Esports

Oficialitat, ofizialtasuna

Euskal Herria - Catalunya

L’Olatz és basca, de Zarautz. La Laia és cata­lana, de Gra­no­llers. Les dues, bones ami­gues, pas­se­gen pels vol­tants de San Mamés a les vuit del ves­pre inten­tant apai­va­gar el fred bilbaí amb bufan­des idènti­ques: mei­tat senyera, mei­tat Ikurriña; les aca­ben de com­prar en una de les para­des que envol­ten l’estadi.
La Olatz i la Laia com­par­tei­xen amis­tat, objec­tius espor­tius i s’han inter­can­viat conei­xe­ments lingüístics. Men­tre la gui­pus­co­ana reclama “l’ofi­ci­a­li­tat per a la selecció basca”, la valle­sana exi­geix “la ofi­zi­al­ta­suna” per a la cata­lana.

És la síntesi entre­nya­ble del que es va viure ahir pels car­rers de Bil­bao: dos pobles ager­ma­nats recla­mant, en un ambi­ent fes­tiu, que les seves selec­ci­ons com­pe­tei­xin ofi­ci­al­ment a nivell inter­na­ci­o­nal.

Docu­ment con­junt
A mig matí, unes hores abans que les gra­de­ries s’omplis­sin, repre­sen­tants dels governs català, basc i gallec van sig­nar sobre la gespa de San Mamés el pri­mer docu­ment con­junt per a tre­ba­llar per l’ofi­ci­a­li­tat de les seves res­pec­ti­ves selec­ci­ons. Un mani­fest, tal i com va avançar dijous l’AVUI, que marca les bases per a pro­moure la par­ti­ci­pació dels clubs i les fede­ra­ci­ons dels tres països al més alt nivell de com­pe­tició i, si s’escau, “la plena impli­cació de les fede­ra­ci­ons pròpies en les fede­ra­ci­ons inter­na­ci­o­nals res­pec­ti­ves”.

El vice­pre­si­dent català Josep-Lluís Carod-Rovira, la con­se­llera de cul­tura basca Miren Azkárate, i la seva homòloga gallega Ánxela Buga­llo, van rubri­car la Decla­ració de San Mamés, que reco­neix la neces­si­tat de coo­pe­rar estre­ta­ment en l’àmbit dels res­pec­tius pro­gra­mes de pro­moció espor­tiva.

Pro­moció
Carod-Rovira va recor­dar que Cata­lu­nya, Euskadi i Galícia tenen les com­petències exclu­si­ves per a la pro­moció de l’esport: “Les pen­sem exer­cir ple­na­ment perquè no volem limi­ta­ci­ons polítiques a l’esport”.

A la mateixa hora, a l’Are­nal bilbaí, dese­nes de per­so­nes arri­ba­des de tots els punts de Cata­lu­nya començaven a tenyir de ver­mell i groc el cen­tre de Bil­bao al crit de “no volem ser un país ocu­pat”. Tots ple­gats es van afe­gir, a dos quarts de sis de la tarda, a la mani­fes­tació con­vo­cada per la Pla­ta­forma per a l’Ofi­ci­a­li­tat de les Selec­ci­ons Bas­ques sota el lema Euskal Her­ria, una nació, una selecció. Els milers de senye­res i este­la­des pre­sents, entre més de 30 mil per­so­nes, van dei­xar clar que també era una marxa per recla­mar l’ofi­ci­a­li­tat de les selec­ci­ons cata­la­nes.

Sub­jec­tant la pan­carta els que sem­pre es mullen: juga­dors de l’Ath­le­tic i la Reial i de pilota basca... Tots exi­gint als polítics “que llui­tin fins que garan­tei­xin el dret de les selec­ci­ons d’Euskal Her­ria a com­pe­tir ofi­ci­al­ment”. A par­tir de dos quarts de nou: San Mamés a reven­tar. Este­la­des, ikurriñes, dese­nes de pan­car­tes recla­mat la ofi­ci­a­li­tat de les dues selec­ci­ons, tam­bors, l’onada des del minut 10, massa ben­ga­les, Els Sega­dors i l’Eusko Aben­da­ren Ere­serkia amb la gent dem­peus i ova­ci­o­nant als juga­dors sense impor­tar la samar­reta que por­ta­ven. Un par­tit i una rei­vin­di­cació per no obli­dar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.