Empreses

El darrer fil en el tapís de les aromes

Espècies Corbella manté la tradició de l'elaboració artesana de Rocafort de Queralt

És més car, però la fulla o el gra acabats de moldre s'aprecien per la qualitat

En la tarda asso­le­llada de setem­bre, l'olfacte es posa en guàrdia en desem­bo­car al car­rer Doc­tor Bar­rera. Un riu fra­gant escat­xiga els via­nants i les façanes de pedra amb aro­mes picants, dol­ces, àcides, amar­gues. La trama olo­rosa estira fins a la porta del número 8, la seu d'Espècies Cor­be­lla.

Aquesta empresa fami­liar és el dar­rer tes­ti­moni del que va ser una de les capi­tals de les espècies al país, Roca­fort de Que­ralt. Al vol­tant del segle XX i durant la tem­po­rada del safrà, una dot­zena de famílies cul­ti­va­ven i comer­ci­a­lit­za­ven aquests pètals bri­llants. Ales­ho­res hi vivien mig miler de per­so­nes i segu­ra­ment la flaire espe­ci­ada s'este­nia per bona part dels car­rers d'aquest poble de 268 habi­tants, situat a la Conca de Bar­berà. El 1945 l'avi de Ramon Cor­be­lla va ini­ciar-se en la comer­ci­a­lit­zació del safrà. Viat­jant de poble en poble, el seu pare va expan­dir el negoci. Va incloure en el catàleg pre­pa­rats per a pollas­tres a l'ast d'invenció pròpia, així com mitja dot­zena de les espècies més usa­des ales­ho­res i ara: el pebre ver­mell i el negre, o la canye­lla. Seu és també el cone­gut logo­tip del Patu­fet amb un conill a la mà que iden­ti­fica, jun­ta­ment amb la tapa ver­me­lla, la casa. Amb Ramon Cor­be­lla i la seva esposa com a pro­pi­e­ta­ris, l'empresa ha man­tin­gut no sols el Patu­fet, sinó també l'essència del mètode pro­duc­tiu arte­sa­nal. “El nos­tre fort no és el preu. Com­prem sem­pre les millors espècies i les molem nosal­tres just quan ens fan la comanda”, explica Ramon Cor­be­lla. I pun­tu­a­litza: “Vull veure el que com­pro als dis­tribuïdors. És més car, però la fulla o el gra aca­bats de mol­dre s'apre­cien per la qua­li­tat.”

L'època en què una desena de dones posa­ven els valu­o­sos brins de safrà en pape­rets a l'obra­dor de casa dels Cor­be­lla ja és història. Amb un sol tre­ba­lla­dor i sense cap comer­cial, és la qua­li­tat del pro­ducte i la tra­dició el que ha asse­gu­rat la fide­li­tat de la cli­en­tela. Fa molts anys que al tau­lell de la casa pai­ral no es des­pat­xen espècies al detall. El gros del negoci és la venda a la res­tau­ració, boti­gues i hote­le­ria. Prin­ci­pal­ment, de les comar­ques tar­ra­go­ni­nes i llei­da­ta­nes. Mal­grat que plan­ten safrà per a l'abas­ti­ment fami­liar, el que venen és espa­nyol. “És l'espècie més cara, però tam­poc entenc per què hi ha gent que la subs­ti­tu­eix per colo­rant. Si poses 1 euro de safrà en una pae­lla per a qua­tre per­so­nes és assu­mi­ble.”

Davant la com­petència de les mul­ti­na­ci­o­nals, la ter­cera gene­ració d'Espècies Cor­be­lla ha apos­tat per la diver­si­fi­cació, amb un catàleg de 200 pro­duc­tes. Des del pre­pa­rat per a sal­sit­xes crues fins al de pata­tes bra­ves. Sense renun­ciar a espècies tra­di­ci­o­nals. Les espècies també tenen modes: ara surt molt d'anís estre­llat per con­di­men­tar gintònics i anet per mari­nar salmó. Però és el tra­di­ci­o­nal pebre ver­mell, molt usat en l'ela­bo­ració d'embo­tits, l'estre­lla en ven­des de l'empresa. Cor­be­lla en des­patxa uns 20.000 qui­los anu­als. L'ús de les espècies quasi per­met fer una radi­o­gra­fia històrica del país. “Prin­ci­pal­ment, el català con­ti­nua fent ser­vir les matei­xes espècies que en temps de l'avi. Però a par­tir dels anys sei­xanta, amb la immi­gració, es va dis­pa­rar el comí i el pebre ver­mell picant. I fa dues dècades, l'ají que empren els argen­tins i el ras el hanout dels mar­ro­quins.”

El comerç de les espècies tam­poc s'ha esca­pat de l'espe­cu­lació. “Les pro­duc­ci­ons són on són i els grans dis­tribuïdors com­pren les colli­tes de regi­ons sen­ce­res de vai­ni­lla en rama, per exem­ple, i l'emma­gat­ze­men” per fixar-ne després els preus. Lògica­ment, la capa­ci­tat d'empre­ses arte­sa­nes com Cor­be­lla per exer­cir algun paper en aquest marc és nul·la. “El futur? Sub­sis­tir. I si algun dels dos fills deci­dei­xen con­ti­nuar, que ho facin.” A Roca­fort de Que­ralt, el vent eixut del serè s'ho emporta tot, però con­serva bé les espècies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.