Empreses

Europastry aposta pel pa de gurmet i ampliarà la planta de Vallmoll

La línia Gran Reserva ja representa un 30% del total de la producció de pa, preveuen que creixi fins al 50% abans de quatre anys, i l'empresa ja té un espai reservat per a les noves línies a la planta tarragonina

La crisi no ha provocat cap estalvi del consumidor en el preu del pa

La mul­ti­na­ci­o­nal cata­lana Euro­pastry va tan­car l'últim exer­cici amb una fac­tu­ració de 380 mili­ons d'euros i amb presència en una vin­tena de països. Dedi­cada a l'ela­bo­ració de mas­ses per a pa i dolços, pro­cessa anu­al­ment 120.000 tones de farina que donen forma a 130.000 tones de pa i 46.000 tones de pas­tes i bri­oi­xos. L'empresa cata­loga els Dots (els clàssics pas­tis­sets en forma de rosca que tan­tes mar­ques comer­ci­a­lit­zen amb noms dife­rents) com el seu pro­ducte estel·lar ja que va arri­bar a la fita de més de 300 mili­ons d'uni­tats venu­des l'any pas­sat i fa una pre­visió de crei­xe­ment per aquest any del 12% (la venta d'aquests pas­tis­sets a l'estran­ger es va dis­pa­rar un 40% i, per exem­ple, a Corea del Sud hi ha una vin­tena de boti­gues de la marca Dots).

Però el cert és que, a banda de saciar les neces­si­tats de sucre, a Euro­pastry també donen res­posta al públic de pala­dar panarra. I quan es parla de pa, a Euro­pastry, Jordi Caba­llero és la veu de referència. És el cap de pro­ducció i mal­grat que es passa mitja vida a dalt d'un avió, coneix de pri­mera mà tot el que es cou en les plan­tes de l'empresa. Són unes plan­tes que donen feina a cap a 2.800 per­so­nes i que, a Cata­lu­nya, estan repar­ti­des entre Rubí, Bar­berà del Vallès, Sant Joan Despí, Sar­ral i Vall­moll. Pre­ci­sa­ment aquesta última, situ­ada a mig camí entre Valls i Tar­ra­gona, és la fac­to­ria més moderna del grup i ins­tal·la una tec­no­lo­gia d'avant­guarda. És aquí on Euro­pastry fabrica la pro­ducció de mas­ses per a pa i on, cada vegada més, cons­tata la bona pene­tració que el pa de cate­go­ria supe­rior té en el mer­cat, una línia de pro­duc­tes que han bate­jat com a Gran Reserva i que, tot i la crisi, no només no perd quota de mer­cat en bene­fici de les mas­ses menys ela­bo­ra­des (i que per­me­ten que es comer­ci­a­lit­zin a un preu més barat) sinó que va gua­nyant pes en el glo­bal del negoci.

Jordi Caba­llero deta­lla que a hores d'ara, “el 30% del total de la pro­ducció de pa és Gran Reserva” i s'atre­veix a pro­nos­ti­car que abans de qua­tre anys la pro­porció “haurà aug­men­tat fins al 45% o el 50%”.

De fet, la com­pa­nyia ja té l'espai reser­vat per ampliar les línies de pro­ducció en una nau annexa a la planta de pro­ducció actual de Gran Reserva.

No és que el pa pre­mium esgar­rapi quota a les altres dues línies de pa menys sofis­ti­cat i més econòmic que també sur­ten de la planta de Vall­moll, sinó que el marge pren quota de mer­cat als forns tra­di­ci­o­nals. “És que aquí estem fent un procés indus­trial però sense per­dre l'ori­gen arte­sa­nal” explica Caba­llero que, igual com pas­sava amb el fun­da­dor del grup Pere Gallés, ha tocat farina des de jove ja que prové d'una nis­saga de fle­quers arte­sans.

A MIG FER.

Amb el pa pre­cuit d'Euro­pastry pre­te­nen donar més eficiència al procés pro­duc­tiu però sense cas­ti­gar cap pro­pi­e­tats del pa: “no uti­lit­zem con­ser­vants. El con­ser­vant és el con­ge­la­dor” diu Caba­llero, quan revela que el procés de fabri­cació i cocció del pro­ducte és idèntic al que es pugui fer en el més artesà dels forns de lle­nya, però amb la diferència que “quan el grau de cocció arriba al vol­tant del 50% o 55%, s'atura i es con­gela”.

Sobre el fet d'asso­ciar el pa con­ge­lat amb el pa xiclet de ben­zi­nera, el cap de pro­ducció d'Euro­pastry creu que “la clau és que el pa neces­sita el seu temps, no el pots mal­trac­tar. Si és un pa ben trac­tat, en una ben­zi­nera també et poden ven­dre un bon pa”.

Ho diu men­tre pas­seja per les línies de pro­ducció del Gran Reserva, allà on les pas­te­res “fan mas­sat­ges a la pasta”, diu ell, més que no pas amas­sar-la a cop de corró. Un procés de tri­ple fer­men­tació (que s'allarga fins a 8 hores) dóna a la massa la capa­ci­tat de no per­dre ten­dresa i pos­si­bi­li­tarà, asse­gura Jordi Caba­llero, “que el pa sigui men­ja­ble durant tres o qua­tre dies. No serà tan crui­xent, però te'l podràs men­jar”.

La meti­cu­lo­si­tat i pre­cisió amb què tre­ba­lla la maquinària (de manera inin­ter­rom­puda durant sis dies a la set­mana, menys el dia que es reserva per a neteja a fons de les ins­tal·laci­ons) i que envolta tot el procés pro­duc­tiu fa pos­si­ble, a cri­teri d'Euro­pastry, “que puguem acon­se­guir una regu­la­ri­tat en el pro­ducte. El pa sem­pre surt igual i això és un detall que amb la manera de tre­ba­llar d'un forn tra­di­ci­o­nal no ho pots garan­tir perquè les mesu­res, els con­trols de tem­pe­ra­tura i la fer­men­tació són com són”. Per pro­cu­rar la regu­la­ri­tat del pro­ducte, la maquinària de les línies de pro­ducció més moder­nes fan una lec­tura en tres dimen­si­ons de cada tira­llonga de massa i, si n'hi ha alguna de desi­gual, és rebut­jada. En les línies més anti­gues, el con­trol encara es fa per­so­nal­ment i amb la cinta mètrica a la mà. “Anem evo­lu­ci­o­nant. Si em pre­gun­tes on aca­ba­rem només et puc res­pon­dre que no ho sé” res­pon Jordi Caba­llero.

l.

Un monstre familiar

Fundada fa 26 anys per Pere Gallés, Europastry té la seu central a Sant Cugat del Vallès. Després de la mort del seu president i fundador, l'any 2010, el seu fill, Jordi Gallés, va prendre les regnes d'una empresa que tot i el seu volum de negoci es continua sentint còmode amb l'etiqueta d'empresa familiar.

L'any passat la inversió en R+D+I va ser d'1,32 milions d'euros, destinats principalment a optimitzar el procés productiu.

Del 2008 ençà, l'empresa ha fet inversions industrials que superen els 140 milions d'euros, destinats a l'ampliació i a la modernització de les plantes de producció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.