Gran angular

Cues de pansa per al vi

No han estat poques les vega­des en què el vi, o un excés de vi per ser més exac­tes, s'ha esgri­mit com a excusa a l'hora de jus­ti­fi­car una sob­tada lla­cuna de memòria. Les tra­di­ci­ons hi són per con­ser­var-les i el vi podrà con­ti­nuar sent usat com a jus­ti­fi­cant del que faci falta però, això sí, el des­me­mo­riat té ara la pos­si­bi­li­tat de recor­dar, almenys, el nom del cul­pa­ble de la seva amnèsia. La xarxa Vint­hink ho fa pos­si­ble.

Vint­hink és un invent creat a Man­resa per Gemma Rojas i el seu marit, un engi­nyer informàtic que en el trans­curs d'un sopar va deci­dir que ja n'estava tip, de no recor­dar mai el nom dels vins que havien pas­sat per la seva copa. Per tenir la pos­si­bi­li­tat de pre­miar de nou el pala­dar amb aquell con­tun­dent negre o amb l'untuós blanc tas­tat en deter­mi­nada ocasió i per no entre­ban­car-se dues vega­des amb la mateixa pedra (o amb la mateixa ampo­lla) va posar fil a l'agu­lla del pro­jecte Vint­hink. La idea con­sis­teix en un por­tal web que actua igual com una xarxa social –de fet fins i tot s'ha bus­cat que el seu aspecte tin­gui mol­tes sem­blan­ces amb Face­book “per aju­dar que la gent no s'hi perdi”, diu Rojas- i que per­met acce­dir a una base de dades on a hores d'ara hi cons­ten 11.000 cellers i uns 60.000 vins i caves.

L'usu­ari selec­ci­ona el vi que desitja i li adju­dica una nota, i d'aquesta manera el vi passa a for­mar part del seu per­fil. Això li ser­veix a ell per recor­dar les carac­terísti­ques del vi el dia que li interessi reme­mo­rar-lo i, igual­ment, ser­veix d'ori­en­tació als seus amics o segui­dors a la xarxa: “És com tot a la vida. Jo sé que si una deter­mi­nada amiga meva reco­mana un vi, a mi molt pro­ba­ble­ment també m'agra­darà perquè per gus­tos i preus solem coin­ci­dir”, explica Gemma Rojas, alhora que afe­geix que “la gràcia de Vint­hink és que no ha sor­tit de ningú del sec­tor sinó de la neces­si­tat del con­su­mi­dor”.

BEVE­DOR I JUTGE.

L'usu­ari és part activa de la tasca valo­ra­tiva ja que, al cos­tat de la nota que cadascú adju­dica a un vi, Vint­hink dóna una altra nota que és la mit­jana de les pun­tu­a­ci­ons que s'han estat donant a aquell pro­ducte. De la mateixa manera, un usu­ari pot intro­duir una nova referència que no consti en la base de dades i reco­ma­nar-la o posar-li un sus­pens.“Comen­ta­ris, n'hi ha de tot tipus, des dels que hi posen una nota i ja està fins al que escriu una tira­llonga dient on l'ha begut i amb què l'ha com­bi­nat.”

Així mateix, més enllà de ser útil per al sim­ple con­su­mi­dor o afi­ci­o­nat als vins, Vint­hink és també una pla­ta­forma interes­sant per als cellers i pro­duc­tors, ja que dóna la pos­si­bi­li­tat d'anun­ciar esde­ve­ni­ments. És a dir, un celler pot publi­car un tast de vins per a deter­mi­nat dia i, atès que Vint­hink és acces­si­ble des dels dis­po­si­tius Apple, gràcies a la geo­lo­ca­lit­zació quan un usu­ari s'hi con­necta es posa imme­di­a­ta­ment al cor­rent de si hi ha pre­vist algun esde­ve­ni­ment interes­sant prop del lloc on es troba.

Com que mol­tes de les visi­tes es fan des de dis­po­si­tius mòbils (el vi és un pro­ducte que en bona part es con­su­meix fora de casa), l'adap­tació al sis­tema Android estarà llesta aviat i Gemma Rojas espera que això ser­veixi per arri­bar als 10.000 usu­a­ris (actu­al­ment n'acu­mula 7.000).

REN­DI­BI­LI­TAT.

Aquesta és una fita impor­tant per poder ren­di­bi­lit­zar la idea ja que, en tant que Vint­hink es man­tindrà gratuït per a l'usu­ari, sí que pre­veu una sèrie d'opci­ons pre­mium per als cellers que ho vul­guin uti­lit­zar de pla­ta­forma de pro­moció: “Per exem­ple, en els mar­ges apa­rei­xen una sèrie de vins reco­ma­nats. Ara hi sur­ten aleatòria­ment, però la intenció és donar més visi­bi­li­tat als que paguin.” Una cosa sem­blant pas­sa­ria amb els avi­sos per geo­lo­ca­lit­zació: “El sis­tema t'indi­ca­ria pri­mer els cellers que han pagat per pro­mo­ci­o­nar el seu esde­ve­ni­ment que els que no ho han fet, encara que aquests els tin­guis més a la vora.”

No hi ha el risc que això acabi res­tant cre­di­bi­li­tat a la infor­mació que hi apa­reix? “El sis­tema de pri­o­ri­tats de Goo­gle fun­ci­ona igual i ningú no ho posa en dubte” i matisa que la valo­ració dels vins no està mai en joc. Gemma Rojas es jus­ti­fica apun­tant que “és que aquesta pot ser una eina impor­tant per als cellers, ja que veient l'opinió que tenen els con­su­mi­dors del seu vi saben si ho estan fent bé o si han de can­viar alguna cosa. És un autèntic estudi de mer­cat per a ells”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.