Economia

Vidal diu que el Parlament es contradiu amb l'MTC

L'alcalde d'Ascó sosté que la cambra, que ara ha votat en contra, va avalar implícitament el magatzem fa 30 anys

Associacions de municipis energètics reclamen més capacitat de decisió

L'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, va recuperar ahir els arguments que sempre ha esgrimit a favor de la candidatura del seu municipi al controvertit magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears, i va afegir un matís: “L'any 1981 el Parlament de Catalunya [ha votat fins a tres vegades en els últims tres anys en contra d'un magatzem al Principat] va aprovar un document que donava el vistiplau als paràmetres de disseny de les centrals d'Ascó [I i II], però que ja alertava de la necessitat d'una millor gestió dels residus d'alta activitat”. És a dir, del combustible gastat que ara s'acumula a les piscines. Vidal interpreta el resultat de la seva recerca en els diaris de sessions com una mostra que la cambra catalana hauria avalat l'actual projecte d'MTC. “I avui, el Parlament ha votat el contrari”, va afegir, i va recordar que “els mateixos partits que s'hi han oposat hi han votat a favor al Congrés”. Vidal també es va referir als problemes afegits que han generat els residus de la piscina d'un dels reactors de Fukushima per defensar l'aportació a la “seguretat” col·lectiva. El batlle va fer aquestes consideracions en una taula rodona, en què el seu testimoni, en la mesura que va reivindicar el paper del municipalisme en la planificació energètica, va servir de fil conductor als representants de l'associació de municipis amb centrals hidroelèctriques i embassaments, Javier Gonzalo, i de l'associació de municipis amb energies renovables, Rubén Labella. Gonzalo va repassar la història dels pantans construïts durant la dictadura espanyola, que es van fer “prescindint” dels poders locals, “sense llicències ni tributs”, i que van suposar “el despoblament de molts territoris”, i va contraposar-ho a una situació actual en què l'associacionisme ha contribuït al respecte al principi d'autonomia dels municipis. I encara en vol més: “Qui millor que els municipis per dir qui ha de pagar més o menys en funció de l'energia que genera o consumeix?”, es pregunta.

El representant dels pobles amb infraestructures energètiques renovables també va reclamar que el pes dels ajuntaments sigui superior al 2 per 9 de les comissions que han tutelat el concurs eòlic català, que ara està en mans de la justícia i que Labella va augurar que s'haurà de tornar a fer. L'assessor jurídic va recordar els beneficis mediambientals, socials i econòmics de les renovables –si bé va admetre que la majoria d'equips estan patentats a l'estranger i això redueix el valor afegit– i va confiar que la justícia ratifique l'obligatorietat de les elèctriques de tributar per totes les instal·lacions, inclosos els aerogeneradors, i no només per l'obra civil, com una sentència recent afavoria l'Ajuntament de la Fatarella.

LA FRASE

No interromprem el desenvolupament energètic, però el pare Estat ha de deixar de tutelar-nos
Javier Gonzalo
FEDERACIÓ D'ASSOC. DE MUNICIPIS AMB CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES

LA XIFRA

1.500
tones
de fusta immobilitzada servirien per generar mitja dotzena de llocs de treball, segons el CTFC.

El potencial de la biomassa

El cap de l'àrea de biomassa –aprofitament de la matèria orgànica d'origen vegetal o animal– del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Pere Navarro, va presentar la biomassa forestal o agrícola com una alternativa potent dels ajuntaments i un filó per diversificar l'oferta energètica, partint de la base que a Catalunya hi ha dos milions d'hectàrees de superfície forestal (un 61% del país) i de les possibilitats que ofereix per exemple la clofolla de l'avellana i l'ametlla al Camp i l'Ebre respectivament. “La biomassa només és costosa si no es planifica bé”, va mirar d'esguerrar etiquetes. El seu missatge el va avalar a continuació el catedràtic de la URV Joan Salvadó, que va afirmar que la biomassa és “més barata que els combustibles fòssils” –el preu del calor amb bioenergia és més barat que amb gasoil– i va instar pagesos i ramaders, atorgant un paper important a les cooperatives, a apostar pels cultius energètics, que els han de permetre “planificar guanys estables amb vista a 10 anys”. Salvadó també va convidar els ajuntaments a contractar un gestor de l'energia: “En un any es pagarà el seu sou durant set o vuit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.