Opinió

Quatre milions

Molts estu­dis d'opinió ens recor­den que els qua­tre mili­ons d'atu­rats és el pro­blema que més pre­o­cupa la població. És un dels grans rep­tes que tenim en aquests moments. El per­cen­tatge d'atur que hi ha a l'Estat espa­nyol i també a Cata­lu­nya duplica el de la majo­ria de països del nos­tre. De fet, acon­se­guir ocu­pació sufi­ci­ent per a la població és un dels grans objec­tius de la política econòmica.

Segons dades de FUN­CAS, en aquests moments a l'Estat espa­nyol hi ha més de qua­tre mili­ons de per­so­nes que tre­ba­llen de manera il·legal. Per tant, sense pagar els impos­tos i Segu­re­tat Social cor­res­po­nents i per­ce­bent en molts casos el sub­sidi d'atur. Davant d'això ens podem pre­gun­tar: la ins­pecció de la Segu­re­tat Social no hi pot fer més? Els que conei­xen aquest tipus de frau no ho podrien denun­ciar?

En aquest sen­tit podem recor­dar que l'any 2006, quan l'eco­no­mia anava com una moto, el nivell d'atur superava el 8%, que es la taxa d'atur que tenen molts països ara enmig de la crisi. I en aquell any 2006 mol­tes empre­ses no tro­ba­ven tre­ba­lla­dors sufi­ci­ents per als llocs de tre­ball que cre­a­ven. Per això, es diu sovint que al nos­tre país l'atur tècnic està entre el 6% i el 8%, cosa que no té pre­ce­dents a nivell mun­dial.

Per altra banda, com molts estu­dis posen de mani­fest, el nos­tre sis­tema de polítiques rela­ci­o­na­des amb l'atur en lloc d'incen­ti­var l'ocu­pació el que fan es incen­ti­var l'atur. En aquest sen­tit podem recor­dar que en molts països els atu­rats que cobren sub­sidi estan obli­gats a dedi­car l'equi­va­lent a la seva jor­nada labo­ral a for­mar-se. D'aquesta manera millo­ren les seves pos­si­bi­li­tats de tro­bar feina. D'altra banda, també hi ha molts països en què els atu­rats amb sub­sidi no poden rebut­jar més de dues o tres fei­nes que els pro­posi el ser­vei d'ocu­pació. Altres estu­dis indi­quen que hi ha mol­tes fei­nes que no volen fer els atu­rats que cobren sub­sidi i les aca­ben fent immi­grants que seguei­xen arri­bant amb l'espe­rança d'un futur millor. Cal volun­tat política per dis­po­sar de mesu­res que aju­din més els atu­rats a tro­bar feina. I calen polítiques que real­ment incen­ti­vin l'ocu­pació.

Segur que la població és sin­cera quan mani­festa la seva gran pre­o­cu­pació pel tema de l'atur. I segur també que gover­nants i for­ces soci­als també som­nien acon­se­guir que la xifra d'atu­rats baixi. Ara bé, entre tots hauríem de fer alguna cosa més en relació amb els llocs de tre­ball il·legals. I a les uni­ver­si­tats i cen­tres de for­mació pro­fes­si­o­nal hauríem de fer-ho molt millor per acon­se­guir més espe­rit d'empre­ne­do­ria i per millo­rar les com­petències dels gra­du­ats. Fa pocs dies s'ha publi­cat la dada que som el país d'Europa amb pit­jor nivell d'anglès. I gover­nants, par­tits a l'opo­sició, patro­nals i sin­di­cats hau­rien d'apro­fun­dir en les polítiques que poden incen­ti­var l'ocu­pació. Sens dubte cal coratge, però segur que podem fer-hi més per reduir l'atur.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.