Economia

El comerç gironí ingressa 80 milions de la Catalunya del Nord

Els consumidors de l'àrea de Perpinyà es van gastar 81,2 milions en compres realitzades al sud de la frontera durant l'any 2010

Els comerços de la Jonquera i el Pertús recullen el 58% d'aquest flux de clients

Un estudi, encar­re­gat per la Cam­bra de Comerç i Indus­tria de Per­pinyà i rea­lit­zat per un gabi­net inde­pen­dent, xifra en 81,2 mili­ons d'euros el volum de com­pres rea­lit­zat al 2010 al sud de l'Albera pels con­su­mi­dors nord-cata­lans. L'enquesta s'ha rea­lit­zat sobre una base repre­sen­ta­tiva de 1.260 famílies de l'àrea admi­nis­tra­tiva fran­cesa que cor­res­pon al depar­ta­ment dels Piri­neus Ori­en­tals. L'estudi s'ha pre­sen­tat aquest mes de juny en l'última assem­blea gene­ral de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Comer­ci­ants de la Cata­lu­nya del Nord (FDAC66). L'àrea que més es bene­fi­cia d'aquest flux de con­sum és la del muni­cipi de la Jon­quera, que –amb el nucli del Pertús– recull el 58% per cent d'aquests cli­ents.

Con­ti­nuar crei­xent

Tot i això, Joan Bella, regi­dor de Comerç i Turisme a la Jon­quera i pre­si­dent de l'Asso­ci­ació de Comer­ci­ants del Pertús, con­si­dera que encara es pot poten­ciar i desen­vo­lu­par l'acti­vi­tat comer­cial al seu muni­cipi: “Des de l'Ajun­ta­ment volem millo­rar la imatge del muni­cipi, els ser­veis, faci­li­tar els acces­sos i l'apar­ca­ment per de-sen­vo­lu­par l'acti­vi­tat comer­cial”, diu Bella. Ara mateix s'estant fent cam­pa­nyes de publi­ci­tat dels comerços d'aquesta àrea als dia­ris de la Cata­lu­nya del Nord, també en tan­ques publi­citàries, i s'enge­garà pròxima­ment una cam­pa­nya en els auto­bu­sos que cir­cu­len entre Per­pinyà i la costa. Joan Bella també creu que la Jon­quera i el Pertús han d'anar junts en aquesta pro­moció i han de ser com­ple­men­ta­ris: “Els cli­ents són els matei­xos i van d'un lloc a l'altre; si veuen que el Pertús està molt ple van a la Jon­quera i vice­versa”, diu el regi­dor.

Jordi Rot­llan, comer­ci­ant a Figue­res i pre­si­dent de la fede­ració de comerços Eix Empordà, con­si­dera, per la seva banda, que el fet que vin­guin cli­ents de la zona de Per­pinyà no s'ha d'inter­pre­tar des de la Cata­lu­nya del Nord com una amenaça per als seus comerços: “Com a repre­sen­tants d'un comerç de pro­xi­mi­tat i dels cen­tres urbans, el que ens interessa a tots és actuar con­jun­ta­ment a banda i banda de la fron­tera perquè aquest con­sum es quedi aquí, al ter­ri­tori, i no se'ns escapi a tots cap als grans cen­tres comer­ci­als i franquícies que no són arre­la­des al país”, diu Jordi Rot­llan. En aquest sen­tit, diver­ses reu­ni­ons ja han tin­gut lloc entre asso­ci­a­ci­ons de comer­ci­ants del Ros­selló i l'Empordà i les Cam­bres de Comerç de Per­pinyà i Girona, la més recent aquest dilluns pas­sat. A la pràctica, aquesta col·labo­ració trans­fron­te­rera entre comer­ci­ants es podria con­cre­tar amb ope­ra­ci­ons de pro­moció de pro­duc­tes locals o arte­sa­nals del Ros­selló, des dels comerços de Figue­res i vice­versa. Un altre tipus d'acció pos­si­ble seria l'orga­nit­zació d'esde­ve­ni­ments gene­ra­dors de flu­xos de visi­tants, a les ciu­tats de cada banda de la fron­tera; tot ple­gat, per man­te­nir els con­su­mi­dors als res­pec­tius petits comerços dels cen­tres urbans enfront dels cen­tres comer­ci­als perifèrics.

En primer lloc, alcohols i carburant

El volum de compres realitzat al sud de l'Albera representa un 3% del consum global nord-català. Aquest percentatge varia molt, però, en funció de les famílies de productes. El sector de l'alimentació és el que atrau més els clients del nord i representa un 41% de les compres que fan al sud de la frontera i, dins d'aquest apartat, els vins, aperitius i alcohols s'emporten la part més grossa amb un import de més de 15 milions d'euros. Comparant aquestes xifres amb una enquesta del 2003, s'observa que la xifra global del consum nord-català a les comarques de Girona es manté estable: augmenta la compra de productes alimentaris i d'equipament de la llar, i baixen la compra de béns de cultura i lleure, així com la dels complements personals. El carburant continua essent un apartat important, però també ha baixat d'un punt en relació amb el 2003. Les àrees on es fan aquestes compres no han variat sensiblement d'ençà l'última enquesta.

Més preocupats per internet i Montpeller que no pas per Girona

Michel Pla, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Perpinyà i president de la secció de comerç d'aquesta entitat, considera que aquest estudi ressitua en part la problemàtica del comerç nord-català: “Si comparem amb l'enquesta anterior del 2003, veiem que el consum que se'ns escapa al sud de la frontera és estable. I sabem que si en trèiem la compra d'alcohol i gasolina en quedaria poca cosa”, diu Michel Pla. El volum de consum que s'escapa cap a Andorra també es considera mínim. En canvi, segons aquest comerciant del Rosselló, els comerços de Perpinyà es mostren més preocupats per l'augment constant de les vendes realitzades mitjançant internet. Una altra evolució que ha quedat clara amb aquest estudi –i que els ha sorprès desagradablement– és que l'obertura uns anys enrere d'una botiga Ikea a Montpeller ha provocat un fenomen important d'aspiració del consum de la Catalunya del Nord cap a la capital del Llenguadoc, tot i els 170 quilòmetres de distància.

Una part mínima del volum total de venda es genera a la frontera

Els nord-catalans representen un 10% dels clients de la Jonquera
E. C

Antoni Escudero, president de la Cambra d'Hostaleria de Girona i empresari de diversos negocis a la Jonquera, considera que els 26,2 milions de compres que, segons l'estudi, es fan a la Jonquera, només representen una part mínima de les vendes totals. “Limitant-se a la Catalunya del Nord, en l'estudi només s'hi reflecteixen els consumidors que fan trajectes màxims d'una hora i mitja. A La Jonquera, hi ve gent que fa tres i cinc hores de viatge d'arreu de França. Si hi afegim autocars, camions, cotxes particulars i turistes de passada, el consum nord-català representa un 10% del comerç en aquesta àrea” diu Antoni Escudero. Tampoc creu que a Catalunya del Nord ho puguin considerar cap amenaça perquè sobretot es tracta de compres excepcionals (associacions, clubs esportius o viatges de jubilats), i no pas de les compres regulars i habituals. “És semblant a les compres que fèiem quan anàvem a Andorra”, conclou el president de la Cambra d'Hostaleria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.