gastronomia
Ajuts per protegir i fomentar la gastronomia l’any en què Catalunya és el centre del món
El govern inicia dos projectes per donar valor al territori: “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” i “Productes herois del rebost del patrimoni”
Ha començat l’any en qyè Catalunya es converteix en la Regió Mundial de la Gastronomia. Per aquest motiu el govern, a través del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació obre aquest gener dues línies d’ajut per posar en valor la diversitat gastronòmica i la riquesa culinària del país, ajudes que han de permetre que es duguin a terme activitats diverses en el marc de la candidatura
En el marc d’aquest esdeveniment es promouran dues iniciatives per posar en valor el sector productiu i el patrimoni de la gastronomia catalana per mitjà de dues línies específiques d’ajuts: “12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” i “Productes herois del rebost del patrimoni”.
“12 mesos - 12 paisatges gastronòmics” reivindicarà la diversitat territorial de Catalunya explorant la riquesa culinària que floreix en cadascuna de les dotze estacions de l’any. Aquesta iniciativa destaca la importància de celebrar i preservar les tradicions gastronòmiques locals, adaptant-se als canvis estacionals i remarcant la diversitat d’ingredients autòctons. El projecte promou la sostenibilitat alimentària i reforça la connexió entre la terra, la cultura i la taula catalana.
Durant aquests 12 mesos de l’any 2025, s’aniran duent a terme activitats que tindran com a protagonistes els 12 paisatges agroalimentaris que defineixen el territori català. Les actuacions que s’han de desenvolupar les proposen els ens locals de cada territori i s’executen en coordinació entre aquestes entitats, la restauració de la zona i la Generalitat de Catalunya. Se subvencionaran les actuacions que duen a terme les entitats de l’Administració local i els grups d’acció local, i es concediran fins a 250.000 euros per paisatge/mes.
El projecte “Productes herois del rebost del patrimoni gastronòmic” té per objectiu implicar els sectors productors més representatius del nostre patrimoni gastronòmic en la celebració de la distinció a fi que pensin en quines necessitats tenen com a sector i trobin un projecte comú per satisfer-les. Cadascun dels sectors ha de proposar i dissenyar un projecte que vinculi el seu producte i la gastronomia tradicional catalana, que es desenvolupi durant l’any 2025, però que sigui amb vocació de perdurar en el temps i que tingui un impacte positiu tant en els productors com en la restauració. Se subvencionaran les actuacions que duen a terme les associacions/entitats representatives dels sectors agroalimentaris i gastronòmics, les cambres de comerç i els consells reguladors de DOP (denominacions d’origen protegides) i IGP, (identificació geogràfica protegida) i es concediran fins a 150.000 euros per producte.
Durant aquest mes de gener, s’obrirà la convocatòria per accedir a aquestes dues línies específiques de la Regió Mundial de la Gastronomia. Aquests ajusta estan alineats amb l’Estratègia alimentària de Catalunya.