Economia

Aire per a Catalunya

Fitch millora de “negativa” a “estable” la seva perspectiva sobre el deute de la Generalitat

L'agència valora de forma positiva les reformes estructurals del conjunt de l'Estat

El ràting es manté a un esglaó del bo porqueria

Sense l'interès del deute, es tancaran els comptes del 2014 sense dèficit


No representa un canvi
de tendència definitiu,
però sí una petita millora que fa albirar esperances. L'agència nord-americana de qualificació de riscos Fitch, una de les tres grans del sector, va millorar ahir de “negativa” a “estable” la seva perspectiva sobre el deute de la Generalitat. Malgrat això, els bons de la Generalitat es mantenen només un esglaó per sobre del que es considera deute porqueria. Ara, no obstant això, l'amenaça de caure en aquesta categoria és força més lluny que quan Fitch mantenia la perspectiva negativa, és a dir, quan estimava que el bo de la Generalitat podia convertir-se en qualsevol moment en una inversió financera gens segura.

En un comunicat enviat ahir, l'agència de qualificació va explicar que aquesta revisió, que també ha afectat altres comunitats autònomes de l'Estat, és coherent amb la revisió també a l'alça de la perspectiva de l'Estat espanyol. Fitch va afegir igualment que la revisió reflecteix les reformes que el govern espanyol està realitzant en àmbits com ara el laboral, les pensions i el financer, així com el procés de consolidació fiscal dirigit a reduir el dèficit públic. Des del juliol del 2012, quan la prima de risc del deute espanyol va arribar al rècord de 640 punts bàsics, amb un bo a deu anys vorejant una rendibilitat del 7%, les coses han millorat molt. Ahir, per exemple, la prima de risc se situava en els 235 punts bàsics, amb una rendibilitat del bo a deu anys del 4,1%. Una millora clara de la confiança inversora que tard o d'hora s'havia de reflectir en les notes de les agències de qualificació sobre el deute espanyol i, per extensió, de les comunitats autònomes.

Des de l'esclat de la crisi financera, la Generalitat ha tingut tancat el seu accés als mercats financers o, si més no, a uns preus del tot prohibitius. No en va, l'endeutament de l'administració catalana s'ha disparat des del 2007, quan era de 15.776 milions d'euros, una xifra que representava el 8% del PIB. Aquest any, el deute pujarà als 57.681 milions d'euros, vorejant el 30% del PIB.

Amb tot, el futur fa millor cara. El mateix conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va explicar dimarts passat, en la presentació dels Pressupostos del 2014, que el proper exercici la Generalitat pot assolir per primer cop des del 2006 un superàvit primari, és a dir, podrà quadrar els seus comptes sense dèficit sense tenir en compte els interessos que ha d'abonar sobre l'elevat deute que arrossega.

Fitch també va millorar ahir la qualificació de l'Ajuntament de Barcelona, fins a A-, una nota notable que escenifica la més gran estabilitat financera del consistori.

Les claus

S&P degrada la solvència francesa per l'escassedat de reformes

A. Lladó Romero

Standard & Poor's va rebaixar ahir en un esglaó, de AA+ a AA, la nota de solvència de França, un dels pocs governs de la zona euro que es resisteixen a seguir fil per randa l'agenda de retallades recomanada des de Brussel·les. En un comunicat, S&P va adduir la rebaixa a les pobres perspectives de creixement econòmic del país i a l'augment de l'atur –se situa en un 11,1%-, que limita la capacitat per fer reformes.

Crítica pels impostos

A més, va demanar més “reformes estructurals per fomentar el creixement del sector privat”, i va criticar la pujada d'impostos del govern. Segons S&P, l'economia francesa s'estancarà per segon any, per créixer després un 0,7% el 2014, un 1,4% el 2015 i un 1,5% el 2016. A més, el dèficit de l'Estat s'enfilarà fins al 4,1% del PIB, lluny del 3,5% projectat fa un any. L'agència
va destacar la “incapacitat per reduir la despesa” del govern francès. L'informe de S&P va rebre una enèrgica resposta de l'executiu francès. El president Hollande va anunciar que no pensa virar el rumb en la seva “estratègia de reformes ja posades en marxa”, i el minis-
tre d'Economia, Pierre Mosco- vici, va criticar “els judicis inexactes” de S&P.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia