Economia

El mercat no cedeix

Per Set­mana Santa hi ha hagut diver­ses sor­pre­ses amb què en prin­cipi no comptàvem. D'una banda, les decla­ra­ci­ons de Jürgen Stark, eco­no­mista en cap del BCE –sobre el risc de gene­rar una crisi pit­jor que la de Leh­man– van fer que hi hagués un fort repunt de la prima de risc dels països perifèrics euro­peus, cas­ti­gats així mateix per la revisió a l'alça del dèficit de Grècia i Por­tu­gal. D'altra banda, la pujada del nom­bre de vots del par­tit d'extrema dreta en les elec­ci­ons al Par­la­ment de Finlàndia podria difi­cul­tar les aju­des als països euro­peus en difi­cul­tats, ja que els res­cats pri­mer s'han d'apro­var naci­o­nal­ment.

Final­ment, el mis­satge de la Reserva Fede­ral ha fet afe­blir més el dòlar i la revisió a la baixa de les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment dels Estats Units per a aquest any gene­ren dub­tes sobre l'impacte en les expor­ta­ci­ons euro­pees. La baixa de l'ISM de Chi­cago a l'abril i la mode­ració de la des­pesa en con­sum per­so­nal, al març, fan posar en dubte la con­tinuïtat de la recu­pe­ració de l'eco­no­mia nord-ame­ri­cana, sobre­tot pel que fa a l'acti­vi­tat. Però la part de les com­pa­nyies n'és l'efecte posi­tiu. Als Estats Units, s'hi han publi­cat prop de la mei­tat dels resul­tats de l'S&P 500, i fins ara, el per­cen­tatge de sor­pre­ses posi­ti­ves està en la bona línia de les cam­pa­nyes pre­ce­dents, per sobre del 70%. Res­sal­tem l'alt per­cen­tatge de sor­pre­ses posi­ti­ves repor­tat en matèries pri­me­res, indus­tri­als i de farmàcia tant en ingres­sos com en bene­fi­cis. El sec­tor finan­cer des­taca més per les sor­pre­ses posi­ti­ves en bene­fi­cis que en ven­des.

A Europa, encara és aviat per fer balanç de la cam­pa­nya de resul­tats, ja que encara fal­ten mol­tes com­pa­nyies que els pre­sen­tin. No obs­tant això, fins ara el balanç sem­bla posi­tiu. Des­ta­quen les bones ven­des publi­ca­des per LVMH, Air Liquidi i L'Oreal i els resul­tats pre­sen­tats per sobre del que s'espe­ra­ven a Deutsche Bank, UBS, San­tan­der o Bayer. Quant a decep­ci­ons, des­ta­quem Phi­lips i les de la com­pa­nyia de tele­co­mu­ni­ca­ci­ons holan­desa KPN. Els de Sanofi van estar en línia amb les expec­ta­ti­ves però no van ser bones, i pel que fa a Uni­le­ver, va publi­car ven­des molt lleu­ge­ra­ment per sota de les esti­ma­ci­ons. A l'Estat espa­nyol, a més dels bons resul­tats de San­tan­der, des­ta­quen els de Duro Fel­guera, A3TV o BME, supe­ri­ors al que s'espe­rava.

Europa i les pri­mes de risc dels països perifèrics con­ti­nu­a­ran sent focus d'atenció en una set­mana en què se cele­brarà la reunió periòdica del BCE (dijous). Les incer­te­ses que encara hi ha en els mer­cats —rebaixa en expec­ta­ti­ves de la qua­li­tat del deute sobirà als Estats Units (ràting), res­cat de Por­tu­gal, rees­truc­tu­ració del deute grec, con­flicte al nord d'Àfrica i al Pròxim Ori­ent, etc.—, els alts nivells dels prin­ci­pals índexs de renda vari­a­ble i l'escàs volum de nego­ci­ació ens fan des­con­fiar del man­te­ni­ment del movi­ment a l'alça a curt ter­mini, més enllà de les alces pun­tu­als. Tot i així, els mer­cats podrien con­ti­nuar rebent el suport dels resul­tats empre­sa­ri­als del pri­mer tri­mes­tre, que se sabran a les pro­pe­res set­ma­nes. El mer­cat va pren­dre bene­fi­cis per Set­mana Santa i s'ha recu­pe­rat amb força tot i que amb menys volum.

Man­te­nim la pre­ferència per Europa en relació amb els Estats Units, i Europa amb relació a l'Estat espa­nyol i, en aquesta línia, man­te­nim el nos­tre risc con­tro­lat en les reco­ma­na­ci­ons. Man­te­nim posi­ci­ons més neu­trals en bancs (con­cen­trem les nos­tres apos­tes en BNP, San­tan­der i Société Générale), en asse­gu­ran­ces (AXA) i en indus­tri­als, afa­vo­rint el sec­tor de l'ali­men­tació (Danone i Inbev) i de mate­ri­als bàsics (Air Liquidi) o de luxe (LVMH). A l'Estat espa­nyol, hi des­taca una pers­pec­tiva més bona en IAG (l'antiga Ibe­ria).

Nicolás Fernández és direc­tor d'Anàlisi del Grup Banc Saba­dell



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.