Economia

Gastronomia

El bon gust a Orígens

Més de 30.000 tastets venuts en la segona edició de la Fira Orígens d'Olot per conèixer els petits productors catalans de productes agroalimentaris de qualitat

Es mantenen els visitants, però es fan més tastets

Tas­tets de crema de car­bassa amb fonoll, pata­tes d'Olot, bro­que­tes d'ham­bur­gue­ses de carn de pol­tre, gelea de safrà, for­mat­ges de tot tipus i iogurts, pa artesà i cer­vesa feta amb gar­natxa, vins de totes les DO de Cata­lu­nya i tor­rons de Xixona. La llista no s'acaba aquí i s'amplia amb cadas­cun dels 90 pro­duc­tors que durant aquest cap de set­mana han expo­sat els seus pro­duc­tes més dis­tin­gits a la Fira Orígens, la fira agro­a­li­mentària de pro­duc­tes de qua­li­tat que s'ha fet al Palau Firal d'Olot.

Per segon any con­se­cu­tiu, la capi­tal de la Gar­rotxa ha aco­llit aquest esde­ve­ni­ment que, durant el cap de set­mana, ha con­gre­gat cen­te­nars de visi­tants que s'hi han des­plaçat per conèixer de pri­mera mà petits pro­duc­tors agro­a­li­men­ta­ris cata­lans i tas­tar les seves pro­pos­tes. A banda de poder com­prar qual­se­vol dels pro­duc­tes oferts, amb el preu de l'entrada de 5 euros al recinte, els visi­tants rebien simultània­ment uns tiquets per bes­can­viar per algun dels tas­tets. La cua per entrar al recinte ahir al mig­dia era des­ta­ca­ble i a dins, els tas­tets diver­sos eren engo­lits amb curi­o­si­tat pels assis­tents. Entre aquests, per exem­ple, el con­se­ller de Ter­ri­tori i Sos­te­ni­bi­li­tat, Santi Vila.

L'orga­nit­zació estava ahir molt satis­feta del balanç d'aquesta segona edició de la fira, que enguany ha aco­llit un 25% més d'espai que l'any pas­sat. Si bé el nom­bre de visi­tants ha estat simi­lar al de l'any pas­sat, s'ha incre­men­tat un 20% el nom­bre de tas­tets venuts, uns 30.000. A banda dels estands, Orígens també incloïa tres espais dife­ren­ci­ats: una aula de cuina, una de tast i una de nens. Així, per exem­ple, a mig matí, Gerard Xifra, del res­tau­rant La Quinta Justa d'Olot ense­nyava a una desena de nens i nenes a fer bro­que­tes de fruita, men­tre que, uns metres més enllà, el cui­ner Miquel Aldana, del res­tau­rant Tres Macar­rons del Mas­nou, expli­cava els secrets de com cui­nar un llamàntol, en directe i sota la mirada atenta del públic assis­tent. A l'aula de tast, els més afor­tu­nats acon­se­guien una de les cin­quanta cadi­res dis­po­ni­bles i que els per­me­tria, durant mitja hora, conèixer els pro­duc­tes d'alguns dels estands de la mà dels matei­xos pro­duc­tors i sota la batuta dels cui­ners Albert Mari­mon i David Moreno.

Entre les pro­pos­tes inno­va­do­res que cri­da­ven més l'atenció, la d'Aro­mis de la Conca, uns pro­duc­tors de la zona de Mont­blanc que han recu­pe­rat el cul­tiu de les flors deli­ca­des d'on surt el safrà. Expli­quen que actu­al­ment hi ha vint agri­cul­tors que cul­ti­ven perquè ells puguin ela­bo­rar olis, vina­gres, espècies, for­mat­ges... i que es neces­si­ten entre 150 i 180 flors per treure mig gram de safrà, una quan­ti­tat sufi­ci­ent per con­di­men­tar fins a 50 plats. I del sofis­ti­cat safrà a la clàssica xoco­lata des­feta amb melin­dros que l'agro­bo­tiga Vern­ta­llat ofe­ria en un dels estands visu­al­ment més atrac­tius, en haver fol­rat tota la paret de fons amb enci­ams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.