Gran angular

Mala maror al sector pesquer per les vedes

No es cobren des que Madrid executa unes atribucions que eren dels territoris

El peix blau de Tarragona presumeix d'etiqueta perquè va ser el primer de tot el Mediterrani a rebre el distintiu de qualitat alimentària Marca Q, una menció que reconeix diferenciació, fiabilitat, rigor i, en definitiva, prestigi al producte i a la feina de qui la llueix. No obstant això, els pescadors de Tarragona i l'Ebre han sigut els darrers a aixecar la veu per alertar del progressiu empobriment de les captures de peix a la costa catalana. Les confraries no oculten la seva preocupació i, concretament en el cas dels pescadors tarragonins, han reaccionat reclamant a la Generalitat un estudi biològic urgent del fons marí.

El gradual aprimament de les caixes que els vaixells de pesca descarreguen a les llotges és un dels factors que donen pes a l'argumentari dels qui defensen la necessitat de preveure estrictes períodes de veda per a la pesca.

La llei del mar, aquella que diu que només cobra qui pesca, té matisos en el cas de les vedes biològiques ja que els pescadors són recompensats per quedar-se a port. Les divergències sobre la quantitat d'unes ajudes que sovint han estat catalogades de “testimonials” ha fet que, no poques vegades, els professionals de la pesca es miressin amb recel els períodes d'aturada forçada. Més encara quan, en el marc d'una decisió que va generar controvèrsia, el govern de l'Estat va prendre a les comunitats autònomes les competències per abonar les ajudes.

Els pescadors de Castelló, pioners a aplicar a primers de la dècada dels seixanta del segle passat un pla de recuperació via aturades, ja van alertar la primavera passada que deixar en mans de Madrid les ajudes era un pas enrere perquè els pagaments passen a convertir-se en un joc de voluntats polítiques. El Ministeri d'Agricultura feia públic recentment que rep 1.161 milions d'euros dels pressupostos de la Unió Europea en el marc d'un programa d'ajuda al sector pesquer europeu per al període 2014-2023. El ministeri presumeix de ser el país que més diners cobrarà del Fons Europeu Marítim i Pesquer.

Ara bé, paral·lelament diverses confraries de pescadors catalanes han deixat palès el seu malestar perquè no han cobrat les ajudes per vedes corresponents als anys 2014 i 2015. “Ells ja tenien els diners des de l'any passat i han trigat gairebé dos anys a convocar-ho i ara ens diuen que no ens paguen”, ha manifestat a l'agència ACN el president de la Federació Provincial de Confraries de Tarragona, Eusebi Rosales.

Rosales refereix que el govern no té voluntat de fer pagaments retroactius i que, a més, ja ha anunciat que obligarà els pescadors a fer vedes d'un mes com a mínim però que només finançarà 15 dies d'aturada. En 25 anys d'aturades biològiques no hi havia hagut tantes tibantors. “Fins ara ens ho abonava el Departament d'Agricultura però ara ve directament del ministeri”, lamenta el representant dels pescadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.