Economia

economia

agricultura

Torres recupera a Querol un cep prefil·loxera

La varietat de vinya moneu és resistent a les altes temperatures i la secada

Cellers Torres ha fet una aposta per la reintroducció del moneu, una varietat de vinya anterior a la fil·loxera de què ha plantat una hectàrea. El seu origen és un cep que va ser trobat fa 18 anys al terme del municipi de Querol, a l'Alt Camp, a la zona del coster del Moneu, que li ha donat el nom.

La reintroducció del moneu forma part del projecte de recuperació de varietats ancestrals de raïm que Cellers Torres porta a terme des de fa més de tres dècades. En aquest període, ha aconseguit identificar una cinquantena de varietats que eren desconegudes, com ara la querol, la garró o la selma blanca, tot i que, fins al moment, només mitja dotzena es consideren adequades per a la producció de vi. És el cas de la gonfraus, pròpia de Santa Eulàlia de Puig-oriol, a Osona, que el celler també ha plantat a la finca de l'Aranyó, a Juneda.

Les varietats negres del moneu i l'aranyó es caracteritzen per tenir un gran interès enològic i ser molt resistents a les altes temperatures i a la sequera. Això ha fet que Cellers Torres les consideri especialment interessants per afrontar el canvi climàtic un cop les ha sanejades, reproduïdes i plantades a diferents finques per comprovar-ne l'adaptació. Un procés lent que pot trigar anys a ser rendible malgrat que en el cas del moneu, amb ceps de més de 35 anys, els resultats podrien arribar abans.

Un laboratori especialitzat en la investigació

A finals de l'any passat, Torres va estrenar un celler per aprofundir en la tasca d'investigació i estudi de les varietats ancestrals recuperades, en la millora de la qualitat i en el desenvolupament de vins d'edicions molt limitades. El celler està equipat amb l'última tecnologia per fer vinificacions en petits volums, des de 5 fins a 1.000 litres, per la qual cosa resulta més còmode per fer proves i assajos. Ho treballa un equip d'entre 3 i 7 professionals segons l'època de l'any i les principals línies d'investigació són la recuperació de varietats de raïm ancestrals, l'adaptació de la vinya al canvi climàtic i la millora en els mètodes d'anàlisi, estabilització i conservació del vi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Detenen tres pagesos gironins per les destrosses als pous de l’Alt Empordà del mes d'abril

FIGUERES
SALT

Commerzbank posa a la venda l’Espai Gironès per 140 milions d’euros

SALT
economia

Es preveu una campanya de fruita de pinyol “correcta” tot i una caiguda de la producció

Lleida
ECONOMIA

La Xina reaviva la guerra comercial amb la UE amb una investigació antidúmping

BARCELONA

Les botigues de les zones més turístiques ja poden obrir els diumenges

Barcelona

Circuits en funcionament

L’Hospitalet de Llobregat

Fer obsolet el residu

Barcelona
Mar Reguant
Economista i premi nacional de recerca al talent jove de la FCRI

“L’energia barata ja hi és, però cal repartir millor els beneficis”

Barcelona

Casa Jové celebra 150 anys amb l’entrada a Tarragona

Barcelona