Economia

La legalització dels pisos turístics, llesta en dos anys

Federatur creu que en aquest temps s'hauran registrats pràcticament tots

Les associacions de Girona, Tarragona i Barcelona recomanen al sector que denunciï els il·legals

Federatur, la federació catalana que agrupa les associacions d'apartaments turístics de Girona, Barcelona i Tarragona, creu que en el termini màxim de dos anys els habitatges d'ús turístic estaran legalitzats. Segons el president d'aquesta federació, el gironí Lluís Torrent, en aquests moments hi ha més de 46.000 apartaments donats d'alta a Catalunya –es calcula que la dada representa un 40% dels pisos que es destinen a ús turístic a Catalunya– “però encara en falten molts”. “Estem relativament satisfets de com evoluciona la legalització i del nombre d'habitatges que ja s'han inscrit, però encara queda molta feina per fer”, assegura Torrent. La legalització dels apartaments turístics a Catalunya va començar ara fa un any i mig.

Torrent manté que des de les associacions de Girona, Barcelona i Tarragona “es recomana als propietaris dels pisos que es denunciïn els que no estiguin legalitzats”. “I ho argumenta explicant: “No pot ser que tots nosaltres paguem impostos i l'il·legal, no.” El president de Federatur explica que actualment l'activitat inspectora ja és “bastant important” i que ara els inspectors ja ho tenen relativament fàcil per trobar els pisos il·legals. “Entren al web d'una pàgina qualsevol i comproven si hi ha el número de registre. Si no hi és, només cal localitzar el propietari a través del cadastre. Ara ja és feina de despatx”, assegura. Segons les dades que van fer públiques a finals de juliol, a la demarcació de Girona s'han iniciat 131 expedients sancionadors, dels quals 89 s'han resolt.

La regularització dels apartaments turístics era una demanda gairebé històrica del sector i que té com a objectiu donar garanties de qualitat als consumidors, ja que si lloguen un pis que està registrat té una cèdula d'habitabilitat i està legalitzat.

La demarcació de Girona va ser pionera a establir el procés de regularització i a hores d'ara ja se n'han registrat més de 19.307 –dades facilitades el 24 de juliol per la Generalitat–, una xifra que suposa un 41,5% del total de Catalunya i que supera en molt Barcelona, que tot i la seva envergadura té només fins ara 14.171 pisos declarats. De la demarcació gironina, Lloret de Mar (2.201), Roses (2.178), Torroella de Montgrí (1984), l'Escala (1.682) i Castelló d'Empúries (1.482) és on hi ha més pisos donats d'alta. Segueixen Llançà, Pals, Tossa de Mar i Platja d'Aro.

Pel que fa a la categorització, “està en marxa” i segons Torrent “és voluntària”, ja que exigeixen tota una sèrie de requisits que cal complir per accedir-hi. Torrent, però, reconeix que, tot i que és cert que el sector dels apartaments ja ha començat a entrar en la categorització –funciona amb claus i va d'una a quatre–, “està pensant més en la legalització que en la categorització”.

LES XIFRES

2.201
pisos legalitzats
a Lloret de Mar, que és la demarcació on n'hi ha més d'inscrits. A Roses n'hi ha 2.178.
19.307
habitatges
hi havia inscrits a finals de juliol, primer als ajuntaments i aquests ho notifiquen a Turisme.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.