economia
Els cultivadors de fesols de Santa Pau envasaran junts
L'Ajuntament els cedeix un local perquè no ho hagi de fer cadascun pel seu compte
La denominació, a punt
L'Ajuntament de Santa Pau ha cedit a l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau un local, al costat del que té la brigada municipal al centre del poble, perquè conjuntament puguin fer l'envasat i totes les feines que hi estan associades. Fins ara els cultivadors s'envasaven els fesols pel seu compte, i alguna vegada ho havien fet a la Cooperativa de la Vall d'en Bas. Amb el local nou, tots ho faran allà mateix i, a més, els permetrà obtenir un número de registre sanitari que legalitzarà la manipulació d'aquests llegums tan famosos.
El local nou tindrà un punt d'aigua, taules, balances, etc. A més, a la part exterior hi haurà un espai per a la ubicació del camió frigorífic que té un dels cultivadors. Per netejar els fesols de pugó i altres plagues, cal tenir-los a temperatures baixes. Tal com passava amb l'envasat, cada cultivador havia de buscar la manera de poder refer aquest procés en fred –habitualment en cambres frigorífiques de fàbriques alimentàries de la zona–, cosa que ara també quedarà totalment resolta.
El local d'envasat l'ha cedit l'Ajuntament i la brigada municipal hi ha dut a terme els treballs d'adequació que han estat necessaris.
Els cultivadors, per la seva banda, s'han fet càrrec de tot l'equipament que els cal.
LA XIFRA
LA DATA
A punt per al vistiplau de Brussel·les
Brussel·les està a punt de donar el beneplàcit de denominació d'origen protegida Fesols de Santa Pau. Com a tràmit final, ha demanat que l'Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau nomeni una junta reguladora provisional. Un cop hi hagi el vistiplau de Brussel·les, caldrà nomenar la definitiva i buscar una empresa que s'encarregui de controlar el producte. Segons la petició de la denominació del Diari Oficial de la Generalitat, es tracta de protegir les llavors de fesol de les varietats tradicionals Tavella Brisa, Setsetmanera i Gra Petit a la zona.