ecolasetmana

Pressupost per anar fent

El Parlament, amb els vots de CiU i ERC, ha aprovat aquesta setmana els comptes per a 2015, uns comptes de clara transició.

Els comptes han arribat tard i modificats en les seves referències a la construcció d'estructures d'estat pel dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sol·licitat pel PP, i ha passat el tràmit de la votació amb aquell regust de transició i provisionalitat que ho impregna tot

Sense sor­pre­ses i sense cap sor­tida de guió. El Par­la­ment apro­vava aquesta set­mana -amb els vots de CiU i ERC i els de la CUP pel que fa a la llei d'acom­pa­nya­ment- els pres­su­pos­tos per 2015. Els comp­tes han arri­bat tard i modi­fi­cats en les seves referències a la cons­trucció d'estruc­tu­res d'estat pel dic­ta­men del Con­sell de Garan­ties Esta­tutàries (CGE) sol·lici­tat pel PP, i ha pas­sat el tràmit de la votació amb aquell regust de tran­sició i pro­vi­si­o­na­li­tat que ho impregna tot.

Els comp­tes apro­vats con­tem­plen un dèficit de 2.500 mili­ons d'euros (resul­tat d'uns ingres­sos pre­vis­tos de 19.981 mili­ons d'euros i unes des­pe­ses de 22.481 mili­ons d'euros) que el govern con­fia a cobrir de la nego­ci­ació amb Madrid.

De fet el con­se­ller d'Eco­no­mia, Andreu Mas-Colell, que no es va moles­tar a defen­sar els comp­tes al debat par­la­men­tari per a la seva votació, sí ha vol­gut donar detalls aquests dies de com es pre­veu divi­dir aquesta par­tida que es reclama al govern de l'Estat.

Així, dels 2.500 mili­ons d'euros de dèficit el govern recla­marà 900 mili­ons d'euros a Madrid en base a l'aug­ment de recap­tació impo­si­tiva de 2014 gràcies a la millora de l'acti­vi­tat econòmica. Uns altres 500 mili­ons d'euros que­den ja coberts per la bai­xada dels interes­sos que ha de pagar pel Fons de Liqui­di­tat Autonòmica (FLA), i els altres 1.100 mili­ons d'euros hau­rien de que­dar coberts, explica Mas-Colell, de la modi­fi­cació en la dis­tri­bució dels objec­tius de dèficit impo­sats per a les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons.

Això, però, encara està per veure. El que sí han dei­xat tan­cat els pres­su­pos­tos de 2015 és el retorn de la paga extra per als fun­ci­o­na­ris així com la jor­nada ínte­gra per al per­so­nal interí de l'admi­nis­tració. L'altre ele­ment des­ta­cat és el camí que dibui­xen en la cons­trucció de les futu­res estruc­tu­res d'estat. El text final -amb permís del dic­ta­men del CGE- pre­veu avançar en la cre­ació de l'admi­nis­tració tri­butària i l'agència cata­lana de pro­tecció social.

I men­tre l'atur segueix donant ànims. Al febrer el nom­bre d'ins­crits a les llis­tes del Ser­vei d'Ocu­pació de Cata­lu­nya es va situar en les 581.124 per­so­nes, és a dir, 1.645 menys que el mes ante­rior, amb una vari­ació intera­nual del 0,28%. Per sec­tors, va ser el de la cons­trucció el qui més va apor­tar a aquesta cai­guda.

I perquè els ànims es man­tin­guin alts -que vénen elec­ci­ons!- el minis­tre d'Eco­no­mia, Luís de Guin­dos, asse­gu­rava aquesta set­mana que l'eco­no­mia espa­nyola enceta una etapa de “cinc anys bons”, amb un crei­xe­ment del PIB anual del 3% de mit­jana. També les pre­vi­si­ons macro­e­conòmiques de Foment del Tre­ball apos­ten per aquest 3% de crei­xe­ment per a aquest any, sobre­tot a Cata­lu­nya, on la patro­nal detecta més sig­nes de for­ta­lesa que al con­junt de l'eco­no­mia de l'Estat. I en aquest esce­nari, la CEOE busca un acord sala­rial amb els sin­di­cats que situï la pujada màxima en el 0,9% per a aquest 2015 i de l'1,3% per a 2016. L'acord “està aprop”, des­ta­cava el pre­si­dent de la CEOE, el català Joan Rosell.

També està molt a prop la data d'acti­vació del pla de com­pra de deute públic del BCE. Serà aquest pròxim dilluns 9 quan la ins­ti­tució que pre­si­deix Mario Draghi iniciï la com­pra de paper amb una inversió total pre­vista de 60.000 mili­ons d'euros fins al setem­bre de l'any que ve.

Més enllà del plànol macro­e­conòmic la set­mana ha donat força de si en actu­a­li­tat empre­sa­rial. En el cas d'Aber­tis, la notícia ha estat doble, ja que per una banda l'Audiència Naci­o­nal ha forçat Com­petència a rebai­xar la sanció de 13,7 mili­ons d'euros per abús de posició de domini, i alhora la com­pa­nyia ha anun­ciat, jun­ta­ment amb Fer­ro­vial, una oferta per adqui­rir la con­cessió d'una auto­pista a Indi­ana (EUA).

En el capítol de resul­tats empre­sa­ri­als, Cua­tre­ca­sas, que va fac­tu­rar el 2014 255 mili­ons d'euros, un 3% més. Per la seva banda Uri­ach pre­veu que la mei­tat de la seva fac­tu­ració vin­gui del negoci exte­rior el 2017. Pit­jor és l'esce­nari a l'antiga Indox de Tàrrega (ara Incryen) del grup Ros Roca. Els seus tre­ba­lla­dors han anun­ciat mobi­lit­za­ci­ons per recla­mar que l'empresa no tan­qui. I final­ment des­ta­quem també que Coca-cola ha anun­ciat una nova cam­pa­nya mun­dial que reno­varà i uni­fi­carà el dis­seny de les seves llau­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.