Gran angular

1714: abans i després

Després de 1714, la monarquia absoluta de Felip V basà la seva implantació a Catalunya en el seu exèrcit d'ocupació, que havia d'ésser finançat amb els impostos que havien de pagar els habitants del país ocupat. S'hi afegí la confiscació dels béns dels 15.000 nobles i dels burgesos catalans austriacistes que s'havien exiliat a diferents punts de l'Imperi: a Milà, Nàpols, Viena

La més gran de les pèrdues que va sofrir Cata­lu­nya com a con­seqüència de la der­rota de 1714 va ser, en la meva opinió, la d'un pro­jecte polític que, en el trans­curs de més de 400 anys, des de les Corts de 1283 fins a les de 1706, havia ela­bo­rat un sis­tema de govern repre­sen­ta­tiu que, amb la demo­cra­tit­zació que havia cul­mi­nat en les Corts de 1706, figu­rava entre els més avançats i democràtics d'Europa.” Aques­tes foren les pri­me­res línies de la con­ferència inau­gu­ral del pro­fes­sor Josep Fon­tana i Làzaro (doc­tor hono­ris causa de les uni­ver­si­tats de Girona, Rovira i Vir­gili i Valla­do­lid) al sim­posi Espa­nya con­tra Cata­lu­nya ini­ciat el 12 de desem­bre de 2013. La con­ferència sen­cera es pot sen­tir (i veure) en una gra­vació per a You­tube pen­jada a la xarxa d'inter­net per l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans. En el camp acadèmic, els 39 minuts més ben apro­fi­tats dels últims anys. Un con­sell: no per­din l'opor­tu­ni­tat.

Gràcies al seu sis­tema de govern repre­sen­ta­tiu, abans de 1714, l'eco­no­mia/soci­e­tat cata­lana ten­dia a assem­blar-se a l'anglesa i/o l'holan­desa, que eren a la punta del progrés. La política no ho és tot, però, sem­bla clar que té una gran influència sobre l'eco­no­mia. Just abans de 1714, tant el rei francès d'Espa­nya, Felip V, com el rei austríac d'Espa­nya, Car­les III, havien con­vo­cat, al 1702 el pri­mer i al 1706, el segon, el Par­la­ment català. Amb molt bons resul­tats per a tot­hom. Però, quan Car­les III esde­vingué Karl VI, empe­ra­dor del Sacre Imperi Roma­no­germànic, marxà a Viena, i el sis­tema polític català fou der­ro­tat per l'exèrcit cas­te­lla­no­francès, després d'una resistència admi­rada a tota Europa.

Després de 1714, la monar­quia abso­luta de Felip V basà la seva implan­tació a Cata­lu­nya en el seu exèrcit d'ocu­pació, que havia d'ésser finançat amb els impos­tos que havien de pagar els habi­tants del país ocu­pat. S'hi afegí la con­fis­cació dels béns dels 15.000 nobles i dels bur­ge­sos cata­lans aus­tri­a­cis­tes que s'havien exi­liat a dife­rents punts de l'Imperi: a Milà, Nàpols, Viena.

Els vells impos­tos eren els que, fins 1714, recap­ta­ven la Gene­ra­li­tat, i el Con­sell de Cent. Aquests impos­tos eren el dret de bolla, sobre la pro­ducció i venda de tei­xits de llana, lli i cotó, i el dret d'entra­des i eixi­des, sobre les ope­ra­ci­ons del comerç exte­rior català. Aquests impos­tos se segui­ren pagant. Però ja no ani­rien al banc públic català (dit Taula de Canvi) que depe­nia del muni­cipi de Bar­ce­lona (el Con­sell de Cent) i que feia, també, de banc de la Gene­ra­li­tat, car havia estat supri­mit. Ara, ani­rien a les arques de la monar­quia borbònica.

Com que l'exèrcit d'ocu­pació era molt gran –i molt car-, el govern dic­ta­to­rial de Felip V, a més d'apro­piar-se dels ingres­sos de la Gene­ra­li­tat, va intro­duir nous impos­tos. Indi­rec­tes, com l'impost al con­sum de sal, tabac i altres pro­duc­tes, i direc­tes, com els allot­ja­ments (per pagar la lle­nya, la llum, la palla, etcètera, de l'exèrcit), i el Cadas­tre que gra­vava tant els béns immo­bles, com els ingres­sos d'indus­tri­als i jor­na­lers.

Els ingres­sos que la monar­quia volia obte­nir amb el Cadas­tre foren una xifra total idèntica a la que pagava la molt més poblada Cas­te­lla que calia dis­tri­buir per pobla­ci­ons, indi­vi­dus i famílies. Segons Joa­quim Nadal i Agustí Alco­berro, en con­junt, els impos­tos pagats pels cata­lans al 1723 s'havien mul­ti­pli­cat per 7,3 vega­des. Així i tot, no serien sufi­ci­ents, ens diuen, per pagar tota l'enorme des­pesa mili­tar.

Ara bé, con­tra tota pre­visió, sor­pre­nent­ment, l'embran­zida econòmica cata­lana ini­ci­ada, amb un govern repre­sen­ta­tiu propi al segle XVII, va con­ti­nuar al segle XVIII. A des­grat de l'ocu­pació mili­tar, la supressió de la Gene­ra­li­tat, el Con­sell de Cent, la Taula de Canvi i totes les uni­ver­si­tats, i de la impo­sició del Cadas­tre.

Aquest feno­men extra­or­di­nari ha mogut, lògica­ment, des de ja fa molts anys, l'atenció dels estu­di­o­sos. Abans i després del lli­bre de Pierre Vilar. Les claus expli­ca­ti­ves són: la superes­pe­ci­a­lit­zació pro­duc­tiva (aiguar­dents, indi­a­nes, paper, claus, teu­les, rellot­ges, farina) i, després de la des­co­berta d'Amèrica, una gran ampli­ació dels mer­cats de la indústria cata­lana (de la Medi­terrània a l'Atlàntic).

Dos Consells

Alguns dels exiliats catalans a Viena seran al capdamunt de dos consells governamentals de l'Imperi Austríac. Antoni Folch de Cardona-Borja serà qui presidirà, entre 1714 i 1725, el Consell d'Espanya (que reunia Nàpols, Sicília i el Milanesat, els antics territoris italians de la Corona catalanoaragonesa). Josep de Cardona i Erill, entre 1717 i 1729, i Joan A. Boixaderes, a partir de 1729 i fins 1740, presidiran el Consell de Flandes (que correspon als territoris del que més tard seran Bèlgica i Luxemburg).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.