Economia

AGRICULTURA

La collita de poma serà un 20% inferior per la pedregada

La IGP Poma de Girona assegura que la qualitat de la fruita és bona, però que s'ha començat a collir entre dues i tres setmanes més tard del que és habitual perquè la primavera va ser freda

La collita de poma a les comar­ques giro­ni­nes va començar ahir ofi­ci­al­ment i, mal­grat que la qua­li­tat de la fruita d'aquest any “es pre­veu que sigui molt bona”, el sec­tor cal­cula que la pro­ducció podria ser entre un 20% i un 40% infe­rior a la de l'any pas­sat per culpa de la pedre­gada que hi va haver a mit­jan juliol pas­sat. La pre­visió abans de la pedre­gada era de 91.000 tones, una pro­ducció supe­rior a la collita que hi va haver l'any pas­sat.

El pre­si­dent de la indi­cació geogràfica pro­te­gida (IGP) Poma de Girona, Venanci Grau, va con­cre­tar ahir que la pedre­gada del juliol va mal­me­tre prin­ci­pal­ment con­reus de la zona del Baix Ter, en muni­ci­pis com ara la Tallada d'Empordà, Ullà, Gualta, Ver­ges, Pals, Serra de Daró, Fon­ta­ni­lles, Palau-sator i Albons. L'afec­tació en alguns camps va arri­bar al 100% i els que van sor­tir més ben­pa­rats van ser els que tenien xarxa. Segons Grau, en aquests moments encara estan aca­bant de fer el recompte de danys perquè cal espe­rar just a l'inici de la recol·lecció per saber fins a quin punt les pomes han pogut cica­trit­zar.

Tot i que la qua­li­tat –i també el cali­bre– de les pomes que no han patit l'efecte és bona, Grau va expli­car que hi ha força quan­ti­tat de peces de fruita que només ser­vi­ran per a suc perquè la superfície ha que­dat una mica mal­mesa, “però també n'hi ha una part que es perdrà total­ment i ser­virà només per a adob orgànic”.

Els pro­duc­tors de la IGP Poma de Girona han cons­ta­tat que tenir xar­xes anti­pe­dre­gada és efec­tiu i “essen­cial” per als con­reus, i no només per evi­tar danys de cala­mar­ses, sinó també per evi­tar que la tra­mun­tana faci estralls en la superfície de la fruita. “Ara el mer­cat és més exi­gent amb l'apa­rença de la superfície, i les xar­xes també ens fre­nen els cops de tra­mun­tana”, va expli­car Grau.

Actu­al­ment, un 40% dels camps de poma estan coberts amb aques­tes xar­xes i la intenció de la Gene­ra­li­tat és arri­bar al 100% tan aviat com sigui pos­si­ble. El direc­tor gene­ral d'ali­men­tació, Domènec Vila, va recor­dar que els agri­cul­tors poden recórrer a aju­des euro­pees per ins­tal·lar les xar­xes.

Tal com passa amb la verema, la collita de poma ha començat entre dues i tres set­ma­nes més tard que els altres anys perquè “vam tenir una pri­ma­vera molt freda i tot el procés biològic de la planta –flo­ració, pol·linit­zació i qua­llat– va que­dar parat”. “Ara comen­cem a collir la pri­mera poma i aquest retard crec que es man­tindrà en totes les vari­e­tats”, va afir­mar.

LA XIFRA

40
per cent
dels camps de poma gironina tenen xarxes antipedregada i s'espera que en deu anys s'arribi al 80%.

Conveni amb el Banc dels Aliments

Com ja es va fer l'any passat, en l'acte simbòlic d'inici de la collita de la poma, la IGP convida una persona perquè sigui qui enceti oficialment la temporada. Aquest any s'ha convidat el president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez, que va recalcar que, malgrat la mala collita d'aquest 2013, el compromís de Poma de Girona amb els més desfavorits augmenta. Ahir es va signar un conveni segons el qual donen cada mes 20.000 pomes per distribuir-les entre les persones més necessitades de la demarcació.

Gómez va explicar que el Banc dels Aliments gironí és el segon en antiguitat de l'Estat i va assegurar que l'any passat a la demarcació es van repartir 1,6 milions de quilos d'aliments i que aquest any esperen arribar als dos milions de quilos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.