Economia

pallars sobirà

Sort aposta per la carn com a una de les sortides locals a la crisi

Amplien la capacitat de l'escorxador per augmentar-ne la producció i poder-la exportar fora de la comarca

Si tot va bé, el mes de juny s'hauran enllestit les obres d'ampliació a l'escorxador de Sort. El municipi disposarà d'una sala d'especejament nova, que permetrà donar sortida a la carn de caça i, sobretot, contribuirà a ampliar la capacitat del municipi perquè pugui exportar carn a la resta de Catalunya. Es tracta d'una aposta estratègica. La crisi ha tornat a posar la ramaderia al centre de l'economia del Pallars. Mentre que en altres capitals de comarca dels antics escorxadors se n'ha fet equipaments culturals, a Sort aquest projecte pretén augmentar la capacitat de producció i que el municipi pugui exportar carn a tot el país, més enllà de l'abastament dels petits comerços, hotels i restaurants de la comarca, com passa ara.

L'escorxador donarà sortida a tres línies més de producció. L'escorxador produeix entre uns 15 i 20 caps de boví a la setmana, i també treballa l'oví, el porcí, el cavall i la vedella ecològica. “L'objectiu és que els productors locals puguin trobar maneres millors de produir i fer arribar el producte als mercats”, explica l'alcalde de Sort, Llàtzer Ibis. L'ampliació té un cost de 550.000 euros, que aporten a parts iguals la Generalitat i el municipi. La gestió de l'equipament està cedida en règim de concessió a una empresa càrnia de la Pobla de Segur.

L'operació coincideix amb la intensa promoció que durant els últims anys està rebent l'ovella xisqueta, la varietat pròpia del Pallars. Malgrat la difusió, la falta de canals professionals per tractar-la fa que costi trobar fora dels límits comarcals. Un altre fet paradoxal que es vol corregir amb l'ampliació de l'escorxador és l'escassa sortida de la carn de caça local, de gran qualitat, però també sense canals en què tractar-la. Aquesta carn acaba al mercat negre. Així, és habitual trobar al Pallars i al conjunt del Pirineu restaurants que ofereixen carn de caça que prové de Castella i de l'Estat francès, mentre que la pròpia, de qualitat semblant o millor, es destina tan sols a l'autoconsum. Amb una línia nova a l'escorxador, s'espera que ara el producte trobi altres canals per distribuir-se.

L'escorxador de Sort ja va rebre obres de millora el 2009, per adaptar-se a la normativa europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.