Economia

Respir de temporada

L'atur cau en 14.829 persones en el segon millor maig dels últims 12 anys

El govern es mostra optimista però prudent

Girona té 2.111 aturats menys

El mes de maig ha reve­lat una sor­pre­nent bona evo­lució del mer­cat de tre­ball, almenys segons les xifres fre­des de l'atur regis­trat. En con­cret, a Cata­lu­nya el nom­bre de deso­cu­pats va retro­ce­dir en 14.829 per­so­nes, fins a dei­xar la xifra total de parats ins­crits en les ofi­ci­nes del Ser­vei d'Ocu­pació en 642.166, després de tres mesos con­se­cu­tius de millora. Tot i que es tracta del segon millor maig dels últims dotze anys, l'evo­lució intera­nual con­ti­nua sent nega­tiva, ja que al maig hi havia 11.234 atu­rats més que en el mateix mes del 2012, un 1,8% més.

Aquest cap­te­ni­ment es podia extra­po­lar al con­junt de l'Estat, on, segons va infor­mar ahir el Minis­teri d'Ocu­pació, es va regis­trar el millor mes de maig des que es va can­viar el sis­tema de càlcul, el 1996. D'aquesta manera, l'atur va des­cen­dir en 98.265 per­so­nes i va reduir el nom­bre total de deso­cu­pats a 4.890.928.

Segons el càlcul estadístic, Bar­ce­lona ha estat la demar­cació de tot l'Estat on més s'ha reduït l'atur, con­cre­ta­ment 8.655 deso­cu­pats menys, i els ser­veis han lluït, sens dubte per l'efecte esta­ci­o­nal de l'arri­bada de l'estiu, com el sec­tor més gene­ra­dor de feina, ja que ha res­tat 10.303 atu­rats del con­junt, seguit a distància de la cons­trucció, amb 2.054 ins­crits menys.

Poques nove­tats, però, pel que fa a l'evo­lució dels tipus de con­trac­tes, ja que con­ti­nuen en retrocés els inde­fi­nits, que cauen un 16,7% res­pecte al maig del 2012, men­tre que els tem­po­rals, el gruix del total, avan­cen un 1,8% en el mateix període.

Bona dada, però curta

Ofi­ci­al­ment, les dades es van pren­dre amb peus de plom. Ramon Bonas­tre, secre­tari d'Ocu­pació de la Gene­ra­li­tat, veu que s'està en el “bon camí”, tot i cons­ta­tar que la cai­guda és “insu­fi­ci­ent” i que hi ha un clar pro­blema de tem­po­ra­li­tat. Bonas­tre també va obrir la porta a repren­dre els plans d'ocu­pació ges­ti­o­nats pels ajun­ta­ments.

Alhora, el con­se­ller d'Empresa i Ocu­pació, Felip Puig, con­si­dera que les dades per­me­ten ser “rela­ti­va­ment posi­tius” o “pru­dent­ment opti­mis­tes”, tot i tenir assu­mit que la situ­ació gene­ral és “dramàtica” i “d'emergència naci­o­nal”, i que caldrà espe­rar a la tar­dor per com­pro­var si es tracta d'un cap­te­ni­ment pun­tual o d'un canvi de tendència.

També amb prudència però en un to més tri­om­fal es mani­fes­tava la minis­tra d'Ocu­pació, Fátima Báñez, per qui hi ha “motius per a l'espe­rança”. Báñez va cele­brar el paper pro­ta­go­nista dels autònoms, amb més de 12.500 altes, “més del doble que el 2012”.

Pre­ci­si­ons sin­di­cals

Els sin­di­cats van ser molt menys pie­to­sos en la inter­pre­tació de les xifres. Tant CCOO com la UGT van expli­car la marxa de l'atur a par­tir de l'inici de la cam­pa­nya esti­val i turística, però també per l'exhau­ri­ment de les pres­ta­ci­ons per deso­cu­pació i per l'emi­gració mas­siva de joves. Per CCOO, resulta “indig­nant” que s'associïn les dades a una even­tual sor­tida de la crisi, i la UGT va remar­car que aquest maig hi ha 11.234 cata­lans més a l'atur que fa un any i que un 36,6% dels deso­cu­pats no cobren cap pres­tació. Fins i tot la patro­nal Foment va adme­tre que, tot i les bones dades, el balanç anual és de des­trucció de llocs de tre­ball.

10.303
desocupats
menys en el sector serveis, un dels més beneficiats de l'inici de la temporada estiuenca i turística.
16,7
per cent
ha retrocedit en l'últim any la firma de contractes indefinits. Per contra, els temporals pugen un 1,8%.

LES XIFRES

8.655
inscrits menys
a les oficines del SOC es van comptabilitzar a Barcelona, la demarcació de l'Estat on l'atur va caure més.
11.234
catalans
han perdut la feina durant l'últim any, malgrat la bona evolució puntual del cinquè mes.

Els ‘minijobs', alternativa a Catalunya?

El secretari d'Ocupació de la Generalitat, Ramon Bonastre, va aprofitar ahir per obrir una escletxa a favor de la introducció amb cautela d'alguna versió dels anomenats minijobs a Catalunya. Pel responsable català d'Ocupació, la “gravetat” i “l'excepcionalitat” de la situació fan que calgui “estudiar qualsevol mesura de contractació, tot i que sense aplicar certes fórmules de manera sistemàtica”. Bonastre va reiterar, però, que els minijobs no són, en principi, el model de feina que vol promoure l'executiu català, que en tot cas podria incorporar aquesta figura contractual sota propostes concretes, en sectors o zones determinades, sempre que “no impliqui generalitzar contractes que estenguin la precarietat o no generin drets d'atur”.

En una línia semblant es va expressar el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, per qui seria convenient estudiar models que adaptin els contractes a temps parcial a determinades feines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.