Opinió

A les trinxeres!

Els experts estan d'acord que si tinguéssim un estat seríem el quart país en renda per càpita d'Europa, i el tercer més exportador.
I l'atur seria de prop
d'un 6%

Fa uns dies vaig lle­gir un arti­cle on es deia que els cata­lans havíem d'anar a Madrid a plan­tar la trin­xera. Atrin­xe­rar-se a Madrid per defen­sar els interes­sos de Cata­lu­nya davant del PP, aquesta era la bri­llant idea. Jo no sé quan­tes coses més ens han de pas­sar perquè els nos­tres polítics assu­mei­xin que a Madrid no hi hem d'anar a fer res.

Els anys ens han demos­trat que inten­tar influir a Espa­nya sem­pre ens acaba resul­tant con­tra­pro­du­ent. No podem con­ti­nuar obvi­ant la història i el fet que, per més avan­tat­josa que sigui la nos­tra situ­ació, inten­tar domi­nar Madrid des de Cata­lu­nya és obviar la lògica del poder. Els homes no som per­fec­tes i sem­pre hi ha interes­sos par­ti­cu­lars que van més enllà dels col·lec­tius i que ens aca­ben fent la tra­veta a tots. A més, hi ha la qüestió de l'eficiència econòmica: cada any que passa, en l'intent volun­tariós d'encai­xar amb Espa­nya, per­dem 22.000 mili­ons d'euros. Pot­ser és hora de dir prou.

Als qui encara volen anar a Madrid a atrin­xe­rar-se jo els vol­dria recor­dar que la guerra de trin­xe­res no la gua­nya mai ningú. Tenim la I Guerra Mun­dial com a exem­ple. Els ale­manys no van per­dre perquè tin­gues­sin un exèrcit més mal pre­pa­rat o tin­gues­sin menys raó, sen­zi­lla­ment van per­dre perquè es van que­dar sense recur­sos per sos­te­nir la guerra.

Una guerra de trin­xe­res, que és l'única que Cata­lu­nya pot anar a fer a Madrid, no afa­vo­reix la intel·ligència, sinó només la resistència del més gran. I qui té més capa­ci­tat de resistència i més recur­sos per aguan­tar una guerra de des­gast a Espa­nya, Bar­ce­lona o Madrid? El que hem de fer els cata­lans és por­tar el com­bat allà on som bons, és a dir, en les ini­ci­a­ti­ves cons­truc­ti­ves.

Molt més impor­tant que anar a Madrid és sor­tir al món, inter­na­ci­o­na­lit­zar el nos­tre pro­blema, i crear les bases per a una bona nego­ci­ació quan sigui l'hora de mar­xar. Si cada hora que els nos­tres polítics per­den al Congrés dels Dipu­tats la dedi­ques­sin a con­nec­tar Cata­lu­nya amb l'estran­ger, a fer con­tac­tes i a pro­mo­ci­o­nar la nos­tra imatge, aniríem molt millor. Hem d'anar de cara a bar­raca, en comp­tes de per­dre la força i l'ener­gia en bata­lles que no ens por­ten enlloc.

Si un par­tit català digués que dedi­carà els dipu­tats que tre­gui a les elec­ci­ons espa­nyo­les a tre­ba­llar per la inde­pendència del país fent rela­ci­ons i pro­pa­ganda a l'estran­ger, el vota­ria sense pen­sar-m'ho. Ven­dre la imatge de Cata­lu­nya al món: això no tan sols ani­ria bé per a la política, ani­ria bé per a l'eco­no­mia, és a dir, con­ver­ti­ria les elec­ci­ons en una magnífica pla­ta­forma per als cata­lans que tenen ganes de tre­ba­llar o d'obrir-se al món.

Els empre­sa­ris sabem que en els moments de crisi hem de ser molt efi­ci­ents en la dis­tri­bució dels recur­sos. Tots els països que han asso­lit l'estat propi han aug­men­tat el seu benes­tar social i el seu pro­ducte inte­rior brut (PIB). Els experts estan d'acord que
si tinguéssim un estat seríem el quart país en renda per càpita d'Europa,
i el ter­cer més expor­ta­dor. L'atur, en una Cata­lu­nya que no estigués sot-
mesa a la sag­nia de l'Estat espa­nyol, seria de prop d'un 6%. Per què badem tant,
i qui en treu pro­fit, d'aquesta situ­ació?

Poques coses engran­dei­xen més un país que assu­mir els seus errors i tenir la humi­li­tat i l'ener­gia sufi­ci­ent per rec­ti­fi­car-los. Estem en un moment excel·lent per començar ja cons­truir un futur digne. Hem de dei­xar ben aviat les elec­ci­ons d'Espa­nya per als espa­nyols.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.