar a veure si la reforma abor­darà les qua­tre qüesti­ons esmen­ta­des. Pot­ser el més impor­tant és avançar cap a una major des­cen­tra­lit­zació de la nego­ci­ació col·lec­tiva ori­en­tant-la vers els con­ve­nis d'empresa, en detri­ment dels con­ve­nis sec­to­ri­als. Aquesta reco­ma­nació es fona­menta en la idea que els con­ve­nis d'empresa tin­dran més en compte qui­nes són les con­di­ci­ons a què s'enfronta l'empresa i els tre­ba­lla­dors. No es tracta de reta­llar drets i sala­ris, sinó d'ade­quar les con­di­ci­ons labo­rals del nos­tre país a l'evo­lució de la pro­duc­ti­vi­tat i a les con­di­ci­ons del mer­cat de tre­ball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.