Economia

Empreses

Enginyeria

Invents empordanesos

Des de Vilamalla l'empresa Comadeco patenta i comercialitza petits invents per resoldre problemes domèstics

El seu nou endoll elèctric els enfronta als monopolis

Posem al mercat productes poc vistos i que ens solucionin problemes a casa

A les fer­re­te­ries i boti­gues d'objec­tes de la llar dels Estats Units, Dina­marca, Holanda i el Canadà tri­omfa el Blockys­tar : un petit objecte de mate­rial fle­xi­ble i en forma d'escaire per fer de topall en por­tes i fines­tres. El Blockys­tar és adap­ta­ble a totes les situ­a­ci­ons, per­met el movi­ment dels tan­ca­ments, però evita que por­tes i fines­tres piquin con­tra les parets. Aquest topall, que es comer­ci­a­litza a un preu d'uns 5 euros (i que també es pot tro­bar en alguna botiga de Girona), és el pro­ducte estel·lar d'una empresa atípica amb base a Vila­ma­lla, Coma­deco . I és que pen­sar a inven­tar un topall per evi­tar que les por­tes petin con­tra les parets només podia ser obra d'un empor­danès ave­sat a llui­tar con­tra les des­tros­ses que pot fer la tra­mun­tana en una casa, i això és pre­ci­sa­ment el que ha fet l'engi­nyer i tècnic Lluís Coma, ori­gi­nari de Bor­rassà: inven­tar, paten­tar i comer­ci­a­lit­zar el Blockys­tar.

L'empresa la por­ten el Lluís i la seva ger­mana Clara, que des de Vila­ma­lla ges­ti­ona el magat­zem i part de la pro­ducció dels invents. De fet, l'empa­que­tatge i el con­di­ci­o­na­ment previ a la venda del Blockys­tar el fa la fun­dació Altem de Figue­res, una enti­tat que dóna feina a per­so­nes de la comarca amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual. El pro­ducte en si es fabrica a Bar­ce­lona, en altres casos la pro­ducció és a l'estran­ger. El Lluís tre­ba­lla a distància, des de França, i a més d'inven­tar també es dedica a la comer­ci­a­lit­zació. Viu a França, en part per motius fami­li­ars, però també perquè diu que és en aquest país on es venen més els seus pro­duc­tes i on el mer­cat és més obert als seus invents. Un altre pro­ducte con­ce­but per Jordi Coma i que dis­tri­bu­eix Coma­deco és el Kan­gu­ru­Door , un sis­tema de but­xa­ques sus­pe­ses dar­rere de les por­tes per gene­rar espai d'endreça a les cases sense haver de recórrer als típics gan­xos que es plan­ten a les por­tes, que aca­ben torçant-se i fent-les malbé.

“No sé com està ara l'habi­tatge a Cata­lu­nya, però a París els pisos són petits i és molt impor­tant apro­fi­tar tot l'espai pos­si­ble”, iro­nitza l'inven­tor per expli­car com va tenir la idea de crear aquest pro­ducte.

Endoll revo­lu­ci­o­nari

El repte més recent de Lluís Coma, però, és la intro­ducció al mer­cat d'un nou endoll, el Push Turn Plug (en anglès, “prem, gira, endo­lla”). La gran apor­tació d'aquest nou sis­tema d'endoll és que és molt més segur, perquè té les dues superfícies pla­nes, sense els habi­tu­als ori­fi­cis a la part feme­lla ni les pun­xes de ferro a la part mas­cle. En aquest cas, però, Lluís Coma està topant amb els gegants de la indústria que mono­po­lit­zen aquest sec­tor, sigui al país que sigui, que no veuen de bon ull que un nou invent els vin­gui a espat­llar el negoci. “És una bona invenció, però no sabem com comer­ci­a­lit­zar-lo, no tenim prou força, i sense el suport dels grans grups és com­pli­cat”, con­fessa Coma.

A banda de comer­ci­a­lit­zar els invents i les patents pròpies, Coma­deco dis­tri­bu­eix una vin­tena de mar­ques i un cen­te­nar d'arti­cles d'altres inven­tors. “Posem al mer­cat pro­duc­tes poc vis­tos i que ens solu­ci­o­nin pro­ble­mes que tots tenim a casa”, diu Lluís Coma per resu­mir l'acti­vi­tat d'aquesta empresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.