Economia

economia

Els cultius ecològics d'horta i vinya agafen embranzida

El Consell Català de Producció Agrària Ecològica té certificats 67 productors al Maresme, dels quals la meitat són productors de verdures i vi

La majoria són finques petites que s'espavilen a fer la venda directa del producte

El client vol visitar la finca i saber d'on surt el que menja

La majoria són explotacions petites que s'atreveixen a fer el canvi de l'agricultura convencional cap a l'ecològica. En una comarca on el sòl agrícola s'ha reduït a la meitat els últims 30 anys i moltes explotacions han anat plegant, la realitat és que costa trobar terreny per conrear. “L'interès per l'ecològic està creixent i n'hi ha que s'aprofiten de comprar i vendre verdura, però costa trobar pagesos”, apunta Xevi Safont Tria, des de la finca que té a la zona agrícola de Mataró. Com ell, d'altres pagesos han decidit fer producció ecològica i vendre directament a la finca les verdures. “Estalviem intermediaris i assegurem la proximitat i confiança que busca el client”, diu. Cada vegada més productors que tenen les agrobotigues al costat de l'hort fan jornades de portes obertes per donar a conèixer els cultius de temporada.

Abans de comercialitzar com a ecològic els productors han de garantir que s'han eliminat residus químics a la terra i esperar un parell d'anys abans de vendre. Des de les associacions de defensa vegetal reben l'assessorament dels tècnics pel que fa al tractament de les plagues, la fertilització i el reg de les terres. El tècnic de l'ADV de l'Alt Maresme, Jordi Ariño, manté que les explotacions que assessoren van creixent els últims anys, però no tan de pressa com voldrien.

La certificació ecològica té un cost, de 200 euros, per fer la sol·licitud al Consell Català de Producció Agrària Ecològica, que s'encarrega d'auditar i certificar els productes ecològics. Actualment hi ha 67 operadors a la comarca registrats amb certificació ecològica, dels quals 25 es dediquen a la producció d'hortalisses. “Són finques petites que fan molta varietat de cultius amb una producció que va creixent cada any”, assegura el president del Consell Català de Producció Agrària Ecològica, Daniel Valls. “Al Maresme, a diferència d'altres zones d'horta més grans que tenim a Catalunya, el consum és més directe i no s'exporta tant”, apunta Valls.

Tenint en compte la mida reduïda de les explotacions, hi ha una superfície inscrita d'horta de 65 hectàrees, amb cultius que van des del delta de la Tordera fins a trobar les vinyes que es concentren als municipis d'Alella i Tiana, on l'extensió certificada és de 36 hectàrees, amb 7 productors certificats per la CCPAE, que inclou una varietat de productes agroalimentaris. La superfície de bosc i matolls registra 271 hectàrees a la comarca i 20 més que s'inscriuen de pastures.

Prova pilot per abastir els menús escolars

Una desena de productors ecològics de la comarca s'han sumat a la prova pilot impulsada des de l'Associació de Menjadors Ecològics per garantir una producció fixa durant l'any per elaborar els menús escolars. S'hi han sumat 11 centres educatius i una quinzena de productors.

Ecològic no és el mateix que de proximitat

Crida l'atenció del darrer estudi presentat pel Consell Català de Producció Ecològica que el 61% de les persones que coneixen els productes ecològics creuen erròniament que aquests són sempre aliments de temporada i venuts a prop d'on es produeixen.

Planter sense productes químics a Palafolls

Els pagesos que fan ecològic han d'obtenir el planter amb garantia que no ha estat tractat amb productes químics. A Palafolls, Planters Casas són pioners en els vivers de planter ecològic, que van començar el 2009. Actualment disposen d'una superfície de 4.000 m² ecològica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.