Gran angular

La Xina perd l'atractiu com a fàbrica del món

Les firmes occidentals instal·lades al país asiàtic tenen dificultats per seguir sent competitives a causa d'uns costos salarials disparats i una moneda local molt forta

El context afavoreix la recuperació de part de la indústria a Europa

L'empresa Relats, de Cal­des de Mont­bui, que fabrica tubs aïllants per als sec­tors de l'auto­moció i l'ener­gia, va ser una de les fir­mes cata­la­nes pio­ne­res a ins­tal·lar-se a la Xina: el 2003 van obrir una ofi­cina de repre­sen­tació a Xan­gai i un any després van inau­gu­rar una planta pro­duc­tiva a la loca­li­tat de Zhenze, per pro­veir el mer­cat local. Onze anys i cinc fàbri­ques repar­ti­des per tot el món després, el seu direc­tor gene­ral, Pere Relats, explica que “la planta de la Xina és la que més ale­gria ens ha donat i és gràcies a la qual hem pogut finançar el procés d'expansió exte­rior”.

Tan­ma­teix, el con­text ha can­viat radi­cal­ment res­pecte al de fa una dècada. Pere Relats estima que el cos­tos per l'aug­ment dels sous (d'una mit­jana del 18% anual en la seva planta) i l'apre­ci­ació del iuan res­pecte a l'euro (d'un 24% en un any) els reta­llarà cinc punts del crei­xe­ment pre­vist a la planta de la Xina. De fet, el grup té pre­vist obrir una segona planta pro­duc­tiva a l'Àsia, al Viet­nam, per pro­veir el Japó, on han acon­se­guit un impor­tant con­tracte per als pròxims anys.

Segons la sèrie històrica del salari mitjà dels tre­ba­lla­dors xine­sos que ela­bora l'ins­ti­tut d'estadísti­ques de la Xina, aquest va arri­bar a 51.483 iuans el 2013, gai­rebé deu vega­des més que el que hi havia el 1995 i el doble que el del 2007. El fort incre­ment ha tin­gut lloc en un con­text de població activa crei­xent, però això comença a can­viar; a par­tir d'aquest any es dei­xarà notar en la demo­gra­fia la política de fill únic des­ple­gada a la Xina a par­tir del 1979, de manera que les bai­xes seran més nom­bro­ses que les altes.

Amb 800 mili­ons de tre­ba­lla­dors –el doble que Europa, els Estats Units i el Japó junts–, l'evo­lució dels sous a la Xina és un dels indi­ca­dors econòmics més trans­cen­dents de l'eco­no­mia mun­dial. I des de fa anys és clau per enten­dre la trans­for­mació estruc­tu­ral que està expe­ri­men­tant el gegant asiàtic: de ser la fàbrica del món a interes­sar com un enorme mer­cat on col·locar pro­ducte. “Ja no acon­se­llem a ningú que vagi a pro­duir a la Xina, això ha pas­sat a la història”, asse­gura Jacint Soler-Matu­tes, soci de la con­sul­tora Emer­gia Part­ners. Aquesta firma havia donat suport a mol­tes empre­ses cata­la­nes en els temps de les des­lo­ca­lit­za­ci­ons i avui dia tre­ba­lla a instàncies d'orga­nis­mes xine­sos interes­sats en el know how i dis­seny cata­lans per pro­moure un canvi com­pe­ti­tiu de les seves indústries.

Un altre cost emer­gent és el deri­vat de l'enca­ri­ment del sòl indus­trial, que comença a ser limi­tat als vol­tants dels grans cen­tres manu­fac­tu­rers de Xan­gai i Guang­dong. Aquest fet i l'espe­cu­lació estan dis­su­a­dint les noves implan­ta­ci­ons.

Però és l'apre­ci­ació del iuan res­pecte a l'euro el fac­tor que en els dar­rers temps més ha impac­tat en els comp­tes de les empre­ses euro­pees ins­tal·lades a la Xina. Jacint Soler-Matu­tes recorda que fa una dècada el canvi era de fins a 11 iuans per euro, i ara és de 7. Fa un any estava al vol­tant dels 8,7, fet que sig­ni­fica que ha cai­gut un 24% en poc temps.

En aquest con­text, altres zones del món estan sus­ci­tant l'interès dels pro­duc­tors; Mèxic, el Mar­roc o el Viet­nam, per exem­ple, estan millo­rant el seu posi­ci­o­na­ment com­pe­ti­tiu per a les indústries d'auto­moció, que sem­pre són molt vigi­lants als incre­ments de cos­tos.

Però també s'està obrint l'escletxa de tor­nar a fabri­car a Europa. Fa unes set­ma­nes, la firma d'il·lumi­nació i ven­ti­lació Faro , de Cas­tell­bis­bal, expli­cava a L'Econòmic que estava estu­di­ant tor­nar a pro­duir a Cata­lu­nya els seus llums, després que als anys vui­tanta tanqués la seva planta i es dediqués a impor­tar de l'Àsia. El fet és que el con­text com­pe­ti­tiu està can­vi­ant molt ràpida­ment i torna a haver-hi opor­tu­ni­tats per a Europa.

“Les auto­ri­tats xine­ses són ben cons­ci­ents que estan dei­xant de ser com­pe­ti­ti­ves per a cos­tos bai­xos i estan inver­tint molts diners en trans­ferència de conei­xe­ment perquè les seves empre­ses facin el salt tec­nològic i inno­va­dor que neces­si­ten”, subrat­lla el soci d'Emer­gia Part­ners. Aquest era l'objec­tiu de el pri­mer fòrum de coo­pe­ració empre­sa­rial Emer­ging Jieyang, cele­brat en aquesta loca­li­tat xinesa a començaments de juny, i en què han par­ti­ci­pat empre­ses i pro­fes­si­o­nals euro­peus, prin­ci­pal­ment ale­manys, però també espa­nyols.

Un dels par­ti­ci­pants ha estat l'empresa de Ter­rassa Trak­tech, fabri­cant de maquinària per a la mani­pu­lació d'ampo­lles de vidre. El seu cofun­da­dor, Joa­quim Tor­re­lla, explica que viat­java amb unes expec­ta­ti­ves bai­xes perquè era la pri­mera presa de con­tacte però el cert és que ha regres­sat amb un pro­jecte de col·labo­ració amb una firma local, que podria adqui­rir les seves patents: “Tenen molts diners per inver­tir i van a sac; ja d'entrada em van fer una oferta per com­prar-me l'empresa i els vaig dir que no hi estava interes­sat”, explica Tor­re­lla. Reconduïda la pri­mera intenció cap a l'opció de la coo­pe­ració, per a aquesta jove empresa valle­sana (té cinc anys de vida) s'obren nous horit­zons de negoci amb l'Àsia: “Mai m'ha agra­dat anar a l'altra part del món a la recerca de mà d'obra barata”, asse­gura.

De totes mane­res, encara hi ha empre­ses que man­te­nen el xip que a la Xina s'hi ha d'anar a pro­duir. Algu­nes de les fir­mes que van par­ti­ci­par en la tro­bada de Jieyang hi ana­ven amb aquesta idea, però ràpida­ment la van can­viar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.