Empreses

Casa Amella fa un obrador a Batea per a producte ecològic

Serà per a la nova empresa que ha constituït, Eco Batea, i començarà a funcionar el febrer del 2014

El 80% de la seva producció és natural i el 20%, ecològica, xifra que es vol invertir

Casa Ame­lla Bio Food, empresa de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i ecològics amb seu fis­cal a Cas­tell­terçol –i, des de fa dos anys, obra­dor a Moià–, ha deci­dit cons­ti­tuir amb un soci fami­liar una nova empresa, Eco Batea SL, per a la qual es cons­truirà una altra fàbrica a Batea (Terra Alta). L'objec­tiu és fer una rèplica a la demar­cació de Tar­ra­gona del que es fa a l'obra­dor del moianès, d'uns 300 m², però cen­trant-se només en pro­duc­tes ecològics. La pre­visió és que la cons­trucció de les noves ins­tal·laci­ons –uns 750 m² edi­fi­ca­bles en una par­cel·la de 1.700 m²– s'iniciï a finals d'aquest novem­bre i que el febrer o el març del 2014 comen­cin a sor­tir els pri­mers pro­duc­tes amb la marca Eco Batea i Casa Ame­lla.

“Per pro­xi­mi­tat amb la matèria pri­mera i capa­ci­tat, farem una part de pro­ducció allà. A Moià ens que­dem amb la part fresca de cre­mes, lle­gums cuits i plats pre­pa­rats ecològics, i a Batea ela­bo­ra­rem oli­ves, oli­va­des, sal­ses i sucs, tot ecològic”, comenta Dani Ame­lla, fun­da­dor de Casa Ame­lla Bio Food. La posada en marxa d'Eco Batea, que supo­sarà una inversió d'entre 600.000 i 700.000 euros, sig­ni­fi­carà “mul­ti­pli­car per tres la pro­ducció i la fac­tu­ració” de l'empresa con­ser­vera, a més de crear sis llocs de tre­ball a Batea, on Casa Ame­lla ja té un cen­tre pro­duc­tiu, bàsica­ment d'oli­ves.

Un dels objec­tius d'aquesta nova empresa és que Casa Ame­lla pugui començar a expor­tar a par­tir del 2015. “Si el pro­ducte ecològic que fem és bo aquí, també pot ser-ho a Dina­marca, Ale­ma­nya i França”, defensa Ame­lla. La idea és començar a ven­dre a França (per pro­xi­mi­tat) i a Ale­ma­nya (pel seu con­sum de pro­duc­tes ecològics), i no des­car­ten anar a la fira Bio­fach de Nurem­berg amb estand propi el 2015.

De moment, Casa Ame­lla Bio Food ven el 100% de la pro­ducció a Cata­lu­nya, des de Port­bou fins a Cam­brils, sobre­tot a les demar­ca­ci­ons de Bar­ce­lona i Girona. L'any pas­sat va fac­tu­rar gai­rebé 900.000 euros i aquest 2013 espe­ren arri­bar als 1,2 mili­ons (1,5 el 2014). “Fins ara hem anat crei­xent entre un 20% i un 25% cada any”, diu el gerent.

Tot del país

Els cigrons i les llen­ties, del Vallès Ori­en­tal; les oli­ves arbe­qui­nes, del Pri­o­rat, i l'oli, de Siu­rana. Casa Ame­lla, que té uns 600 cli­ents actius –sobre­tot peti­tes cade­nes de super­mer­cats com ara Veri­tas i xar­cu­te­ries–, ha fet èmfasi en el pro­ducte de pro­xi­mi­tat, de tem­po­rada i de qua­li­tat. Ara mateix, el 20% de la seva pro­ducció és natu­ral (sense colo­rants, ni con­ser­vants ni addi­tius, però la terra o l'arbre pot haver estat trac­tat) i el 80%, ecològica amb cer­ti­fi­cat CCPAE, per­cen­tatge que es vol anar inver­tint. Casa Ame­lla té deu tre­ba­lla­dors i una desena de socis, a Tar­ra­gona i a la Cata­lu­nya cen­tral, que cul­ti­ven o ela­bo­ren el pro­ducte segons el cri­teri de l'empresa, la qual també té una part de collita pròpia.

El 2 de novembre del 2002, després d'alguns anys venent productes catalans, Dani Amella va fundar Casa Amella Bio Food, una empresa familiar de productes naturals i ecològics, de proximitat i qualitat, elaborats primer a Castellterçol i ara a Moià.
Facturació
0,9 M€
Treballadors
10
Any de fundació
2002
elaboració

Sempre frescos

Casa Amella Bio Food comercialitza unes 150 referències, etiquetades només en català. Té un estoc mínim de producte fresc i fabrica sèries curtes (com a màxim lots de 50 caixes de 12 unitats cada una) per afavorir la rotació. Les noves cremes ecològiques, en racions individuals, tenen una caducitat d'uns 30 dies. El producte sec, uns dos anys. Al setembre, Casa Amella va vendre 4.000 bols de cremes (dels quals 1.100 eren de carbassa), 16.000 paquets de pasta i 8.700 pots de vidre d'olives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.