Gran angular

Oda als fruits saborosos

Fa una mica més d'un segle, quan el Nou­cen­tisme era moda, Josep Car­ner li reci­tava a Cal·lídia: “El teu esguard s'ha fet un destí que em vigila, sem­blen més rodons els préssecs en els teus dits.” Els préssecs de la Cal·lídia eren part del poe­mari titu­lat Els fruits sabo­ro­sos, un recull de tex­tos breus on Car­ner refle­xi­o­nava sobre la vida i el pas del temps par­tint de la fruita de tem­po­rada: magra­nes, cas­ta­nyes, amet­lles, síndria, taron­ges o figues. Aquell lli­bre ha esde­vin­gut un super­ven­des.

Ara també es dedi­quen odes a la fruita perquè el sec­tor fructícola català s'ha con­ver­tit en un dels pilars bàsics del sec­tor agro­a­li­men­tari de Cata­lu­nya. Així ho asse­gu­rava aquesta set­mana a Madrid el con­se­ller d'agri­cul­tura, Josep Maria Pelegrí, en l'acte d'inau­gu­ració de la fira Fruit Attrac­tion. Pelegrí va des­ta­car que es tracta d'un sec­tor estratègic per a l'eco­no­mia del país i un dels pilars de la seva inter­na­ci­o­na­lit­zació. Reve­lava que el sec­tor agro­a­li­men­tari no queda apar­tat de la dinàmica expor­ta­dora que abraça l'empre­sa­riat català (l'any 2012 el cens d'empre­ses expor­ta­do­res va créixer en 2.732 com­pa­nyies, arri­bant fins a un total de 46.000).

Car­re­tera i manta.

Aquesta tendència a ven­dre a fora no té atu­ra­dor, perquè el 2012 va ser el segon exer­cici con­se­cu­tiu en què els mer­cats inter­na­ci­o­nals van gua­nyar ter­reny a l'Estat com a prin­ci­pal cli­ent de les empre­ses cata­la­nes. El 54,3% de les ven­des a l'exte­rior va superar el 45,7% de les que es van que­dar al mer­cat esta­tal.

El sec­tor agro­a­li­men­tari n'és un expo­nent clar: l'any pas­sat, les empre­ses agro­a­li­mentàries cata­la­nes van expor­tar per un valor de 7.914 M€, un 14,5% més que el 2011 i un 45% més que el 2009. Amb aquests números, es defi­neix l'agro­a­li­men­tari com “un dels sec­tors expor­ta­dors més dinàmics de la indústria cata­lana” i es deixa constància que la taxa de cober­tura, que és el per­cen­tatge d'impor­ta­ci­ons que es poden pagar amb les expor­ta­ci­ons, “s'ha incre­men­tat d'un 40,25% del 2005 al 2012, i el 2013 gai­rebé es troba en un punt d'equi­li­bri”.

Segons les xifres apor­ta­des pel depar­ta­ment d'Agri­cul­tura, en cinc anys Cata­lu­nya ha incre­men­tat un 58% les ven­des de fruita de pinyol a l'exte­rior. Com a causa d'aquest incre­ment es des­taca que “la pro­ducció cata­lana i espe­ci­al­ment la de la zona de Lleida i la vall de l'Ebre, ofe­reix una qua­li­tat de l'oferta reforçada per una recon­versió vari­e­tal i una millora dels pro­ces­sos pro­duc­tius que s'està tra­duint en un incre­ment de la superfície des­ti­nada a aquests cul­tius”.

Les ter­res de Lleida són, majo­ritària­ment, punt de par­tida de la fruita cata­lana que s'envia cap a mer­cats exte­ri­ors i el trànsit és intens: entre els anys 2005 i 2012 les expor­ta­ci­ons de Cata­lu­nya es van incre­men­tar en gai­rebé un 60%. Agri­cul­tura des­taca que aquest volum expor­ta­dor “ha permès que en els dar­rers anys Cata­lu­nya hagi estat capaç de des­ban­car Itàlia com a líder en expor­ta­ci­ons i la nos­tra fruita està pre­sent a les cade­nes euro­pees més exi­gents pel que fa a qua­li­tat”.

El con­se­ller Pelegrí deta­llava que els prin­ci­pals mer­cats exte­ri­ors de des­ti­nació, tant de poma i pera com de préssec i nec­ta­rina, són “per ordre d'importància, França, Ale­ma­nya, Itàlia, Regne Unit, Rússia i els Països Bai­xos. I Ori­ent Mitjà també és una des­ti­nació que està adqui­rint importància en els últims anys”.

Els bons resul­tats dei­xen bones sen­sa­ci­ons en l'entorn agrícola i el sin­di­cat Unió de Page­sos ha admès que aquesta pot ser “la pri­mera cam­pa­nya via­ble de la fruita en molts anys”.

L'amenaça.

El mal­son per als pro­duc­tors de fruita es diu foc bac­terià, una plaga que afecta els arbres i que s'ha estès de manera des­con­tro­lada per l'Aragó. Els page­sos cata­lans recla­men que s'actuï per evi­tar la infecció de les plan­ta­ci­ons cata­la­nes. Cata­lu­nya té 23.149 hectàrees de fruita dolça sus­cep­ti­bles de ser ata­ca­des per foc bac­terià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.