Economia

Prioritat per a joves i dones en els ajuts d'Agricultura

La consellera descarta en la Fira de Mollerussa que s'augmenti la dotació pressupostària per a noves incorporacions a causa de la situació “complexa” de les finances de la Generalitat

La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va remarcar ahir, durant la inauguració del primer Aplec de Joves del Camp, que “dones i joves seran prioritaris en les convocatòries d'ajuts del departament a partir d'ara, especialment en els del Programa de Desenvolupament Rural (PDR)”. L'aplec es va celebrar en el marc de la 144a Fira de Sant Josep de Mollerussa, que té el lema Joves emprenedors i noves tecnologies. En aquest sentit, la consellera va assegurar que “joves i noves tecnologies són un binomi que permet afrontar amb èxit el gran repte del sector agrari, que és el relleu generacional”.

El 2015, el govern va destinar 22 milions d'euros a la incorporació de 770 joves a l'activitat agrària. La consellera va descartar per enguany un increment de la dotació pressupostària per ajudar els joves a incorporar-se al camp a causa de la situació “complexa” de les finances de la Generalitat; a més, va recordar que es tracta d'uns ajuts cofinançats per l'Estat, administració que en els darrers anys ha reduït un 75% la seva aportació en aquest àmbit. I hi va afegir: “Des del departament s'ha hagut de suplir aquesta davallada de les aportacions estatals, fet que ha dificultat la capacitat d'aportar més recursos al sector.”

En el període 2007-2014 s'han concedit ajuts per a 1.731 noves incorporacions de joves al camp, la majoria a les comarques de Lleida. D'aquestes noves incorporacions, les dones representen poc més d'una quarta part del total de nous pagesos.

Serret va destacar que en els darrers quatre cursos (del 2011/12 al 2014/15) les escoles agràries de Catalunya, que són les que forneixen els professionals més directament implicats en les activitats agràries, han superat els 3.000 alumnes inscrits, entre cicles formatius de grau mitjà i grau superior, amb una mitjana anual de 763 matriculats, “un símptoma de les noves expectatives que té el sector per al conjunt de la població”. De fet, en l'actual curs 2015/16 s'ha batut el rècord històric d'alumnes matriculats amb 826, i comptant totes les modalitats de formació s'ha arribat a gairebé 9.800 alumnes. L'Aplec de Joves del Camp, organitzat pel Departament d'Agricultura conjuntament amb UP, JARC, Asaja i la FCAC, va reunir uns 150 participants.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va assegurar en la inauguració de la fira que el govern no aturarà la seva vocació d'internacionalitzar l'economia davant cap “govern deslleial amb els interessos econòmics de la seva principal regió exportadora”. Va remarcar que es continuarà “recorrent el món i obrint noves delegacions” per parlar amb responsables comercials d'altres països i poder oferir als emprenedors “noves i millors oportunitats de negoci”. El president va destacar l'interès de països com ara Polònia, Turquia, Israel, Ghana, Sud-àfrica, Colòmbia i el Perú per la indústria de la maquinària agrícola catalana i va assegurar que són “oportunitats reals de negoci” que no es deixaran d'explorar.

Innovacions premiades

El comitè tècnic va anunciar dijous els guanyadors de les novetats presentades a concurs. El premi especial d'innovació al constructor de maquinària agrícola ramadera ha estat per a Tallers Gili, de Montgai, per una cisterna per a l'aplicació de purins amb comunicació Bluetooth. Segons Xavier Gili, el comercial de la firma, la màquina es pot controlar amb una tauleta o el mòbil i permet fer la gestió de les dejeccions.

El premi d'innovació en maquinària agrícola ha estat per un remolc escampador de fems, amb bàscula i programa de gestió, de Tallers Compar de Sant Pere de Torelló. El premi d'innovació en maquinària o instal·lacions agroindustrials ha estat per un generador d'aire calent per biomassa de bescanviador de calor exterior, de Watt Energia de Tàrrega. El seu responsable, David Sans, destaca que permet aconseguir fins a un 40% d'estalvi de combustible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Lloguers impagables

Barcelona

Els lloguers dels ‘expats’

Barcelona
estats units

La xarxa social de Donald Trump es dispara un 54% en el seu primer dia en borsa

barcelona
ECONOMIA

Sabadell lidera l’acompanyament perquè les empreses no tanquin per manca de relleu

SABADELL
unió europea

La UE acorda eximir els petits agricultors de sancions i controls mediambientals

barcelona

Ajudes per plantes de biogàs a les petites i mitjanes explotacions

vilobí d’onyar
estat espanyol

El govern espanyol compra un 3% de Telefónica a través de la SEPI

barcelona
TURISME

Més reserves per Setmana Santa i amb més antelació a la demarcació de Barcelona

BARCELONA
economia

Boeing canvia de direcció

barcelona