Economia

L'atur baixa al juliol en 26 dels 30 municipis del Maresme

Les dades de les oficines d'ocupació han reduït en 779 el nombre de persones que busquen feina respecte al juny, fins a les 28.084

Tots els municipis se situen per sota del 20% de taxa d'atur, i la més elevada és a Pineda (17,63%)

El sector serveis es manté com el que concentra més desocupats

L'atur ha baixat al juliol en 26 dels 30 municipis de la comarca del Maresme respecte al mes de juny. Només Argentona, Cabrera de Mar, Sant Pol i Tiana han patit petits repunts a l'alça. Segons les dades de l'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme, s'ha reduït en 779 el nombre de persones que busquen feina respecte al juny, fins als 28.084 desocupats, a nivells de fa set anys. Això situa la taxa d'atur en el 14,10% a la comarca. La reducció de les xifres de l'atur al Maresme entre juny i juliol ha estat del 2,70%, mentre que respecte de fa un any la baixada encara és més important, de l'11,93%. Del total de persones sense feina, 15.716 són dones i 12.368 són homes.

Cal destacar que cap municipi de la comarca ha superat la barrera psicològica del 20% d'atur, com sí que passava en mesos anteriors. Pineda de Mar és la població que registra un nivell de desocupació més elevat, amb un 17,63%, seguida de Tordera (17,57% d'atur), Mataró (17,38%) i Sant Iscle de Vallalta (17,35%). L'altra cara de la moneda la protagonitza Cabrera de Mar, que se situa com el municipi amb menys atur, amb un 7,32%, tot i el petit repunt del 2,72%. Si ens mirem les variacions respecte al mes de juny, és Malgrat de Mar la població de la comarca que més ha reduït el nombre de persones sense feina, seguida d'Òrrius i Calella. La pèrdua de llocs de treball més important, en canvi, és a Sant Pol de Mar. En la variació interanual, Òrrius té més desocupats que el juliol del 2015, mentre que Santa Susanna es manté en els mateixos nivells de fa un any enrere.

Edat i llarga durada

L'Observatori de Desenvolupament Local del Consell Comarcal del Maresme alerta que és “preocupant” que el col·lectiu de més de 55 anys sigui el més castigat per l'atur –la taxa arriba fins al 26,09%–, perquè “en la majoria de casos es tracta de persones desocupades de llarga durada i pròximes a l'edat de jubilació”. En canvi, els més beneficiats han estat els joves d'entre 16 i 24 anys, que han tingut un descens percentual de l'atur que ha arribat al 9,55%.

Més al sector serveis

Analitzades les dades per sectors, una vegada més el dels serveis és el que registra una concentració més important de desocupats, amb el 65,57% de l'atur total registrat. El segueixen la indústria i la construcció, a molta distància. Per activitats econòmiques, el comerç a l'engròs i al detall ha estat el que ha registrat més desocupats, seguit de la indústria manufacturera. I per grups ocupacionals, el volum més important de persones que busquen feina s'ha concentrat en les ocupacions elementals (24,94%) i en el grup dels treballadors qualificats dels serveis de restauració, serveis personals i venedors (20,97%).

Sobre l'evolució de les xifres, cal dir que el mes de juliol, en comparació amb el mes passat, ha pujat l'atur a l'educació (pels contractes temporals que cessen a l'estiu), mentre que la baixada més important del nombre de desocupats ha estat a l'hostaleria, fruït de la temporada turística. Intreranualment, l'atur ha baixat en gairebé totes les activitat excepte en l'administració pública, que ha pujat un 7,92%. El descens més important ha estat el de la construcció.

LES XIFRES

14,10
per cent és la taxa d'atur
mitjana al Maresme. La més baixa és del 7,32% i la més alta, del 17,63%.
2009
Al gener
d'aquell any va ser l'últim cop que es va arribar a una xifra d'atur més baixa.

Xifres superiors a la mitjana catalana

La de juliol és la sisena baixada consecutiva de l'atur al Maresme, una tendència positiva que ja es va repetir l'any passat, tot i que les bones xifres es van estroncar a partir del mes d'agost. De fet, aquest 2016 només al gener l'atur va patir un petit repunt a l'alça. El mes amb la baixada més destacada del nombre de persones que busquen feines va ser al juny, amb una reducció del 4,24%

Estem parlant, doncs, de xifres positives. Però això no ha de fer oblidar que la taxa de la comarca continua sent superior tant la de la província (12,82%) com la del conjunt de Catalunya (12,87%) en gairebé dos punts, ja que al Maresme supera el 14 per cent. A més, si bé el descens mensual ha estat més important al Maresme que al conjunt del país i que a la resta de comarques barcelonines, el descens respecte de fa un any ha estat més intens en aquests dos àmbits que no pas al Maresme, que s'ha situat en un 11,93% negatiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.