Comença la verema amb una minvada de collita i apatia als mercats
Les comarques centrals observen un augment però Utiel - Requena té pèrdues degut a les pedregades i alguna malaltia del raïm
Els viticultors valencians han començat la verema marcada per una excel·lent qualitat però també per un descens en la collita d'almenys en un 15% respecte de la mitjana del darrer lustre.
Tot i la pràctica absència d'operacions de compravenda, les associacions i sindicats del sector animen els productors a defendre un preu digne malgrat les condicions del mercat que marquen a la baixa d'un 30% els vins negres.
La principal característica d ela verema valenciana d'enguany se xifra en la desigual producció estimada, en funció de cada zona productora. Un estudi tècnic realitzat assegura que la comarca Utiel - Requena sofrirà una merma generalitzada del 20% en comparació amb la collita mitjana dels darrers cinc anys, de manera que l'oferta no arribarà als 140 milions de quilograms. Als termes de Camporrobles, Venta del Moro i Caudete de las Fuentes, no faran més de la meitat del que s'esperava després de la floració.
El moscatell de la Marina també veurà reduït el volum de producció en un 20% i al terme municipal de Gata de Gorgos i Xàbia, aquesta xifra pujarà fins a un 70% de minva. Pel contrari, les comarques de la Foia de Bunyol i la Ribera Alta, tenen per davant una verema amb un augment del 15% la qual cosa farà arribar a un aforament de 60 milions de quilos.
Mal oratge
Entre les causes que hi ha darrere del descens global de producció destaca els intensos temporals de pedra entre l'11 i el 27 de maig i entre el 21 de juny i el 10 de juliol.
A més d'això, les inusualment baixes temperatures dels mesos d'abril, maig i juny, ha afavorit la degradació ràpida del raïm de la varietat Bobal.
Finalment, les malalties de la vinya, han obligat els viticultors a assumir costos en els tractaments contra fongs produïts pels desnivells climatològics, unes afeccions que han retardat o han fet malbé les expectatives de collita previstes.