Empreses

De les barques de pesca als motors industrials

Tallers Cornet de Sant Carles de la Ràpita manté la facturació i la plantilla, tot i la davallada de la nàutica d'esbarjo i la crisi de la pesca, diversificant la seua activitat

Tallers Cornet té una cartera d'un miler de clients, sis-cents dels quals són estables

Fac­tu­ració

2,7 M€

Tre­ba­lla­dors

18

Any de fun­dació

1920


Donar ser­vei i resol­dre els pro­ble­mes de les embar­ca­ci­ons, pes­que­res i d'esbarjo, és un dels prin­ci­pals objec­tius de Tallers Cor­net, que des de prin­cipi del segle XX es dedica al mun­tatge i la repa­ració de motors. L'acti­vi­tat la va ini­ciar el 1920 Rafel Cor­net i durant dècades els prin­ci­pals cli­ents de l'empresa van ser els pro­pi­e­ta­ris de les embar­ca­ci­ons pes­que­res. “Fins l'any 1992, al port de Sant Car­les de la Ràpita hi havia prop de dues-cen­tes bar­ques, men­tre que avui en dia en que­den poc més de vui­tanta”, explica Vicent Cor­net, admi­nis­tra­dor de l'empresa fami­liar. De fet, a la dècada dels noranta ja va pro­duir-se una cai­guda de la cons­trucció d'embar­ca­ci­ons pes­que­res que va pro­vo­car el tan­ca­ment d'alguns tallers, però Tallers Cor­net ho va com­pen­sar amb les repa­ra­ci­ons i la nàutica d'esbarjo. “La diferència és que les embar­ca­ci­ons d'esbarjo ja les venen pràcti­ca­ment mun­ta­des i només fem la ins­tal·lació del motor, men­tre que en les bar­ques pes­que­res tot el mun­tatge és manual”, asse­nyala Cor­net.

Tot i que fa més de vint anys que va fre­nar-se la cons­trucció d'embar­ca­ci­ons pes­que­res, les sub­ven­ci­ons que va rebre el sec­tor als anys noranta per adap­tar-se a la nor­ma­tiva euro­pea van com­pen­sar i Tallers Cor­net va con­ti­nuar la feina lli­gada a la pesca. “Els motors són de més potència i menys con­ta­mi­nants”, diu Cor­net. I encara el 2000 van rebre un encàrrec potent: ins­tal·lar els motors de les qua­tre embar­ca­ci­ons de la flota tonyi­naire de l'Amet­lla de Mar. “Va ser una nove­tat, una feina molt espe­cial, perquè són unes embar­ca­ci­ons de 40 metres i por­ten dos motors amb molta potència”, recorda l'admi­nis­tra­dor de l'empresa, que encara ara es fa càrrec del man­te­ni­ment de les bar­ques de la tonyina. De tota manera, Cor­net va pre­veure que la fac­tu­ració rela­ci­o­nada direc­ta­ment amb la pesca ani­ria a la baixa en el futur. “Ens man­te­nim perquè hem diver­si­fi­cat l'acti­vi­tat”, acla­reix. Les dades així ho cer­ti­fi­quen: men­tre que fins al 2006 el sec­tor pes­quer repre­sen­tava un 59% de la seua fac­tu­ració, el dar­rer exer­cici aquest per­cen­tatge es va limi­tar al 28%. “Ens hem adap­tat a les neces­si­tats del mer­cat i pro­cu­rem avançar-nos a la demanda”, explica el fill de Vicent i direc­tor tècnic de l'empresa, Àngel Cor­net. També el seu germà Pau s'ha incor­po­rat a l'empresa fami­liar, i són ja la quarta gene­ració que impulsa el taller de Sant Car­les de la Ràpita.

DIVER­SI­FI­CACIÓ.

Els nous seg­ments de mer­cat que busca Tallers Cor­net no es limi­ten als motors de les embar­ca­ci­ons d'esbarjo, un sec­tor que amb la crisi econòmica també va de baixa, sinó que inten­ten fer-se un forat dins els motors indus­tri­als.“Créixer en el sec­tor indus­trial, que actu­al­ment repre­senta un 3% de la fac­tu­ració, és un dels nos­tres rep­tes”, mani­festa el direc­tor tècnic de Tallers Cor­net. La venda i repa­ració de grups electrògens és una alter­na­tiva als motors marins.

Els cli­ents de l'empresa de la Ràpita estan situ­ats en la franja lito­ral com­presa entre la costa giro­nina i Dénia, tot i que la majo­ria es con­cen­tren entre Cam­brils i la Ràpita. Tenen una car­tera d'un miler de cli­ents, amb sis-cents dels quals tre­ba­llen de manera esta­ble. Pun­tu­al­ment han pres­tat ser­vei a cli­ents de fora de l'Estat, però l'expor­tació no està entre les seues pri­o­ri­tats.

La majo­ria dels cli­ents de Tallers Cor­net són cata­lans (cal­cu­len que un 95% de la seua feina es con­cen­tra a Cata­lu­nya), i per això con­si­de­ren que la cre­ació d'un estat propi no els per­ju­di­ca­ria. “Els cli­ents dema­nen el nos­tre ser­vei perquè tre­ba­llem bé, no crec que es fixen en la nos­tra pro­cedència, sinó en l'efec­ti­vi­tat del nos­tre tre­ball”, asse­nyala Àngel Cor­net.

La fac­tu­ració anual de Tallers Cor­net és de 2,7 mili­ons d'euros i la plan­ti­lla és de 18 tre­ba­lla­dors. “Con­ser­var tots els emple­ats és una de les pri­o­ri­tats”, comenta Vicent Cor­net. Fins ara, tot i la crisi han estat capaços de man­te­nir la fac­tu­ració i la plan­ti­lla, que té una mit­jana d'anti­gui­tat de 18 anys.

El 2004 Tallers Cor­net va deci­dir tras­lla­dar-se del nucli urbà de la Ràpita al polígon indus­trial del Rajo­lar. “L'empresa anava crei­xent en pisos, fins que ens vam ado­nar de la neces­si­tat de dis­po­sar de naus indus­tri­als”, declara Àngel Cor­net. Dis­po­sen d'una par­cel·la de 4.000 m², 2.000 dels quals es des­ti­nen a taller i la resta són ofi­ci­nes, magat­zem de recan­vis, expo­sició de motors i aula de for­mació. “Bai­xar un motor d'un pis al car­rer era com­plex, men­tre que ara podem bellu­gar amb faci­li­tat motors de 10 tones”, comenta el direc­tor tècnic. A més, el fet de tenir unes àmplies ins­tal·laci­ons també per­met a Tallers Cor­net ofe­rir als seus cli­ents un ser­vei d'emma­gat­ze­matge de les embar­ca­ci­ons. “Hi ha pro­pi­e­ta­ris d'embar­ca­ci­ons d'esbarjo que llo­guen l'amar­ratge els mesos d'estiu i després els les guar­dem aquí, on apro­fi­ten perquè les revi­sem”, comenta Àngel Cor­net. La feina del taller es con­cen­tra entre els mesos d'abril i setem­bre. Així, men­tre que un mes d'agost poden aten­dre més de 5.000 tru­ca­des telefòniques, un de desem­bre en poden rebre 900. “Expli­quem als cli­ents que no s'espe­ren a l'abril per fer la revisió i que si cal repa­ració del motor és millor fer-la a l'hivern i con­ser­var l'embar­cació en bon estat, però la gent s'espera fins al moment que neces­sita fer-la ser­vir”, asse­nyala l'admi­nis­tra­dor de l'empresa.

CEN­TRE DE FOR­MACIÓ.

El 1989 Tallers Cor­net va començar la relació comer­cial amb Volvo Penta com a taller de ser­vei ofi­cial i vint anys més tard va ser nome­nat cen­tre ofi­cial de Volvo Penta a la demar­cació de Tar­ra­gona. Un àmbit que més enda­vant es va ampliar fins a Orpesa (Cas­telló) i Bar­ce­lona. És per això que Tallers Cor­net dis­posa d'una aula de for­mació, amb capa­ci­tat per a 50 per­so­nes, on el direc­tor tècnic de l'empresa ofe­reix for­mació al per­so­nal d'altres tallers que sub­mi­nis­tren mate­rial i repa­ren motors de Volvo.

Rafel Cornet va començar l'activitat al taller el 1920 com a mecànic i electricista. La feina va continuar amb Vicent Cornet i el 1975 va assumir la direcció Vicent Cornet fill, que es manté al capdavant de l'empresa. Tallers Cornet era al nucli urbà de la Ràpita, en una planta baixa de 250 m², fins que es va traslladar al polígon industrial.

Reconeixement a la trajectòria innovadora

La Cambra de Comerç de Tortosa ha lliurat el premi a la innovació, en el sector industrial, a Tallers Cornet en la darrera edició dels premis Cambra, que reconeixen la tasca de les empreses de les Terres de l'Ebre. “Ha estat un reconeixement a la trajectòria de l'empresa”, comenta Vicent Cornet, que destaca també que no són un taller tradicional. La diversificació a l'hora de buscar clients i no limitar l'àmbit d'actuació han permès a aquest taller sobreviure durant la crisi i mantenir la facturació tot i la caiguda de les vendes d'embarcacions d'esbarjo i el moment crític que passa el sector pesquer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.