Economia

L'estalvi de les famílies continua baixant i marca el nivell mínim des del 2007

Dades de l'INE indiquen que les llars van guardar només un 9,2% de la seva renda disponible

Les previsions assenyalen un estancament de la taxa

Les llars van estalviar només un 9,2% de la seva renda disponible entre el juliol i el setembre del 2013, segons les dades publicades ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). Per trobar unes taxes tan baixes ens hauríem de remuntar fins al tercer trimestre del 2007, ja que els ingressos que van percebre mitjançant salaris i a través de les rendes per les seves propietats es van reduir.

Les famílies van perdre un 1,6% de la seva renda disponible en el tercer trimestre de l'any passat, fins als 162.521 milions d'euros, i van haver de retallar un 9,2% el seu estalvi fins a comptabilitzar 14.932 milions. Els nivells de consum es van mantenir pràcticament estables, amb una petita baixada del 0,4% i amb 147.037 milions d'euros gastats.

En períodes de temps anteriors, les famílies van ser capaces d'estalviar fins a un 16% el 2009; un 12,2%, el 2010; un 11,2%, el 2011, i un 10%, el 2012. Les previsions pels pròxims anys indiquen un estancament d'aquest índex. Segons l'analista de Cortal Consors Estefania Ponte, les dades no empitjoraran però tampoc hi haurà una recuperació de l'estalvi els pròxims mesos perquè no s'espera que els salaris millorin.

Almudena Semur, coordinadora del servei d'estudis de l'IEE, va justificar aquesta baixada per l'endeutament de les famílies, tot i que assegura que veu un “canvi de tendència” amb vista a aquest any, suposant que hi hagi creixement econòmic i creació d'ocupació. En aquest sentit, Semur va considerar necessari que es mantingui “la pugna reformista”.

Jordi Fabregat, professor de control i direcció financera d'Esade, va indicar que el nivell d'estalvi es mantindrà al voltant d'un 10%, un punt que serà difícil de superar a causa dels “creixements baixos en l'economia” i perquè la renda disponible no millorarà mitjançant salaris ni pensions.

La taxa d'estalvi es va situar l'últim any en un 10,5% de la renda disponible, dues dècimes menys que en el mateix període mòbil precedent.

En el volum de diners acumulat dels nou primers mesos, l'economia va registrar una capacitat de finançament de 8.026 milions d'euros.

A les grans empreses es cobra més

El salari mitjà de les grans empreses va pujar un 0,8% interanual el mes de novembre, fins a arribar als 1.979 euros, un increment que va doblar el del mes d'octubre, quan es va trencar la ratxa de quatre mesos de caigudes, segons l'estadística elaborada per l'Agència Tributària de vendes, ocupació i salaris en les grans empreses.Tot i així, els nivells d'ocupació continuen reduint-se fins a caure un 1,3% interanual en aquest mateix mes, i les plantilles totals es van situar en 4.370.980 treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia