Economia

maresme

La Fira del Ram de Tordera “modernitza” les arrels

La tradicional cita es reinventa i aposta per especialitzar-se en sectors vinculats a l'agricultura i la ramaderia sostenibles

Les activitats complementàries prenen un major protagonisme

La Fira Mercat del Ram de Tordera fa tres anys que va estar a punt de desaparèixer. La necessitat de fer un canvi tant en estructura com en concepte va dur al govern a posar sobre la taula els pros i els contres de continuar amb una activitat que malgrat estar plenament consolidada s'havia estancat. “Era una fira que s'anava deprimint, sense cap atractiu concret, que baixava en nombre d'expositors i que la visitava sobretot la gent de Tordera perquè s'havia convertit en un costum. Calia donar-li la volta com un mitjó”, explica el segon tinent d'alcalde, Josep Llorens (CiU). La resposta va arribar posant l'accent en els orígens del municipi i recuperant els pals de paller del que ha estat l'economia local: l'agricultura i la ramaderia. Tot i això, però, calia vincular la tradició amb la modernitat i buscar sinergies i xarxes d'entesa amb els sectors emergents orientats a la sostenibiitat. “Vam plantejar la Fira com un gran espai de trobada entre els dos mons amb la possibilitat de ser un aparador de tot allò que envolta l'agroalimentació de qualitat i de proximitat i la pagesia en general”, manté el regidor. L'any passat ja es van començar a notar els canvis, però segons defensa Llorens és en aquesta edició que comença avui on el visitant podrà gaudir de la nova Fira Mercat del Ram que, alhora, impulsa un bon grapat d'activitats orientades a fer participar al visitant i evitar que només hi vagi a passejar una estona.

La presència de les entitats continua tenint un pes específic i, en aquesta ocasió, el segon tinent d'alcalde defensa la participació tant dels empresaris del polígon com dels joves emprenedors que poden mostrar la seva feina. “A partir dels mateixos expositors es generen les activitats i mentre faciliten l'accés al producte final conviden al visitant a gaudir de l'oferta firal”, comenta. En aquest sentit, l'espai de l'Àgora, inaugurat l'any passat, es concep com el lloc d'intercanvi d'experiències “amb una demanda molt important”.

La reforma de la fira no contempla un canvi d'ubicació “el parc Prudenci Bertrana ha estat, és i serà el millor lloc”, però sí que des de l'Ajuntament es plantegen variar els dies de celebració. En concret, de cara a l'any vinent volen que la trobada comenci dissabte i s'allargui fins dilluns, perquè a Tordera és dia festiu després de la fira i és inhàbil a nivell comercial. “Creiem que podrem aprofitar millor la jornada perquè el divendres comencem a la tarda i no és massa rendible”, apunta. Josep Llorens assegura que, fruit del canvi, aquest any ja s'ha notat el canvi d'inèrcia i ha augmentat la demanda d'expositors. La Fira té un cost d'uns 75.000 euros.

LA XIFRA

22.000
visitants
és el nombre de persones que s'apropen a la Fira Mercat del Ram de Tordera que s'allarga fins diumenge

LA FRASE

Era una fira que s'anava deprimint, sense cap atractiu concret i calia donar-li la volta com un mitjó
Josep Llorens
Segon tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Tordera


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.