Economia

El negoci del camp

Noves vies de distribució

La taronja treu tot el suc a internet

Cada dia quatre agricultors abandonen les seves explotacions al País Valencià, segons la Unió de Llauradors

Molts eviten aquest final venent les seves taronges sense intermediaris a través d'internet

La xarxa, però, facilita la competència deslleial

La capdavanteraen el negoci i virtual és Naranjas Lola, empresa familiar de Cullera, a la Ribera Baixa

En escriure “taron­ges de València” o “taron­ges a domi­cili”, a qual­se­vol cer­ca­dor d'inter­net apa­rei­xen dese­nes d'entra­des de pàgines web de peti­tes empre­ses que ofe­rei­xen “la millor taronja aca­bada de collir de l'arbre”. El preu per quilo puja una mica més del que es demana als super­mer­cats però té l'avan­tatge que, com asse­gu­ren, la por­ten de l'arbre a casa en un màxim de 24 hores, tot evi­tant inter­me­di­a­ris, i la qua­li­tat se suposa que és major perquè no la man­te­nen de manera arti­fi­cial en càmeres fri­gorífiques. Algu­nes d'aques­tes empre­ses, com Lame­jor­na­ranja.com, de Luis Serra, un llau­ra­dor de Cor­bera (Ribera Baixa), arri­ben fins i tot a dir al cli­ent que si no queda satis­fet, que no pagui.

La com­petència és gran però la cap­da­van­tera en aquest negoci i la que con­ti­nua encapçalant la llista de ven­des és Naran­jas Lola, una empresa fami­liar de Cullera (Ribera Baixa) cre­ada per Fede­rico Apa­rici i la seva dona Lola el 1998, que pre­su­meix d'abas­tir cui­ners tan pres­ti­gi­o­sos com Martín Bera­sa­te­gui o Andoni Adu­riz així com milers de famílies de l'Estat espa­nyol.

Ha estat el refe­rent de dese­nes d'agri­cul­tors valen­ci­ans que veien com els comer­ci­ants de fruita els paga­ven un preu irri­sori per les seves colli­tes. Josep Vicent Cue­llo, gerent de Naran­jas Garibo, una empresa de Mas­sa­ma­grell (Horta Nord) que ven en línia des de fa qua­tre anys, explica que a la coo­pe­ra­tiva estan pagant a 14 cèntims el quilo de taron­ges quan després, als comerços, es ven per 1,4 euros. “Els inter­me­di­a­ris ens asfi­xien així que nosal­tres decidírem con­tro­lar tot el procés i ven­dre-les per inter­net”, comenta Cue­llo.

Segons denun­cia la Unió de Llau­ra­dors i Rama­ders, en aquests moments els agri­cul­tors valen­ci­ans estan rebent els matei­xos preus pels seus pro­duc­tes que fa vint anys. Segons la mateixa orga­nit­zació, això ha fet que 1.400 agri­cul­tors aban­do­nes­sin les seves explo­ta­ci­ons durant el 2011, una mit­jana d'aban­do­na­ments de qua­tre al dia. Segons dades del cens agrari, més de 13.000 hectàrees es van dei­xar de con­rear el 2011 al País Valencià. Inter­net, per tant, esdevé una sor­tida del túnel, però no tots tenen prou perícia o capa­ci­tat empre­ne­dora per assu­mir aquest repte.

Josep Vicent Cue­llo, de fet, ja tenia pràctica en el món de l'empresa abans de crear la botiga en línia de Naran­jas Garibo tot apro­fi­tant els dos camps de cítrics de la seva dona, Rosa Garibo, i els seus ger­mans. Cue­llo diri­gia, i encara ho fa, una empresa de ser­veis. Per tant, explica que mal­grat que a Naran­jas Garibo prop del 34 per cent del cost del pro­ducte el des­pe­nen en trans­port, l'empresa encara els surt ren­di­ble. La cle­men­tina extra l'estan venent a 2,4 euros el quilo, i tenien una oferta d'aquesta vari­e­tat que recol·lec­ta­ven fins a final de gener, de 1,75 euros. Naran­jas Garibo, segons Cue­llo, té cap a 400 cli­ents a tot l'Estat, prin­ci­pal­ment a Bar­ce­lona i a Madrid. Dels dos camps d'on s'abas­tei­xen, a Puçol i al Puig (Horta Nord), cada any en cullen prop de 12.000 qui­los.

També fan una funció social

Per asse­gu­rar als cli­ents que les taron­ges de Naran­jas Garibo pro­ve­nen de les par­cel·les que anun­cien a la web, els envien un cer­ti­fi­cat ofi­cial amb el número i codi de la par­cel·la, un detall molt impor­tant que no tenen totes les empre­ses. “Hi ha molta com­petència des­lle­ial en la venda de cítrics”, asse­gura Cue­llo. El fet que no hi hagi una deno­mi­nació d'ori­gen de Taronja de València encara en faci­lita més el frau sobre la pro­cedència.

Una altra de les empre­ses de venda en línia de cítrics que des­taca en el gran ven­tall és Naran­jas­con­sa­bor.com. L'han posada en marxa set joves lli­cen­ci­ats d'Alzira (Ribera Alta) i han inte­grat en el negoci els dis­ca­pa­ci­tats de l'asso­ci­ació de dis­ca­pa­ci­tats d'aquesta loca­li­tat que, de moment, s'encar­re­guen de deco­rar els enva­sos però l'objec­tiu és crear-los feina fixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.