Opinió

fórmula magistral

R+D+i, la clau de l'estat del benestar

Els indicadors que mesuren la situació de la nostra recerca bàsica no són dolents. Les publicacions i llur impacte en la comunitat científica internacional certifiquen una posició digna d'universitats, centres de recerca i hospitals i si aquests resultats es correlacionen amb el finançament públic els resultats són destacats. Sense cap cofoisme, la situació de Catalunya és molt millor que la de la resta de l'Estat espanyol. La comparació té interès perquè Catalunya, sotmesa a la llei espanyola, pateix de les mateixes cotilles i, a diferència del País Basc, no pot dedicar els seus recursos a desenvolupar la política que voldria

Sem­bla que pocs dub­ten que la recerca és un dels fac­tors que més ha de reper­cu­tir en la recu­pe­ració econòmica mun­dial.

L'èxit econòmic té molt a veure amb la capa­ci­tat d'intro­duir conei­xe­ment en els pro­duc­tes que produïm o ser­veis que pres­tem, i d'aquí el nom d'eco­no­mia del conei­xe­ment. Deno­mi­nem inno­vació a la intro­ducció de conei­xe­ment en aquests pro­ces­sos, cosa que sig­ni­fica fer les coses de manera dife­rent a fi que tin­guin un cost més baix o més pres­ta­ci­ons. Abor­dar els pro­ble­mes de manera dife­rent i bus­car noves solu­ci­ons a vells pro­ble­mes és inno­var.

La inno­vació es pot gene­rar gràcies a una “geni­a­li­tat”, però si la for­mació i l'entorn són els adi­ents, la inno­vació no serà esporàdica, apa­rei­xerà de manera natu­ral.

La recerca fa avançar el conei­xe­ment i per­met apli­car-lo. Ens per­met, per exem­ple, des­co­brir un nou mate­rial però no ens diu per a què ser­virà. Gràcies a la recerca conei­xe­rem les seves pro­pi­e­tats, el seu com­por­ta­ment en deter­mi­na­des situ­a­ci­ons, però no ens dirà per a què ser­veix. En un altre moment, el mateix equip que ha fet el des­co­bri­ment o un altre de dife­rent tindrà la idea de fer ser­vir aquest mate­rial per a alguna cosa con­creta i comer­ci­a­lit­zar-lo. La recerca, en prin­cipi bàsica, haurà conduït a una inno­vació i final­ment a un resul­tat econòmic.

DIFE­RENTS FASES.

La recerca té dife­rents fases. La més bàsica no pretén obte­nir cap altre bene­fici que crear conei­xe­ment i, l'apli­cada, rela­ci­o­narà aquest conei­xe­ment amb algun ús. Aquesta dar­rera és la que per­met la millora de l'eco­no­mia, però la segona no exis­teix sense la pri­mera.

La capa­ci­tat que té una soci­e­tat d'apli­car el nou conei­xe­ment reper­cu­teix direc­ta­ment en el seu benes­tar econòmic i per això hi ha un acord explícit en la neces­si­tat de con­ver­tir els resul­tats de la recerca en actius econòmics.

Els indi­ca­dors que mesu­ren la situ­ació de la nos­tra recerca bàsica no són dolents. Les publi­ca­ci­ons i llur impacte en la comu­ni­tat científica inter­na­ci­o­nal cer­ti­fi­quen una posició digna d'uni­ver­si­tats, cen­tres de recerca i hos­pi­tals i si aquests resul­tats es cor­re­la­ci­o­nen amb el finançament públic els resul­tats són des­ta­cats. Sense cap cofo­isme, la situ­ació de Cata­lu­nya és molt millor que la de la resta de l'Estat espa­nyol. La com­pa­ració té interès perquè Cata­lu­nya, sot­mesa a la llei espa­nyola, pateix de les matei­xes coti­lles i, a diferència del País Basc, no pot dedi­car els seus recur­sos a desen­vo­lu­par la política que vol­dria.

La pre­gunta que cal res­pon­dre és per què, si la recerca bàsica té un nivell accep­ta­ble, el conei­xe­ment no es trans­met i s'aplica.

The glo­bal com­pe­ti­ti­ve­ness report 2011/2012 (GCR), que ava­lua la com­pe­ti­ti­vi­tat de 142 països, ens pot apor­tar algu­nes pis­tes. Malau­ra­da­ment només podem fer una lec­tura esta­tal perquè no dis­po­sem dades de Cata­lu­nya. L'índex que mesura la com­pe­ti­ti­vi­tat d'aquests estats situa Espa­nya en un dis­cret 36è lloc del rànquing. L'opinió sobre la qua­li­tat de les ins­ti­tu­ci­ons de recerca és pobre (39è lloc). Amb cer­tesa, les cata­la­nes esta­rien en una posició millor. Les coses són pit­jors quan obser­vem que la col·labo­ració entre la uni­ver­si­tat i la indústria en R+D només asso­leix la 42a posició i la des­pesa de les empre­ses en R+D, la 47a.

La inversió en R+D empre­sa­rial és massa baixa i una de les mane­res de poten­ciar-la és la pro­jecció de la recerca pública a l'empresa. Això reque­reix oferta i demanda. Pro­ba­ble­ment l'oferta pública de resul­tats de recerca és insu­fi­ci­ent, però la demanda és pràcti­ca­ment ine­xis­tent. Una de les raons pot ser el des­co­nei­xe­ment de les capa­ci­tats dels inves­ti­ga­dors públics per part de l'empresa, però una altra és la manca de dimensió de l'empresa. El nom­bre d'empre­ses grans al ter­ri­tori és molt petit. Només tro­bem nou empre­ses esta­tals entre les 500 més grans del rànquing For­tune i només Gas Natu­ral Fenosa té la seu a Cata­lu­nya. La majo­ria de les empre­ses cata­la­nes són PIME, però en rea­li­tat són micro­em­pre­ses amb una capa­ci­tat escassa per inver­tir en R+D+i.

D'un altra banda, un dels trac­tors de la tec­no­lo­gia d'un país, que per­me­tria agru­par i fer créixer les empre­ses peti­tes i afa­vo­rir-ne la col·labo­ració, és la con­trac­tació pública de pro­duc­tes avançats de tec­no­lo­gia. D'aquesta manera els governs donen suport a llurs empre­ses d'alt valor afe­git. Malau­ra­da­ment, la posició espa­nyola en el CGR és la 85a, la qual cosa evi­den­cia que les parau­les i els fet estan allu­nyats. Els dis­cur­sos defen­sen la inversió en R+D i el foment de la relació entre la recerca i l'empresa, però el fet és que no s'apli­quen les millors polítiques de suport.

La rea­li­tat és tos­suda i si volem tenir el posi­ci­o­na­ment econòmic ade­quat a mitjà ter­mini cal l'ali­ne­a­ment de recerca pública, admi­nis­tració i empresa.

L'indicador

The Global Competi- tiveness report és un informe que publica anyalment The World Economic Forum on analitza, mitjançant un índex compost, la competitivitat dels estats del món (142). L'índex es forma a partir de 12 blocs, cadascun amb diferents indicadors simples: un total de 111 indicadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.