Empreses

Semen Cardona aposta pel Japó per augmentar el mercat exterior

La pionera empresa d'inseminació artificial porcina creix amb la compra d'un sisè centre i ja pensa en dos més, un fora de Catalunya. Amb 600 animals, el 2011 superarà per primer cop el milió de dosis

La firma ja ven a tres continents, amb el 2% de la facturació, que espera fer créixer

Una petita explotació ramadera de la família Coletas Rial és l'origen, fa tres dècades, d'una empresa pionera i una de les poques del continent homologada per vendre semen de porc a altres països. Una firma, doncs, que naixia de forma modesta i per millorar la qualitat de la carn dels seus propis porcs, i que ara ja disposa de dos centres propis, quatre més com a centres satèl·lit –amb el negoci propietat de l'empresa cardonina, tot i que no l'espai-, amb capacitat per a 600 animals i una producció que, aquest 2011, ja superarà el milió de dosis (el 1996, van ser 35.000). Tal com explica Rial, el focus de l'empresa es troba ara “en el mercat internacional”, amb el punt de mira en països com el Japó i Corea del Sud; en l'ampliació del negoci amb conills; en la comercialització de semen congelat, i en l'ampliació dels seus centres de treball, actualment sis, per passar aquest 2011 a vuit, amb la possibilitat fins i tot que un es trobi fora de Catalunya.

Semen Cardona, com a empresa, es va crear el 1996, però des de dotze anys abans la família ja aplicava la tècnica per a un ús intern. Fins que van decidir fer el salt i convertir-se en una firma pionera, havent, però, de demostrar al sector ramader que la qualitat de la carn obtinguda a través de la inseminació artificial era més alta i, per tant, els beneficis també. “Hi ha altres empreses que utilitzen la tècnica d'inseminació, però solen ser més cooperatives per a autoconsum”, detalla Rial, mentre que Semen Cardona ho ha convertit en un servei a tercers. La internacionalització del grup, de moment, només representa el 2% de la facturació. Per això és un punt “en què volem apostar fort”, detalla la directora general. Semen Cardona ven a països europeus com són Itàlia, Suècia i Alemanya, però el seu focus es centra a Àsia i Llatinoamèrica. Així, ja tenen clients a Tailàndia, Filipines, el Vietnam, Mèxic, Hondures, l'Uruguai, l'Argentina i Veneçuela.

TRAVES.

Rial assenyala que volen endinsar-se en mercats com el japonès i el coreà, que creixen molt en producció porcina, però on no disposen de genètica europea i “els resulta més fàcil i econòmic comprar dosis de semen a cinc euros que no pas animals a 4.000”. “De demanda, de fet, en tenim, ja que al mercat japonès els agrada molt el pernil de qualitat”, diu, tot i que no la poden atendre tota a causa de “traves burocràtiques”. És cert que tractant-se d'un producte viu, cal certificats estrictes a partir de convenis entre emissor i receptor, però Rial lamenta que alguns governs encara vinculen l'Estat espanyol amb els casos de pesta africana de fa una dècada. Un cas paradigmàtic és el de la Xina, on Semen Cardona va fer grans esforços, però “no van arribar a quallar”.

El grup treballa en sis centres d'inseminació artificial. Des del principal -que també té els laboratoris de control de qualitat- a Cardona, es coordina la feina de Navàs -on hi ha dos centres-, Avià, Lladurs i, des de fa pocs mesos, a Clariana de Cardener. En total, acullen 600 sementals. A tots els centres es du a terme l'extracció, i el de Cardona s'encarrega de controls de qualitat “molt estrictes”, diu Rial, amb analítiques diferents, des de microbiologia i control sanitari per detectar agents patògens fins a confirmar la qualitat de les dosis seminals, ja que d'això depèn que les truges quedin prenyades i puguin tenir més o menys garrins. Semen Cardona disposa també d'un sistema de control de traçabilitat que els permet tenir ubicat en cada moment on es troba una dosi, en cas, per exemple, d'haver-la de retirar perquè no compleix uns mínims. El que transmet el mascle i permet obtenir un bon producte final és creixement, magre i greix, i Semen Cardona, per aconseguir-ne una qualitat excel·lent, col·labora amb entitats com la Universitat de Girona, la de Bellaterra (UAB) o l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA).

Respecte a la crisi, Rial diu que l'han patit, però més pel fet de comptar amb una tècnica nova “que requeria menys quantitat de semen”, tot i que estant en contacte amb un sector com el ramader -“que la crisi ha tocat de ple”, apunta-, també han viscut un parell d'exercicis més complicats.

CONFORT.

Si algú arriba al centre de Cardona, trobarà que no és una granja convencional. D'entrada, està ubicada a distància d'altres espais ramaders i té unes mesures de bioseguretat estrictes, com són doble tanca, la descàrrega de pinso des de l'exterior, un control de temperatura constant -entre 19 i 24 graus tot l'any- i unes condicions de llum, estrès i confort per fer agradable la vida a uns verros que “són molt sensibles”, detalla la directora general, “ja que els afecta tant el fred i la calor com la presència d'un treballador nou”.

Algunes innovacions històriques de l'empresa han estat la informatització de tot el procés productiu, la introducció de màquines envasadores automàtiques i l'ús d'un sistema de microxips a les orelles dels animals.

Maria Àngels Rial, nascuda a Casserres i vinculada al sector ramader, va detectar la necessitat de millorar la carn porcina de Cardona als anys vuitanta. Es va formar en investigacions agràries i, comprant quatre sementals, va muntar un petit laboratori a la casa de pagès on vivia el 1984. Dotze anys més tard, neix Semen Cardona.
dosis anuals
1 milió
treballadors
25
any de fundació
1996
nous reptes

Conills i semen congelat contra vagues

Rial, emprenedora ella, no para de plantejar-se reptes. En una granja a l'Espunyola Semen Cardona ja hi té 300 conills, “alternativa per aprofitar l'estructura de Cardona”, explica, amb un projecte “sorgit per la demanda de conillaires”. Això sí, el semen porcí aguanta deu dies, i el de conill tres, per això el venen a Catalunya, tot i que ja hi ha interès de països com ara Malta i els del nord d'Àfrica. L'IRTA ja els ha proposat ampliar amb cabres i ovelles, però Rial no s'ho planteja a curt termini.

Un altre repte el 2010 va ser començar a vendre semen congelat, pensant en granges en zones de difícil accés en països com el Perú. “Manté la qualitat, aguanta anys”, diu Rial, “i esquiva imprevistos” que paralitzen aeroports, com el volcà islandès o la vaga de controladors aeris, que els va fer perdre clients.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.