Economia

Economia

Assaborir la vall del Corb

La primera Tros Food, organitzada per 7 cellers, 5 restaurants i 40 productors agroalimentaris, es farà al maig per crear marca i promocionar la zona

És una ruta gastronòmica singular de tastos enmig de la natura

A la Viquipèdia, l'entrada de la vall del Corb és de dimen­si­ons poc gene­ro­ses. Sobre­tot si tenim en compte que en aquest ter­ri­tori, com diu la mateixa font, els pobles tenen un ori­gen antiquíssim, d'entre els segles III i IV aC. Dis­cre­ta­ment, men­tre voreja vinyes, bos­cos i oli­ve­res, el cor­rent del riu Corb bres­sola un patri­moni cul­tu­ral impres­si­o­nant. Entre altres, cas­tells com el de Maldà, mones­tirs com el de Vall­bona de les Mon­ges i viles clo­ses com la de Gui­merà. Als seus pobles hi tre­ba­llen arte­sans del for­matge i la cer­vesa, hi ha cellers de vi amb per­so­na­li­tat pròpia, gas­tro­no­mia feta amb cura i un ample ven­tall de pro­duc­tes locals.

Mal­grat els atrac­tius, al mer­cat turístic català la vall és encara una gran des­co­ne­guda. Rosa Terés va apos­tar, fa onze anys, per obrir el res­tau­rant Cal Menut (Beli­a­nes). “Recordo que vaig anar a un curs sobre paquets turístics i el pro­fes­sor ens va dir que ningú conei­xia la vall del Corb. Així, què se suposa que hem de fer? Can­viar el nom de casa meva! Pro­mo­ci­o­nar-lo. És clar.” Pel pròxim 21 de maig, Terés pre­para un rot­llet de llom amb for­matge de l'Albió i mel­me­lada de tomàquet. Aquell dia s'estre­narà la pri­mera edició de la Tros Food. La ini­ci­a­tiva és pio­nera a Cata­lu­nya, però sovin­teja a l'Estat francès, on gas­tro­no­mia, pai­satge i turisme cul­tu­ral van com­pas­sats. Eva Bonet, pre­si­denta de l'asso­ci­ació Vins del Corb, que agrupa set cellers d'aquesta sub­zona de la DO Cos­ters del Segre, explica: “La idea és fer una marca de qua­li­tat i donar valor a un ter­ri­tori força des­co­ne­gut. Tot i estar ben comu­ni­cat i a una hora de les grans ciu­tats.” Tros Food, impul­sada per l'Asso­ci­ació Cul­tu­ral Vall del Corb, ha estat molt ben rebuda pel tei­xit econòmic local. Hi par­ti­ci­pen 7 cellers, 5 dels seus res­tau­rants més emblemàtics, 3 pro­duc­tors de cer­vesa arte­sana i 37 pro­duc­tors agro­a­li­men­ta­ris més: mel, embo­tits, oli, for­matge, pa de qua­li­tat, etc. “Volem unir for­ces sota aquest parai­gua”, apunta Bonet. Fa un parell d'anys, els cellers ja es van cons­ti­tuir en asso­ci­ació i, el 2015, van acor­dar la pro­moció dels vins amb els res­tau­rants, a través del pro­grama Gus­tum, de coo­pe­ració dels con­sor­cis Lea­der. La ini­ci­a­tiva va calant entre el públic del turisme d'inte­rior, mino­ri­tari però crei­xent, que busca pro­duc­tes locals de qua­li­tat. Rosa Terés asse­gura: “Des del pri­mer dia, a la nos­tra carta hi ha els vins de la sub­zona. I quan ho expli­ques als cli­ents, ho agra­ei­xen. Nosal­tres, igual que els vins i la resta de pro­duc­tes locals, for­mem part del mateix entorn.”

La Tros Food con­sis­teix en una ruta gas­tronòmica de tas­tets, però és ben espe­cial. El pai­satge de con­reus, bos­quets i pobles en serà el pro­ta­go­nista amb la gas­tro­no­mia. La ruta sor­tirà de Vall­fo­gona de Riu­corb, pas­sant per Gui­merà i l'Amet­lla de Segarra. Són 8,5 quilòmetres que inclo­uen set para­des gas­tronòmiques, amb plaça per a 250 per­so­nes. Entre els sem­brats, les oli­ve­res i els ceps, es degus­ta­ran ama­ni­des, sopes, pana­dons de sil­ves­tres i lle­gums, o pans de pes­sic de cara­bas­ses. Sem­pre acom­pa­nyats de “tas­tets” de vins i cer­ve­ses. La tor­nada feliç a Vall­fo­gona també està garan­tida.

La proposta
Ruta circular de 8,5 quilòmetres, entre Vallfogona de Riucorb, Guimerà i l'Ametlla de Segarra. Cada 1,5 km es para per descobrir l'entorn natural i la gastronomia local. Més informació i inscripcions a: www.inscripcions.cat/trosfoodvalldelcorb


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia