Economia

Innovació

Caragols ecològics i amb segell ebrenc

L'emprenedor Ion Daraban obre la primera granja de caragols ecològics de tot Catalunya

El jove, veí d'Ulldecona, preveu aconseguir al març una producció inicial que superarà els 5.000 quilograms

Daraban necessitarà una inversió d'uns 60.000 euros en la fase inicial del projecte

Freginals acollirà la primera granja ecològica de caragols de Catalunya. Just a l'entrada de la població, el jove emprenedor d'Ulldecona Ion Daraban ha comprat una finca d'una hectàrea de terreny amb l'objectiu de poder criar-hi caragols. “Ara, estic posant a punt tota la finca per començar l'activitat el març vinent”, explica Daraban. En pocs dies, començarà ja la instal·lació d'un hivernacle de prop de 2.500 metres quadrats on començarà la primera producció. A l'interior dels hivernacles instal·larà un sistema de reg a través de petits aspersors
per mantenir-hi la humitat i plantarà trèvol amb l'objectiu d'“aconseguir les condicions òptimes per al caragol”.

Segons afirma, els caragols s'han de criar en hivernacles “perquè no els agrada el sol, el defugen”, i també per protegir-los dels predadors. A més a més, explica que dins de l'hivernacle es poden garantir les condicions òptimes per quan surt el caragol, sempre a la nit, ja que durant el dia és un animal inactiu.

Al març, començarà la primera producció amb caragol aleví que Daraban, natural de Moldàvia, ha hagut de comprar. L'haurà de collir al setembre i espera obtenir-ne entre dos i quatre quilos per metre quadrat, una previsió que superarà els 5.000 quilos en total. Daraban ha optat per cultivar caragols de forma ecològica i espera poder obtenir la certificació una vegada pose en marxa les instal·lacions. Si aconsegueix la certificació, es convertirà en la primera granja de caragol ecològic de Catalunya i la segona de tot l'Estat espanyol. “He optat pel caragol ecològic perquè aporta un gran valor afegit al producte”, comenta Daraban.

Als hivernacles, Daraban intentarà reproduir l'hàbitat natural del caragol prescindint al màxim dels objectes de plàstic i utilitzant productes ecològics en el procés de producció. Segons Daraban, el caragol de granja és molt millor que el silvestre quant a textura, gust, quantitat de carn i de proteïnes, “i si és ecològic encara és molt millor”, hi insisteix. A Catalunya, hi ha una quarantena de granges de caragols, però fins ara no n'hi ha cap que tinga la certificació d'ecològica.

Daraban té molt clar com i quant ha de créixer el seu incipient negoci. D'entrada, el seu objectiu és ser autosuficient i duplicar producció a partir de l'any vinent. A partir de la setmana que ve, començarà a construir un magatzem a la finca de Freginals, de què destinarà una part a la cria de caragol. “A partir del gener de l'any vinent, ja podré començar amb les taules de reproducció per obtenir el meu propi aleví i ser autosuficient.” El seu objectiu és duplicar la producció amb un segon hivernacle l'any que ve i aconseguir una superfície de cultiu de més de 8.000 metres quadrats en quatre anys i ampliar personal: “De moment, treballaré sol, però si l'empresa creix al ritme previst, segurament, hauré de contractar personal.”

Nascut a Romania però implantat amb la seua família a Ulldecona des de fa molts anys, no té cap experiència prèvia en la cria de caragols, ni tan sols en l'agricultura o la ramaderia. Treballava com a encarregat en una empresa matalassera d'Ulldecona i un dia va decidir, juntament amb la seua parella, emprendre el seu propi negoci. “Vaig veure que la cria de caragol era una opció que podia tindre sortida i vaig decidir tirar endavant”, diu. Daraban calcula que en aquesta primera fase necessitarà una inversió d'uns 60.000 euros i que en el futur podria arribar fins als 120.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.