Economia

Girona, al capdavant de les plantacions de colza catalanes

Augmenta la superfície destinada als conreus d'ordi i civada, però disminueix la del blat

Els experts consideren que la temporada de cereals no ha estat dolenta

“Els con­di­ci­o­na­ments climàtics feien pre­veure que aquesta seria una cam­pa­nya dolenta, però les plu­ges van arri­bar i han fet que al final els ren­di­ments no hagin sigut dolents.” D'aquesta manera, el tècnic de l'IRTA de Mas Badia, Joan Serra, resu­mia el balanç de la cam­pa­nya dels con­reus exten­sius d'hivern, que ahir es va pre­sen­tar en una jor­nada tècnica a la Tallada d'Empordà, just un mes i mig després que s'acabés la collita.

Entre les con­clu­si­ons des­taca que en la cam­pa­nya 2011/2012 ha dis­minuït lleu­ge­ra­ment a les comar­ques giro­ni­nes la superfície cul­ti­vada de blat tou i, per con­tra, ha aug­men­tat la superfície des­ti­nada a l'ordi –que és el cereal més cul­ti­vat a Cata­lu­nya– i la civada, amb més de 16.000 i 7.000 hectàrees cul­ti­va­des, res­pec­ti­va­ment, del total de 40.946 hectàrees sem­bra­des a les comar­ques giro­ni­nes; una xifra total que repre­senta el 13,8% de la superfície sem­brada amb cere­als –296.159 hectàrees– a Cata­lu­nya durant el 2011/2012 i que és simi­lar a la de l'any ante­rior. Pel que fa als paràmetres de qua­li­tat, els pesos específics que s'han obtin­gut han estat més ele­vats que en cam­pa­nyes ante­ri­ors.

De fet, la cam­pa­nya pas­sada des­taca per l'alt índex de plu­vi­o­me­tria al novem­bre, però baix a l'hivern, i unes tem­pe­ra­tu­res molt bai­xes al febrer. Aquests fac­tors han alte­rat el calen­dari dels pro­duc­tors; així, les plu­ges del novem­bre van pro­vo­car un retard en l'època de sem­bra, que va pas­sar al desem­bre i al gener.

Una altra dada des­ta­ca­ble és el fet que la superfície des­ti­nada al cul­tiu de colza és actu­al­ment a la demar­cació de Girona la més alta de Cata­lu­nya, fet pro­vo­cat per la impor­tant dis­mi­nució que hi ha hagut a la resta del ter­ri­tori. En total, es tracta de 3.220 hectàrees de con­reus de colza, un 53,4% del total català. La tècnica de l'IRTA Gemma Cape­lla­des va des­ta­car les noves vari­e­tats de colza i la pro­blemàtica de l'aug­ment de les pla­gues en aquests con­reus.

La jor­nada tècnica de l'IRTA també va reco­llir una ponència sobre la qua­li­tat fari­nera del blat i com vet­llar per l'índex de cai­guda i l'ava­lu­ació de la qua­li­tat abans de la collita a par­tir de la proteïna. “Una de les sor­ti­des impor­tants que té el blat és la rela­ci­o­nada amb la pani­fi­cació, i això vol dir que no es pot fer amb qual­se­vol blat, sinó amb un blat que reco­ne­gui deter­mi­na­des carac­terísti­ques”, va expli­car Joan Serra.

LA XIFRA

3.220
hectàrees
de les comarques gironines han estat conreades amb colza, la xifra més elevada de tot Catalunya.

LA FRASE

No és possible parlar de cap campanya si no parlem de meteorologia
Joan Serra
tècnic de l'irta

Preus alts dels cereals

Una dada destacable d'aquesta campanya passada és que el preu del blat i el de l'ordi en el moment de la collita han estat uns dels més alts dels darrers anys en tot el territori català, amb uns 220 euros la tona i 210 euros la tona, respectivament. Aquestes dades, positives per als productors i que els conviden a intentar mantenir les collites i evitar plagues, tenen com a contrapartida que s'ha produït un increment important del preu de matèries primeres com ara fertilitzats, adobs i combustible. Així mateix, cal destacar que el sector ramader ha denunciat darrerament l'alt cost d'aquests cereals, les dificultats que tenen per aconseguir cereals per al bestiar, i, com a conseqüència, temen que algunes explotacions arreu de Catalunya, però sobretot de les comarques lleidatanes on hi va haver una collita de cereals pobra, hagin de tancar aquest any 2012 amb números vermells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.