ecolasetmana

La recessió ha mort

La presentació d'un atur a la baixa coincideix amb un creixement mínim del PIB i ja hi ha qui treu la pols al cava.

L'augment és mínim, del 0,1%, però esdevé un clau roent on s'aferren els ‘hooligans' de Montoro i De Guindos per mantenir que l'estratègia econòmica del govern espanyol és encertada

Doncs sí, doncs resulta que a l'estiu tota cuca viu i, ni que sigui a empen­tes i rodo­lons, la pilota avança enmig del fang. Els con­trac­tes d'estiu han afa­vo­rit la cre­ació de 52.200 llocs de tre­ball i una reducció de 32.500 atu­rats. La taxa d'atur queda en el 22,8%. A tot l'Estat, l'atur cau en 72.800 per­so­nes i la taxa se situa en el 25,98%.

El lleu­ger apri­ma­ment de la xifra de deso­cu­pats deriva, sobre­tot, dels con­trac­tes tem­po­rals. Fins al setem­bre, el nom­bre de tre­ba­lla­dors sense feina s'ha situat en els 840.000, que supo­sen una taxa d'atur gai­rebé un punt per sota del que ho era abans de l'atu­rada esti­val (fa tres mesos la taxa era del 23,8%).

Ho diu l'Enquesta de Població Activa (EPA), que dibuixa un índex d'atur en el glo­bal de l'Estat lleu­ge­ra­ment per sota del 26%. En con­cret, marca un 25,98%, que sig­ni­fi­quen 5.904.700 atu­rats.

A Cata­lu­nya, els homes regis­tren una taxa d'atur (23,43%) sen­si­ble­ment supe­rior a les dones (22,18%). Per con­tra, al con­junt de l'Estat aquests per­cen­tat­ges s'inver­tei­xen i els homes regis­tren un atur infe­rior (25,50%) al de les dones (26,55%).

Els indi­ca­dors no són gens espec­ta­cu­lars i caldrà veure com evo­lu­ci­o­nen en el dar­rer tram de l'any (amb les tova­llo­les i els para-sols ja guar­dats a l'armari) però han ser­vit perquè alguns facin repi­car cam­pa­nes. A això s'hi suma el fet que el Banc d'Espa­nya ha fet públi­ques les dades de crei­xe­ment del PIB del dar­rer tri­mes­tre. L'aug­ment és mínim, del 0'1%, però esdevé un clau roent on s'afer­ren els hoo­li­gans de Mon­toro i De Guin­dos per man­te­nir que l'estratègia econòmica del govern espa­nyol és encer­tada. Després de nou tri­mes­tres seguits d'encon­gi­ment, aquest 0,1% de crei­xe­ment és sufi­ci­ent per pin­tar pan­car­tes amb el lema: “La recessió ha mort, llarga vida a la pros­pe­ri­tat.”

Això sí, per evi­tar un empatx amb tanta dolçor, el pre­si­dent de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Econòmics (IEE) i un dels caps pen­sants de la patro­nal CEOE, José Luis Feito, ha reco­ma­nat que l'edat de jubi­lació s'allar­gui “com a mínim” fins als 70 anys i impli­qui, a més, 40 anys de con­tri­bució per cobrir el 100% de la pensió.

El con­se­ller d'Eco­no­mia Andreu Mas-Colell també ha anun­ciat que Cata­lu­nya ha aban­do­nat la recessió el ter­cer tri­mes­tre de l'any, i fins i tot s'ha aven­tu­rat a par­lar del 2014, mani­fes­tant que “hi ha un con­sens tècnic que hi haurà crei­xe­ment, no gaire gran, de l'ordre de l'1%”.

Men­tres­tant, i per anar recap­tant, la Gene­ra­li­tat con­firma la recu­pe­ració de l'impost de suc­ces­si­ons en el pres­su­post del 2014.

En el mateix con­text, el govern auto­ritza la trans­for­mació de l'Ins­ti­tut Català de Finan­ces en soci­e­tat anònima per ser banc públic. S'ha apro­vat un decret llei que auto­ritza l'ICF a fer tots els pas­sos neces­sa­ris per trans­for­mar-se en enti­tat de crèdit, amb plena inde­pendència de l'admi­nis­tració cata­lana, i d'acord amb els reque­ri­ments dels regu­la­dors esta­tals i euro­peus.

Cai­xa­Bank ha deci­dit refi­nançar amb 1.000 mili­ons d'euros l'admi­nis­tració cata­lana. L'acord esta­bleix un ter­mini de paga­ment de nou mesos, fins al juliol pròxim, amb un interès del 3,487%.

Mala set­mana per a Delphi (pre­veu eli­mi­nar el 25% de la plan­ti­lla), per a Seat (pos­si­ble ajus­ta­ment del per­so­nal d'ofi­ci­nes) i com­pli­cada per a Als­tom (poca entesa entre per­so­nal i direcció per l'aug­ment de jor­nada). Els sin­di­cats con­vo­quen 14 jor­na­des de vaga a Renfe i Adif a par­tir de dilluns. Igual­ment, s'han tren­cat les nego­ci­a­ci­ons entre la patro­nal del metall i els sin­di­cats per tan­car el nou con­veni sec­to­rial de la província de Bar­ce­lona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.