La pedra i el vent fan malbé la collita de fruita a les comarques lleidatanes

La tempesta de dissabte a la banda de ponent del país, amb molt de vent i molta pedra, va causar danys importants als fruiters del Segrià, la Noguera i l'Alt Urgell. Els municipis més afectats van ser Lleida, Alpicat, Alguaire, Corbins, Vilanova de Segrià, La Portella, Torrefarrera, Rosselló, Benavent de Segrià, Torrelameu i Albesa.

Dirigents d'Unió de Pagesos es va reunir ahir a Corbins amb pagesos i membres de diferents cooperatives de les terres de Lleida. La trobada va servir per començar a valorar els danys i per acordar que aquesta setmana miraran de reunir-se amb Agroseguro i autoritats del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). Segons el responsable de fruita dolça d'Unió de Pagesos, Raül Sales, dimecres es constituirà una plataforma amb el màxim nombre de pagesos, cooperatives i pobles afectats per demanar ajuts per cobrir les necessitats de mà d'obra que quedarà sense feina i afrontar als danys que ha provocat la pedra.

Tot estava a punt per fer la collita anual de pera, poma i préssec, però amb la tempesta de dissabte molts arbres van caure, la fruita es va fer malbé per la pedra i els arbres joves van tenir danys greus. Segons Sales, això provocarà que molta fruita es podreixi als camps, i generin fongs i malalties els pròxims dies, i que les centrals de fruita hagin de tallar la producció en sec.

Pel que fa als pagesos es mostren preocupats per la necessitat de fer front a la despesa de la mà d'obra contractada i de les prop de 200 persones que treballen a cada central fructicultora. Per això demanaran reduir despeses de la seguretat social, l'IRPF i els mòduls. Aquesta situació s'afegeix a la collita passada, també pendent de cobrar, d'Agroseguro. Segons Sales, pretenen que es faci un bon peritatge de l'afectació de les plantacions i de les xarxes antipedra que la tempesta va tombar.

D'altra banda, l'home mort dissabte a causa del vent a Lleida va era un policia municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.